Prima paginăCultural

Lucrările artiștilor plastici romașcani, în expoziție și în dicționar

Dimensiune text

Expoziția colectivă ”Salonul de primăvară” a reunit 24 de artiști plastici romașcani. Activitatea de peste 50 de ani a muzeografei Minodora Ursachi în slujba Muzeului de Artă a fost evidențiată și premiată.

muzeu 1Muzeul de Artă a găzduit sâmbătă, 22 martie, vernisajul expoziției colective ”Salonul de primăvară”. Aflată la a II-a ediție, manifestarea culturală a fost dedicată ”Zilei Orașului Roman” care se sărbătorește la sfârșitul lunii martie. La eveniment au participat Constantin Cudalb, consilierul primarului municipiului Roman, Emilia Țuțuianu, directorul Editurii ”Mușatinia” din Roman, profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu, oameni de cultură și de artă, profesori și iubitori de frumos. ”Spre deosebire de anul trecut, când expoziția a cuprins doar două lucrări având ca temă orașul nostru, la această ediție avem mai multe lucrări dedicate Romanului. Artiștii plastici romașcani ne readuc în memorie clădiri vechi ale orașului, care astăzi nu mai există, cum ar fi Teatrul de vară, dar și altele care s-au păstrat, printre acestea Muzeul de Artă, Colegiul Național ”Roman-Vodă”, Biserica Armenească și Episcopia Roman. Expoziția cuprinde 80 de lucrări de grafică, pictură și fotografie,24 de lucrări fiind ale artiștilor plastici din Roman”, a spus muzeograful Mihaela Ciobanu, responsabila Muzeului de Artă.

”Privind aceste lucrări, avem trăiri spontane, succesive. Suntem, practic, supuși unui alegretto de reacții. Toate aceste lucrări, laolaltă, ne sugerează cum va evolua arta în viitor. Apreciez inițiativa muzeul nostru de a găzdui acest tip de manifestări care oferă satisfacții spirituale vizuale. Ca noutate, Salonul de primăvară din acest an aduce multe lucrări florale care simbolizează o trăsătură esențială a verbului «a fi»”, a spus profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu.

muzeu 3Artiștii plastici Ionel Cristinel Prisacaru, Georgeta Stoian, Petru Frunză, Adina Vasiliu, Doina Diaconu, Irina Lazăr au ales ca temă orașul Roman.

Două dintre lucrări, aparținând Alinei Alexandra Vasile, în vârstă de 27 de ani, au atras atenția publicului. Tânăra a studiat la Colegiul Tehnic ”Petru Poni”. Deși pasionată de pictură, a urmat cursurile Facultății de Istorie din Iași. Talentata pictoriță a desfășurat în paralel cu studiile universitare și o activitate expozițională intensă. S-a înscris apoi la cursurile Universității de Arte ”George Enescu” din Iași, pe care le-a finalizat în anul 2012. A avut expoziții personale și de grup în Roman, Bacău, Iași, Suceava, însă lucrările tinerei se află și în colecții personale din străinătate. Alina nu a putut fi prezentă la vernisajul expoziției colective de la Roman, fiind plecată în Spania, unde urmează un master în arte plastice la Universitatea Pontevedra. Cele două creații ale tinerei – ”Coleg de clasă” și ”Autoportret” – , arată capacitatea acesteia de a realiza portrete, forța de a transmite stări și abilitatea de a îmbina culorile.

Dicționarul plastic al muzeografei Minodora Ursachi, o lucrare – document

Al doilea moment al manifestării a fost lansarea celui de-al doilea volum al muzeografei Minodora Ursachi, fost director al Muzeului de Artă din Roman, despre arta plastică la Roman. Lucrarea ”Identități artistice la Roman”, apărută la Editura ”Mușatinia” din Roman, este o carte document care cuprinde 142 de artiști  care au contribuit la dezvoltarea artei plastice la Roman. ”Doamna Ursachi a fost peste 50 de ani stâlpul acestei instituții. Muzeul a funcționat ca secție a Muzeului de Istorie, iar prima expoziție a fost deschisă în 1960. O singură lucrare a pus bazele acestei instituții, care are în prezent o colecție de 900 de lucrări – pictură, grafică și sculptură, lucrări obținute în special din donații. 50 de ani de muncă, în care doamna Ursachi a transformat acest loc în centrul al culturii, al artei romașcane, a fost alături de artiștii plastici și de oamenii de cultură”, a spus responsabila Muzeului de Artă.

muzeu 4Pe lângă datele biografice ale artiștilor inserați în carte, autoarea lucrării a prezentat punctele forte ale lucrărilor acestora. ”Cartea a apărut din necesitatea cunoașterii artiștilor din perioada interbelică și până în prezent, care și-au adus sau își aduc în continuare contribuția la dezvoltarea și diversificarea artei naționale, la configurarea și individualizarea unui climat artistic local. Deși Romanul nu a beneficiat de instituții superioare de învățământ, de uniuni ale creatorilor profesioniști, de săli de expoziție adecvate, aici au avut loc manifestări artistice prin intermediul Biblitecii publice, Societății Culturale «Miron Costin», a unor personalități, pasionați și sprijinitori ai artei, manifestări care au căpătat amploare după înființarea Muzeului de Artă, a Școlii de Muzică și Artă Plastică, a Cenaclului «Pro Arte», a taberelor de creație și a Galeriei de Artă «Viorica Gușul».Acest dicționar reprezintă un important instrument de lucru, o sursă de informație pentru orice cercetător, pentru iubitorii de artă pentru că, așa cum spunea criticul de artă Valentin Ciucă, «orice dicționar este cârja pe care se sprijină întotdeauna memoria colectivă ori indididuală» ”, a spus Minodora Ursachi.

Fostul director al Muzeului de artă, Minodora Ursachi, și profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu au primit din partea Primăriei Roman diploma de excelență pentru întreaga activitate desfășurată.

COMENTARII

WORDPRESS: 21
 • viorel 7 ani

  Am participat si eu la eveniment..Spre deosebire de alti ani, pe an ce trece, Expozitiile colective sunt tot mai slabe.Nu mai are calitatea si valoarea de odinioara..Cred ca si mana unui muzeograf competent lipseste…!
  Iar, primaria nu a oferit diplome, a oferit o piatra pusa in prastia domnului purtator de cuvant! Miss muzeograf a fost cea care a semnat ,,inalta distinctie,,!Ironia sortii: un autor de varsta a treia si unul de varsta a patra sunt mai performanti decat multi din cei prezenti in sala1…Oare am sa traiesc ziua cand voi vedea in fruntea muzeului un OM care sa onoreze aceasta sfanta institutie?!..Cineva care fugareste catelul in jurul muzeului nu va face cinste niciodata unui astfel de muzeu.

  • miki 7 ani

   INVIDIE …FRUSTRARE…PROSTIE. DACĂ NU SE RIDICĂ LA VALOAREA TA, DRAGĂ VIORELEEEE, NIMIC DE PE LA MUZEU, CE MAI FACI PE ACOLO?!.. SE VEDE CLAR CĂ EŞTI, SE PARE UNUL DINTRE ”MAEŞTRII ARTEI ROMAŞCANE” DEVENIT ŞI MARE CRITIC DE ARTĂ, SPECIALIST CHIAR CU MAREEE INSPIRAŢIE LA ‘PÂUN’.IAR D-NA MUZEOGRAF BRAVO EI DACĂ CANDIDEAZĂ ŞI LA MISS CĂ ARE CE ARĂTA ..DE O URMĂREŞTI CHIAR ŞI PRIN JURUL MUZEULUI… IAR TU MAI BINE ŢI-AI PLIMBA PUII DE MINTE DECÂT SĂ-I LAŞI SĂ VAGABONDEZE PE NET. E PLINĂ LUMEA DE CULTURNICI ….

   • kiki 7 ani

    ETE NA A FACUT OMU UN COMMENT SI MIKI DE 2 LEI RIDICHE NU II CONVINE. SE PARE CA TU TE ERIJEZI CONNESEUR MAI BINE VEZI-ITI DE PUII TAI SI NU MAI HAHAI PE NET.

  • remus 7 ani

   viorele, viorele,/ tine minte ce-a spus mama/ când ajungi la oraş/ cu orice preţ să fii fruntaş!Dar cdu orice preţ, inclusif atacul la persoană şi vorbitul de pe pereţii exteriori (ai muzeului). Dacă ai fi participat cu intelectul măcar la ce-a fost acolo ai fi înţeles lucrurile corect şi total invers decât le-ai expus. Dar eu sunt convins că ai participat, ca şi în trecut, când erai un mare lingău şi ca atare, probabil şi băgat în seamă. Acum, că nu mai poţi ţine pasul cu timpurile şi ca să nu rămâi codaş la oraş, te-ai făcut codoş!

   • ildiko 7 ani

    PENTRU ASTIA DOI MIKI SI REMUSS FF INDIGANTI DE ALTE OPINII SI CU UN VOCABULAR GOLANESC DE VAGABONZI PE NET: MAI CITITI MAI STUDIATI SI ACCEPTATI SI ALTE OPINII INVATATI CE E DEMOCRATIA PROLETARI CU GURA MARE SI UMPLUTA DE REZIDUURI

 • Mihai 7 ani

  Aveti mare dreptate domnule Viorel…Competenta lipseste…Nu mai sunt vremurile de odinioara…

 • Pensonika 7 ani

  Mai viorelule,.. daca ai participat si tu la eveniment, cred ca vorbeste frustrarea din tine. Daca tot emiti judecati de valoare, de ce nu ai luat cuvantul sa-ti spui parerea? -probabil ca esti un maaaaare critic de arta necunoscut publicului (sic) Cei care am fost in sala ca si tine, cunoastem f bine performanta fiecaruia din cei prezenti.Inclusiv a d-nei muzeograf care nu are intentia de a candida la titlul de Miss si despre care nu poti spune ca nu este un Om care onoreaza institutia. (aici esti nitel porc, probabil tot din frustrare…) La urmatoarea expozitie te invitam sa iei cuvantul,..poate mai scapi de complexele de…superioritate.

 • ochiuldinumbra 7 ani

  D-na reporter Ana Maria Postelnicu, diplomele de excelenta oferite d-nei M. Ursachi si D-lui Gh. A.M. Ciobanu NU au fost oferite din partea Primariei Roman, ci DIN PARTEA MUZEULUI DE ARTA . Fiti mai atenta data viitoare, mai ales cand sunteti de fata la eveniment. Orice denaturare a adevarului poate da nastere la interpretari.

 • Adina 7 ani

  Probabil ca singura piatra aruncata din prastia ,,inteligentei,, tale e aceea aruncata in balta, stropind cu noroi. Inseamna ca DOAR atat poti.

 • Romică 7 ani

  Pentru Viorel şi alţii ca el.
  Poate că ar trebui să lăsaţi competenţa pentru cei care lucrează acolo şi să nu mai emiteţi aşa zise judecăţi de valoare care dovedesc că nu aveţi nici o treabă cu muzeul şi ceea ce se întâmplă acolo…de altfel, evenimente care vă depăşesc puterea de percepţie intelectuală, după cum aruncaţi cu noroi. Şi mai abţinete, dragă Viorele, eşti jenant, se vede clar că ai ceva ”personal” cu muzeografa şi nu te preocupă , de fapt, valoarea expoziţiilor. Tot frustrarea mi se pare şi mie că vorbeşte la ”d-l ..Viorel”.Poate o să trăieşti cât să mai ai parte de mintea cea de pe urmă

  • rromikka 7 ani

   STIMABILE DEMOCRATIA INSEAMNA PARERI OPINII DIFERITE VREI CA TOTI SA GANDIM CA TINE? JENANT ESTI DUMNEATA SI ALTII CARE NU ACCEPTA DECAT DICTATURA LUMINOSULUI UNU SI ATAT. EXPOZITIA ARE VALOARE DE NOTA C I N C I

   • miki 7 ani

    Chiar aşa.. hahaha ..cădeţi în derizoriu de acum…”domnilor”… cu ”opinii democratice” şi educaţie comunistă …vă macină rău ..se pare…dospiţi în melodrama voastră până vă regăsiţi …sau nu e cazul…

 • monica 7 ani

  Ia mai spalati-va si in alta parte!Nu vedeti ce ,,parasuta,, este acolo?…Drept este ca are bulane…nu caracter si valoare.Sic!!!

  • Vicu 7 ani

   Ei na! Mai mare ca tine? Hai mă că sunteţi nişte laşi. Chiar nu vă daţi seama că de fapt vă faceţi de râs stârnind atâtea pasiuni.?! Dacă aţi şti ceva de ”caracter şi valoare” nu v-aţi manifesta patriotica cultură aşa! Salutare şi la mai mare!

  • Rodica 7 ani

   De unde stii tu Monica ca nu are caracter si valoare? O CUNOSTI personal? Poate ca tu arati ca miss Piggy si esti invidioasa…ah-ha-ha!

 • cristi 7 ani

  Fiecare cetatean are dreptul la opinie si libera exprimare. Pana la urma, cu totii suntem subiectivi si asta ne face interesanti. Se cere insa un minim bun simt in formularea unor opinii. Ar fi frumos sa vedem si o declaratie sub numele adevarat. Cu anonime ar trebui sa crape obrazul…

 • ADRIAN 7 ani

  Pentru voi toţi cei care vă bateţi în comentarii, ar trebui să aveţi un minim respect pentru ceea ce alţii încearcă să facă fromos în acest oraş multisecular. peste 3 zile se împlinesc 622 de ani de existeţă a Romanului. Câţi la sută din oraşul acesta ştiu acest lucru? Câţi nu ştiu adevăratul sens al bustului din centru, pe care tânara generaţie îl ştiu mai degrabă ca loc de întâlnire „La Muşeţel”. Şcolile încearcă să formeze noile generaţii, să înveţe omul cum să-şi folosească mintea cu folos iar muzeele să păstreze nealterată istoria, indiferent de domeniu, inclusiv artă. Câţi dintre cei ce va-ţi încins creierul pe marginea articolului de presă puteţi numi un artist plastic consacrat internaţional, a cărui opere sunt păstrate în colecţiile muzeului din Roman? Şi dacă cunoaşteţi măcar unul, credeţi că la începutul vieţii artistice era deja consacrat? Nu, a pornit tot de jos, apropo de sala 1 a lui Viorel; crezi tu Viorele că pe Tonitza, Cucurencu, Isser, … un muzeograf mai competent i-a făcut celebri? Ai fost acolo dar dar habar nu ai ce era cu acele diplome (neatenţie sau ignoranţă dar îţi dai cu părerea). La performanţa de la vârsta a III-a, a IV-a, ajungi doar prin perseverenţă, nu e ceva nativ, Viorico, ca să folosesc adevăratul gen gramatical şi nu pe cel din pseudonimul sub care te ascunzi, deşi ai stat acolo într-un loc de frunte (ingratitudine şi laşitate). Vă mai spun că pentru acea oră finală, de vernisaj şi lansare s-a muncit zile întregi , ani (să scrii o carte), o viaţă de om să ajung la performaţa vârstei a IV-a, de a putea vernisa. Scurta mea intervenţie este destinată celor neutri care poate nu înţeleg înverşunarea comentariilor; este un îndemn la meditaţie şi nu un atac la cineva anume din cele două tabere; e dreptul fiecăruia la opinie dar opinia cu atac e normal să ceară repilcă. Vă mai spun o zicală: Minţile ilustre discută idei; Inteligenţele medii discută evenimente; Iar minţile reduse îi discută pe alţii. Vedeţi unde vă încadraţi fiecare…

  • Irina 7 ani

   In sfarsit un comentariu de bun simt..!Ai mare dreptate Adrian. Esenta si mesajul evenimentului A VRUT sa fie umbrit de niste rafuieli personale care nu fac cinste persoanelor ce s-au ascuns sub alte nume. Prin asta nu au crescut in ochii nimanui dar nici nu au scazut valoarea celor pe care i-au improscat cu noroi din micimea caracterelor personale.Ultima ta fraza este minunat de elocventa.

 • viorel 7 ani

  Nu stiu sa fii suferit interventii de transsexual! Mi-am exprimat opinia! Si nu era cazul sa se faca aceste intervenii ,,urate,,.Tu vrei – ADRIANE – sa mentii in functie pe scumpa ta sotie, cu relatiile pe care le ai.Faci mare uz de ele!Pacat ca acest muzeu s-a transformat intr-un loc privat!!!

 • ADRIAN 7 ani

  Încă odată Viorel: asta este atac la persoană şi calomnie, nu o opinie obiectivă. Iar pentru „opiniile” tale expuse aici, dacă nu le poţi şi argumenta, sunt legi care te pot trage la răspundere. Dacă eşti convins de ceea ce afirmi, poţi să-ţi dovedeşti bărbăţia şi verticalitatea prin adevărata identitate, pe care ţi-o ascunzi acum printre rafturile de cărţi! Ne cunoaştem destul de bine, îţi ştiu ranchiuna pe care o porţi sub barbă, aşa că pseudonimul nu-ţi foloseşte la nimic. Dar vorba ai: „nu-ţi pune mintea cu prostu. Cine nu te cunoaşte, s-ar putea să creadă că eşti la fel”

  • cioba_nushtiu 7 ani

   si astfel isi iesi din fire prin puerile vorbe si pseudo cugetari cocotzatul histrionic. mai mediteaza in barbi inainte de a trage legea la socoata si priveste-te in oglinda. iti mai lipseste si simtamintul humorului printre altele