HomeEducatie

Locuri libere în şcolile profesionale

Numai locurile de la şcoala profesională din cadrul Colegiului Tehnic „Miron Costin” au fost ocupate.

Locurile în şcolile profesionale nu au fost ocupate după prima etapă de admitere. Colegiul Tehnic „Miron Costin” este singura unitate de învăţământ unde s-au ocupat toate locurile la profesională: 56 de locuri pentru specializarea mecanic auto şi 28 de locuri pentru specializarea construcţii. „Pentru mecanic auto, am fost nevoiţi să organizăm o probă suplimentară de preselecţie, deoarece am avut 117 candidaţi pe cele 56 de locuri la specializarea mecanic auto”, a spus profesor Nelia Lorica Havrici, directorul Colegiului Tehnic „Miron Costin”.

Locuri libere sunt la toate toate celelalte şcoli profesionale din urban şi din mediul rural. La Colegiul Tehnic „Petru Poni” au fost ocupate 35 de locuri din cele 56 disponibile. „Avem opt locuri libere pentru specializarea zidar – pietrar – tencuitor, opt locuri pentru specializarea lăcătuş mecanic prestări servicii şi cinci locuri pentru specializarea mecanic maşini şi utilaje în industrie”, a precizat profesor Gabriela Dascălu, directorul Colegiului Tehnic „Petru Poni”.

Locuri libere sunt şi la şcoala profesională din cadrul Colegiului Tehnic „Danubiana”. „S-au ocupat toate locurile la specializarea ospătar – chelner – vânzător în unităţi de alimentaţie publică. Numărul mare al candidaţilor care au optat pentru această specializare ne-a determinat să facem preselecţie. Locurile s-au ocupat şi pentru specializarea patiser – cofetar. Mai avem locuri libere pentru specializările brutar – 1, mecanică – 5 şi textile – 12”, a spus profesor Cristina Păun, directorul adjunct al Colegiului Tehnic „Danubiana”.

Şi Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” din Horia are locuri libere la profesională. „În anul şcolar 2015-2016, liceul nostru organizează învăţământ profesional în sistem dual, cu durata de trei ani, pentru calificarea mecanic agricol. Absolvenţii acestei forme de învăţământ dobândesc certificate de calificare profesională şi suplimentul descriptiv al certificatului conform Europass. Agentul economic care a răspuns solicitării liceului de a se înfiinţa această formă de învăţământ, SC Marsat Roman, se angajează să asigure elevilor o bursă de studii în valoare de 200 lei/lună/practicant, suplimentar sprijinului financiar acordat de Guvernul României. Dispunem de 14 locuri pentru calificarea mecanic agricol şi 14 locuri pentru horticultură”, a precizat profesor Maria Maftei, directorul Liceului Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad”.

La toate acestea se adaugă 14 locuri libere la şcoala profesională din cadrul Liceului Tehnologic „Vasile Sav”, specializarea profil electric.

A doua etapă de admitere în şcolile profesionale se va desfăşura în perioada 20 august – 2 septembrie. Absolvenţii de gimnaziu care vor să urmeze cursurile unei şcoli profesionale trebuie să completeze, mai întâi, la secretariatul şcolii gimnaziale unde au învăţat, fişa de înscriere, după care să o depună la şcoala pe care doresc să o urmeze.

Preselecţia candidaţilor se organizează doar în anumite cazuri, atunci când aceasta este solicitată în mod expres de către agenţii economici sau instituţiile partenere care se implică prin susţinere financiară în formarea profesională a elevilor.

Dacă nici în cea de-a doua etapă de admitere nu se ocupă toate locurile, absolvenţii de gimnaziu se pot înscrie în cea de-a III-a etapă de admitere, programată în perioada 3 şi 8 septembrie.

Comentarii

WORDPRESS: 0