HomeActualitateNeamt

Localități din județele învecinate vor să aducă gunoiul la Girov

„Dacă sunt operatori care au încheiate contracte cu unităţi administrativ-teritoriale din Neamţ şi dintr-un judeţ vecin, acel operator va trebui să declare de unde aduce deşeurile pe care le depozitează la noi”, afirmă Claudiu Pădure, directorul Serviciului de specialitate din cadrul CJ Neamţ.

Depozitul ecologic de deşeuri de la Girov, dat în funcţiune la sfârşitul lunii iunie, a stârnit deja interesul mai multor localităţi din judeţe învecinate, care se află mai aproape de Girov decât de groapa de gunoi sau depozitul din propriul judeţ. Directorul Serviciului de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, care administrează depozitul de la Girov, explică, însă, că nu poate onora ofertele.

girov 06„Conform proiectului întocmit, cu care am câştigat finanţarea pentru implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, noi nu avem voie să depozităm la Girov decât deşeuri din judeţul Neamţ. Nicio unitate administrativ-teritorială din alt judeţ nu poate să depună deşeuri la noi. Dacă sunt operatori care au încheiate contracte cu unităţi administrativ-teritoriale din Neamţ şi dintr-un judeţ vecin, acel operator va trebui să declare de unde aduce deşeurile pe care le depozitează la noi. La contractul dintre noi şi operator trebuie să fie ataşate şi contractele dintre operator şi unităţile administrativ-teritoriale. Noi nu putem controla de unde vine maşina, dar fiecare localitate are obligaţia de a raporta lunar cantităţile de deşeuri şi, sigur, la un moment dat, se va depista o eventuală neregulă”, a afirmat Claudiu Pădure, directorul Serviciului de specialitate din cadrul CJ Neamţ.

În mai puţin de o lună de funcţionare au fost încheiate mai mult de zece contracte pentru depozitarea deşeurilor. Prima celulă a depozitului de la Girov are o capacitate de 980.000 metri cubi şi se estimează că va fi umplută de nemţeni în aproximativ cinci ani.

Proiectul „Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Neamţ” are o valoare totală de 150 milioane lei, din care 2.154.000 de lei reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean, reprezentând 2% din valoarea totală a proiectului. Amenajarea depozitului ecologic de la Girov – care include şi o staţie de biogaz – a costat 20.000.000 de lei.