LIVIU HARBUZ ŞI ELENA UDREA CER MODIFICAREA LEGII VOLUNTARIATULUI

HomePolitica

LIVIU HARBUZ ŞI ELENA UDREA CER MODIFICAREA LEGII VOLUNTARIATULUI

proiect voluntarai elena udrea liviu harbuz14 deputaţi şi senatori, dintre care doi parlamentari de Neamţ – Elena Udrea (independent) şi Liviu Harbuz (PSD) – au iniţiat o propunere legislativă pentru modificarea articolului 15 al Legii 78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România.

Mai exact, parlamentarii susţin că, în actuala formă, legea spune că activitatea de voluntariat este recunoscută ca experienţă profesională în specialitate dacă organizaţiile care lucrează cu voluntari îndeplinesc unele obligaţii, printre care întocmirea unui contract de voluntariat, eliberarea certificatelor de competenţă, dar şi decontarea transportului, a cazării şi oferirea unei mese zilnice.

„Tocmai din cauza acestor considerente financiare, ONG-urile, precum şi unele instituţii ale statului care doresc să lucreze cu voluntari, nu pot să încheie contracte de acest gen. De exemplu, un spital care ar dori să colaboreze cu voluntari nu-i poate primi, întrucât acestora le trebuie decontată o sumă de bani, care fie nu este inclusă în buget, fie implică o sumă semnificativă de bani. Și ONG-urile au aceleaşi probleme, întrucât voluntarii reprezintă baza activităţii lor. Dat fiind faptul că legea voluntariatului îi obligă să le asigure tinerilor transport şi masă, de cele mai multe ori acestea renunţă. În aceste condiţii, tinerii nu pot deveni voluntari, legea în sine pierzându-şi din scop”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor.

Aceştia propun completarea articolul 15 din Legea 78/2014, în sensul de a se lăsa la latitudinea ONG-urilor, a instituţiilor şi a voluntarilor „să stabilească, de comun acord, dacă bugetul acestora poate sau nu susţine decontarea transportului, meselor şi a cazării celor care într-adevăr doresc să ofere ajutor comunităţilor locale sau doresc să acumuleze experienţa necesară”.

Propunerea se află în acest moment în lucru, la comisiile permanente ale Senatului, pe 1 martie comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări transmiţând aviz negativ. Prima cameră sesizată este Senatul, însă decizională este Camera Deputaţilor.

Comentarii

WORDPRESS: 0