Lista instituțiilor publice ai căror angajați primesc salariile înainte de Paști. Când se vor da pensiile

HomeSocial

Lista instituțiilor publice ai căror angajați primesc salariile înainte de Paști. Când se vor da pensiile

 

 

Printr-un ordin al ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, angajații mai multor instituții publice își vor primi drepturile salariale aferente lunii martie înainte de sărbătorile pascale.

Astfel, ordinele 1.713 și 1.747 ale ministrului Finanţelor, prin care se stabileşte ce instituţii vor primi salariile pe luna martie, pe data de 5 aprilie, au fost publicate marți, 3 aprilie, în Monitorul Oficial. „Ordonatorii principali de credite înscrişi în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin achită în luna aprilie 2018 salariile aferente lunii martie 2018 la data stabilită în aceasta (5 aprilie -n.r.)”, se arată în ordinul 1.713 al ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, publicat marți, 3 aprilie, în Monitorul Oficial.

Astfel, instituţiile publice care vor primi salariile pe luna martie pe data de 5 aprilie, adică înainte de Paşti, sunt: Agenţia Naţională de Integritate, Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenţiei, Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii, Curtea de Conturi, Consiliul Concurenţei, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Public, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, Oficiul Naţional pentru Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Agenţia Naţională de Presă Agerpres, Institutul Cultural Român, Consiliul Superior al Magistraturii, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Consultării Publice, Autoritatea Naţională de Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Autoritatea pentru Administrarea Arhivelor Statului, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietarilor, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, Ministerul Turismului, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Avans doar pentru normele de hrană sau cota de echipament, pentru MApN și MAI

Ministerul Apărării Naționale a anunțat miercuri că a virat astăzi, 4 aprilie, în avans față de data obișnuită, către toți angajații MApN, sumele aferente valorii financiare a normei de hrană corespunzătoare lunii aprilie, transferurile în conturile personale ale angajaţilor urmând să fie efectuate de bănci până în data de 5 aprilie. „Valoarea normei de hrană este calculată, după normativele în vigoare, în cuantum de 960 lei pentru personalul militar, respectiv 810 lei pentru salariații civili. Sumele aferente drepturilor salariale ale lunii martie se vor vira în data de 13 a lunii curente”, precizează reprezentanții Ministerul Apărării Naționale.

Întreg personalul Ministerului Afacerilor Interne va primi la data de 5 aprilie norma de hrană cuvenită pentru luna aprilie, în valoare de aproximativ 960 de lei pentru polițiști și militari și 750 de lei pentru personal contractual, la care se adaugă și cota pe această lună din norma de echipament, circa 240 de lei, a anunțat miercuri ministerul. „În urma consultării unităților a rezultat că această abordare – de plată parțială a drepturilor salariale anterior sărbătorilor de Paște – va asigura atât acoperirea unor nevoi de moment ale angajaților, dar și evitarea unei perioade mult prea mari între zilele de plată a salariilor angajaților (într-o astfel de situație ar fi fost vorba de 39 de zile). În MAI plata salariilor se face în mod normal în ziua de 14 a lunii”, precizează un comunicat al MAI.

Când se vor da pensiile

Ministerul Muncii a făcut miercuri, 4 aprilie, precizări în legătură cu plata pensiilor, a salariilor și a altor tipuri de alocații, indemnizații și prestații.

Astfel, ministerul precizează că pensiile aferente ultimei luni au fost achitate până pe data de 30, în condițiile în care procesul este unul de durată, care necesită aproximativ două săptămâni, în fiecare lună. „Cum Sărbătorile Pascale au fost stabilite în acest an în data de 8 aprilie, ar fi fost imposibilă achitarea pensiilor în perioada 2 – 5 aprilie, în condițiile în care data de 1 aprilie a fost zi de duminică, iar data de 6 aprilie este ziua de vineri, zi liberă prin lege. Mai mult decât atât, o eventuală plată a pensiilor în avans ar fi făcut ca unii dintre pensionari să nu mai primească nici un ban timp de șapte săptămâni”, precizează un comunicat al Ministerului Muncii.

De asemenea, reprezentanții ministerului afirmă că plățile care se află în sarcina Autorității Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (alocații pentru copii, indemnizații de creștere a copilului, stimulent de reinserție, prestații pentru handicap și altele) din coordonarea Ministerului Muncii și Justiției Sociale au fost devansate doar pentru cazurile în care, de regulă, se plăteau în perioada 6 – 9 aprilie (zile libere), urmând ca plata celorlalte să se facă la termenul obișnuit.

„Angajații Ministerului Muncii și Justiției Sociale nu au solicitat plata în avans a salariilor, care vor fi achitate la termen, pe 15 ale lunii, motiv pentru care MMJS nu a făcut o solicitare de devansare a termenului către Ministerul de Finanțe. În principiu, astfel de solicitări au fost făcute de instituții care aveau zi de salariu în perioada 6-9 aprilie, care sunt zile libere”, mai precizează comunicatul Ministerului Muncii.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, miercuri, citat de Mediafax, că prim-ministrul Viorica Dăncilă a precizat că vor primi salariile înaintea sărbătorilor pascale, pe 5 aprilie, doar bugetarii din instituțiile care au solicitat acest lucru, iar restul vor primi în ziua de salariu: „Bugetarii care au cerut. Asta este ceea ce doamna prim-ministru a spus foarte clar. Pentru că asta au solicitat. Nu poţi să-i dai celui care nu solicită. Cei care nu au făcut solicitare nu primesc mâine. Primesc când au data de salariu. Am discutat cu doamna prim-ministru şi zilele trecute şi săptămâna trecută. Am spus că vom discuta la nivelul Guvernului şi am convenit că avem un cadru legislativ pe care noi îl creăm. L-am trecut în Monitorul Oficial şi fiecare structură în parte poate da, dacă aşa a decis. Noi am consultat ministerele respective. Legea spune că, în baza Ordinului Ministerului de Finanţe, între 5 şi 15 aprilie se pot da salariile şi asta s-a făcut. S-a comunicat şi cine şi-a manifestat interesul este trecut în Ordinul de ministru şi publicat în Monitorul Oficial”, a afirmat Eugen Teodorovici la Parlament.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0