HomeRoman

Listă de așteptare pentru bătrâneți liniștite

Peste 50 de persoane așteaptă să se interneze în cadrul Complexului de servicii pentru persoane adulte cu handicap Roman. În curând va funcționa și centrul de pe strada Ion Nanu, ca urmare a deblocării a 25 de posturi. Unii pacienți stau în centru de 15 ani.

 

Foto: În centrul de pe strada Veronica Micle sunt internate 51 de persoane

 

De săptămâna viitoare, 39 de bolnavi cu handicap neuropsihic vor fi internați la centrul de pe strada Ion Nanu al Complexului de servicii pentru persoane adulte cu handicap Roman. Acest lucru a devenit posibil după ce, luna trecută, Guvernul României a aprobat deblocarea a 25 de posturi pentru ca centrul de pe strada Ion Nanu să fie funcțional. Clădirea a fost terminată în urmă cu mai bine de un an, dar nu a putut fi dată în folosință din cauza lipsei de personal. În luna decembrie, după ce Guvernul a aprobat deblocarea posturilor, acestea au fost scoase la concurs, astfel că centrul poate acum să primească bolnavii care au nevoie de asistență.

Situația vine în sprijinul personalului care lucrează deja la Complexul de servicii pentru persoane adulte cu handicap Roman. În centrul de pe strada Veronica Micle sunt internate 51 de persoane, cu diferite forme de handicap, iar lista de așteptare mai cuprinde încă pe atâtea dosare. Persoanele internate au vârste cuprinse între 19 și 86 de ani, dar cele mai multe sunt trecute de prima tinerețe. Unii stau în centru de peste zece ani, colegii de salon, dar și personalul care lucrează acolo devenind familia pe care, poate, nu au avut-o niciodată. „Cei care nu au familie se adaptează mai ușor, dar cei care lasă în urmă copii și nepoți se consumă foarte mult, chiar dacă păstrează o legătură strânsă cu membrii familiei. Nu se mai simt utili și au mereu nevoie de atenție„, a afirmat medicul specialist Cristina Cristea.

Din acest motiv, complexul are angajat și un psiholog. „Unii se destăinuie foarte greu, este nevoie de mai mult timp până când le câștig încrederea. De aceea, încerc să-i implic în cât mai multe activități, pentru a-și umple timpul și pentru a avea o satisfacție că fac ceva. Cel mai greu le este femeilor să accepte servicii din partea celorlalți, fiindcă ele toată viața au avut grijă de casă, de copii„, a spus Petruța Grigoraș, psihologul Complexului de servicii pentru persoane adulte cu handicap Roman.

Condițiile oferite au fost mult îmbunătățite în ultimii ani, iar cea mai bună „reclamă” în acest sens o face Elena Blaj, acum în vârstă de 80 de ani. Femeia mai are două colege de cameră, care stau la complex de mai bine de zece ani. Timpul și-l petrec împletind, croșetând, citind și uitându-se la televizor. „Eu am lucrat aici, am fost asistentă. După ce am ieșit la pensie, am venit să mă internez aici, fiindcă știam ce condiții sunt și aveam încredere în personalul centrului„, a povestit Elena Blaj. Femeia suferă de un handicap somatic, iar cei doi copii nu ar fi putut să-i ofere îngrijirea necesară, așa cum se întâmplă la centrul de pe Veronica Micle.

Un alt centru care aparține de Complexul de servicii pentru persoane adulte cu handicap Roman se află la Trifești. Acolo, în regim de locuință maxim protejată (n.r. – din cauza afecțiunilor pe care le au, cei internați nu pot părăsi centrul), sunt internate zece persoane, care au un grad de dependență redus. Întreg complexul este coordonat de medicul Livia Mihailovici, care este director de mai bine de zece ani.

Articol nou
Articol mai vechi

Comentarii

WORDPRESS: 0