HomeEconomie

Lipsa de experienţă „pune piedică” absolvenţilor

300 de absolvenţi au participat la Bursa locurilor de muncă organizată vineri. Nouă s-au angajat pe loc, iar alţi 92 vor fi chemaţi la interviu. Principala problemă pe care au întâmpinat-o absolvenţii la angajare a fost lipsa de experienţă, considerată obligatorie de cei mai mulţi angajatori.

300 de proaspeţi absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ, cei mai mulţi dintre ei abia ieşiţi de pe băncile liceului, s-au îndreptat vineri, 28 septembrie, plini de speranţă, spre Cercul Militar din Roman, în căutarea unui loc de muncă. Cu câteva minute înainte de ora oficială prevăzută pentru deschiderea ediţiei din acest an Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi, mai bine de 100 de tineri aşteptau răbdători în faţa uşii. Pentru cei mai mulţi dintre ei, aceasta a fost prima întâlnire faţă în faţă cu un angajator.bursa04

Pentru a le uşura alegerea, fiecare absolvent a primit la intrarea în sală o listă a tuturor angajatorilor prezenţi şi listă a locurilor de muncă vacante. Odată intraţi în sală, absolvenţii au intrat pe mâna reprezentanţilor Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ALOFM) Roman. „Ce anume v-ar interesa? Ce studii aveţi? Vă recomand ca, mai întâi, să daţi un tur prin sală, pe la toţi angajatorii şi, apoi, să vă opriţi la standurile care vă interesează”, spun organizatorii.

Și tinerii dau, cuminţi, ocol sălii, unii cu CV-uri în mână, gata pregătite, în speranţa că ziua de azi va fi cu noroc. Cei care nu şi-au făcut un CV s-au putut adresa reprezentanţilor ALOFM, care au organizat un stand special de orientare şi consiliere profesională, cu CV-uri în alb, care au putut fi completate pe loc. „Acordăm asistenţă tuturor celor care au nevoie. Îi învăţăm cum se scrie un CV, cum se alcătuieşte o scrisoare de intenţie”, a spus Claudia Hanganu, care s-a ocupat de consiliere şi de popularizarea posibilităţilor de muncă în străinătate prin EURES.

bursa03„Eu am terminat Protecţia mediului, studii superioare. Sunt câteva oferte interesante, cel puţin patru, la care aş avea acces. Singura problemă este că mi se cere experienţă. Am lăsat CV-uri, sper să fiu chemată la interviu”, a spus una dintre tinerele participante la bursă.

Experienţa a fost, de altfel, principala problemă asupra căreia tinerii participanţi şi angajatorii nu prea au căzut de acord. Întrebarea „Aţi mai lucrat?” a stat pe buzele tuturor angajatorilor. „Fiind la începutul activităţii, este normal să ne dorim oameni cu experienţă, cel puţin pe posturile cheie, în jurul cărora se clădeşte echipa. Dar angajarea tinerilor şi investiţia în programe de formare a acestora reprezintă una dintre priorităţile noastre de viitor”, a spus Mihaela Murariu, reprezentant al SC TRW Airbag Systems. Firma a venit cu o ofertă serioasă de muncă: 30 de confecţioneri, trei operatori depozit, şase tehnicieni mecanici, un tehnician de calitate, trei ingineri tehnologi, un şef de formaţie, un coordonator IT, un analist financiar şi un referent resurse umane.

În total, la bursa de la Roman au fost prezentate 290 de locuri de muncă, din care doar 21 pentru studii superioare. Oferta a fost prezentată de 42 de angajatori. La finele evenimentului, nouă persoane au plecat acasă cu contractul de muncă în buzunar, alte 92 de persoane fiind selectate pentru a fi chemate la interviu.bursa02

„A fost un eveniment reuşit, atât prin numărul mare de participanţi, angajatori şi persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, cât şi prin bilanţul final. Angajările pe loc s-au făcut pentru posturi de barman, ospătar, confecţioneri şi operatori de vânzări prin telefon. Într-adevăr, cei mai mulţi dintre angajatori solicită experienţă, dar, dacă aceştia văd motivaţie, dorinţă de a învăţa, atunci trec peste acest criteriu”, a spus Alexandra Anghel, coordonatorul ALOFM Roman.

Burse pentru absolvenţi au avut loc vineri şi la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ. În total, vineri şi-au căutat de lucru în judeţ 810 persoane. 31 au fost angajaţi pe loc, iar 254 de persoane au intrat în baza de date a angajatorilor în vederea participării la interviu pentru angajare.

Comentarii

WORDPRESS: 0