Home

Linguraru şi Petrea au turnee în Bulgaria şi Suedia

Luptătoarele cadete de la Clubul Atletic Roman se pregătesc pentru primul turneu al Campionatului naţional.

Mădălina Linguraru şi Anca Petrea au examene foarte importante în concursuri de pregătire şi turnee în străinătate. Cele două luptătoare de sorginte romaşcană se află acum la un turneu în Bulgaria, completat cu un stagiu de pregătire care va ţine 18 zile. Au plecat din ţară în urmă cu o săptămână şi se vor întoarce peste aproape o lună, întrucât va mai urma un stagiu similar în Suedia. Experienţa va fi una benefică, întrucât se vor confrunta pe saltea şi cu sportive pe care le vor întâlni în următoarele concursuri internaţionale oficiale.

Medalii, de aur, în special, în competiţii naţionale şi fruntea sus la mondiale şi europene de juniori sunt, pe scurt, cărţile de vizită ale romaşcanelor Mădălina Linguraru şi Anca Petrea, foste eleve ale antrenorului emerit Dumitru Artene, componente acum ale lotului naţional de lupte, seniori, al României. Ambele s-au clasat pe locul al cincilea la europenele de junioare şi pe cel de-al şaptelea la mondialele juniorilor. Amândouă au reprezentat Romanul la cel mai înalt nivel, amândouă sunt luptătoare adevărate, de calibru, amândouă sunt colege, din acest an, la CSM Sfântu Gheorghe. Mădălina a făcut pasul mai devreme, Anca s-a transferat în acest an. Ele fac parte din generaţia care va reprezenta România la viitoarele Jocuri Olimpice, competiţia supremă a sportului. Până la Olimpiada din Brazilia, din 2016, Mădălina şi Anca îşi vor risca, în continuare, sănătatea pentru performanţă. Marile izbânzi nu se obţin ca la loterie, caz în care norocul este factorul principal, ci prin multă muncă, sudoare, suferinţă, privaţiuni de tot felul. De aceea, bucuria este mai mare, foarte mare, când învingi. Pas cu pas, la fel ca şi până acum, Linguraru şi Petrea îşi pregătesc marea sau marile victorii care trebuie să vină la campionate europene, mondiale şi, la apogeu, la Jocurile Olimpice.

Antrenorul Dumitru Artene a plătit şi pentru buletinele a doi dintre sportivii săi

Sărăcia, în unele cazuri ajunsă la limite greu de închipuit, nu le-a împiedicat pe fetele de la secţiile de lupte din Roman să obţină rezultate mari şi foarte mari, mult peste posibilităţile financiare şi condiţiile de pregătire. Au venit şi momentele bucuriei obţinerii de medalii la campionate naţionale, care au mai îndulcit amarul, fără a-l putea elimina. Echipa de cadete a Clubului Atletic Roman, coordonată de Dumitru Artene, mai are o săptămână de pregătire până la prima etapă a campionatului naţional de lupte care va avea loc la Târgu Mureş. Fetele stau bine cu pregătirea, chiar dacă nu au tot ce le trebuie. Au de apărat titlul naţional cucerit anul trecut şi nu numai. Unele pleacă, vin altele noi, astfel că lotul se schimbă, în mică parte, de la an la an.

Antrenorul Dumitru Artene continuă seria actelor caritabile: le face şi buletine sportivilor săi. Proveniţi din familii fără venituri, unii dintre copiii, chiar campioni, de la secţia de lupte şi nu numai, n-au bani nici de mâncare, darămite de altceva. Spre exemplu, doi dintre sportivii lui Dumitru Artene au împlinit 14 ani. Participarea într-un concurs sportiv implică legitimarea cu un act, de obicei cartea de identitate, pe care ei nu aveau cum să şi-o facă, moment în care a venit antrenorul în ajutor. „Sunt copii necăjiţi, vai de capul lor. La unul dintre ei, nici maică-sa nu avea buletin”, spune cel care nu a vrut să fie menţionat pentru astfel de gesturi, de Om, ci prin declaraţii de genul „Vrem ca în anul acesta (2014) să luăm medalii la toate categoriile de vârstă, de la copii la seniori”.

Comentarii

WORDPRESS: 0