HomeSocialEducatie

Limba engleză, în topul preferinţelor la BAC

Din cei 3.663 de absolvenţi de clasa a XII-a înscrişi la proba de competențe ligvistice, 3.160 au susţinut examen la limba şi literatura engleză, iar 503 la limba şi literatura franceză.

Absolvenţii claselor a XII-a susţin, în aceste zile, proba C a bacalaureatului – proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Această evaluare nu este o simplă probă orală, având mai multe teste componente. Luni, 23 iunie, candidaţii au avut de susţinut proba de audiţie (înregistrare pe baza căreia rezolvă cerinţele) şi proba scrisă, urmând ca marţi, 24 iunie, să aibă loc proba orală a probei C.

„La proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională s-au înscris 3.663 de candidaţi. Din cei 3.663 de absolvenţi de liceu înscrişi la această probă, 3.160 au solicitat să susţină examen la limba şi literatură engleză, iar 503 la limba şi literatura franceză”, a precizat profesoara Gabriela Banu, inspector şcolar adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Neamţ.

Rezultatul evaluării competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională nu se exprimă prin note sau prin admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi Străine.

Candidaţii au avut la dispoziţie, pentru pregătirea probei, modele de subiecte realizate de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). La proba orală, candidaţii extrag un bilet. Ei au la dispoziţie 15 minute pentru elaborarea răspunsurilor şi câte 10 – 15 minute pentru susţinerea acestora în faţa comisiei.

După finalizarea probelor orale, absolvenţii clasei a XII-a vor susţine probele scrise, care vor debuta pe 30 iunie, cu limba şi literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată pe 2 iulie, iar proba la alegere a profilului şi specializării, pe 4 iulie. Rezultatele la examenul naţional de bacalaureat vor fi afişate pe 7 iulie, până la ora 12.00. În aceeaşi zi, în intervalul orar 12.00 – 16.00, absolvenţii nemulţumiţi de notele primite pot depune contestaţie. Acestea vor fi soluţionate în perioada 8 – 10 iulie. Pe 11 iulie, absolvenţii claselor a XII a vor afla dacă au trecut cu bine examenul de maturitate sau dacă se vor înscrie la sesiunea de toamnă.

Comentarii

WORDPRESS: 0