Prima paginăRoman

Lider de sindicat „executat”

Dimensiune text

Gheorghe Ciobanu (foto) spune că va transmite o scrisoare deschisă board-ului Arcelor, în care va preciza toateproblemele din fabrica de la Roman. Peste 700 de salariați de la Țevi au de primit, în total, aproape două milioane de euro, sume ce rezultă din aplicarea retroactivă a coeficienților de ierarhizare.

 

Salariații fabricii de țevi din Roman au cîștigat, în instanță, dreptul de a primi  retroactiv sumele ce rezultă din aplicarea coeficienților de ierarhizare la salariile lor de bază, dar reprezentanții patronatului fabricii au renunțat la dialogul cu angajații și „pun bețe în roate” celui mai „incisiv” dintre sindicate, susține liderul Sindicatului Liber Petrotub, Gheorghe Ciobanu. Liderul de sindicat a anunțat că „a fost executat” de angajator, care a refuzat orice tip de dialog și, mai mult de atît, i-a cerut lui Gheorghe Ciobanu să pună la dispoziția fabricii autoturismul pe care sindicatul condus de acesta l-a utilizat pînă în prezent.

Am fost executat. Faptul că am făcut publice problemele din fabrică, precum și faptul că salariații cer să fie pusă în aplicare hotărîrea judecătorească privind aplicarea coeficienților de ierarhizare, l-au făcut pe angajator să treacă la măsuri de represiune împotriva Sindicatului Liber Petrotub. Joi am încercat să discut cu directorul general al societății, dar și cu directorul de resurse umane și directorul adjunt, însă conducerea fabricii nu a vrut să mă primească la discuții, deși reprezentanții sindicatelor sînt parteneri de dialog ai patronatelor, conform legii. În schimb, am primit o solicitare de predare a autoturismului oferit sindicatului de către angajator, conform legii. Celelalte sindicate din fabrică nu au primit o astfel de notificare. Voi preda autoturismul, dar voi transmite o scrisoare deschisă către patronii grupului Arcelor, la Luxembourg, astfel încît să fie și ei informați cu privire la ce se întîmplă în fabrica de țevi de la Roman. Este vorba despre încălcarea unor acorduri convenite între reprezentanții sindicatelor și cei ai patronatului„, susține liderul Sindicatului Liber Petrotub.

Pe 28 mai 2007, Sindicatul Liber Petrotub a chemat în instanță conducerea fabricii de țevi pentru nerespectarea aplicării coeficienților de ierarhizare stabiliți în contractul colectiv de muncă. Pe 6 septembrie 2011, instanța a cerut conducerii ArcelorMittal Roman, prin hotărîre definitivă și executorie, să le ofere țevarilor, retroactiv, sumele cuvenite, rezultate din aplicarea acestor coeficienți. Aplicarea coeficienților de ierarhizare la salariile acordate în ultimii ani ar aduce pentru 760 de țevari – conform spuselor liderului de sindicat – sume totale de două milioane de euro. „Hotărîrea judecătorească a fost transmisă conducerii fabricii în urmă cu trei săptămîni. Termenul de executare a unei hotărîri judecătorești definitive și executorii este de 15 zile, nerespectarea acestui termen fiind sancționată cu amendă sau cu închisoare de la trei la șase luni. Unii salariați au solicitat angajatorului, în mod individual, să le fie oferite aceste drepturi bănești, însă li s-a răspuns că, dacă vor banii, trebuie să prezinte titlul executoriu. Este doar o găselniță inventată pentru amînarea aplicării acestei hotărîri judecătorești. Salariații au consultat un avocat și vor da în judecată angajatorul pentru nerespectarea prevederilor  Codului Muncii. Deocamdată, nici un salariat nu a primit acești bani. În medie, fiecare angajat ar trebui să primească peste 2.000 de euro„, a mai spus Gheorghe Ciobanu.

COMENTARII

WORDPRESS: 0