Prima paginăEducatie

Liceenii vor mapă, nu sapă

Dimensiune text

Prima săptămînă de înscrieri pentru școala profesională a demonstrat că, în ciuda avantajelor oferite, elevii nu se grăbesc să dea liceul pe școala profesională.

 

La fiecare din cele trei unități de învățămînt din Roman care fac înscrieri pentru școala profesională s-au primit, deocamdată, în jur de 20 de cereri de înscriere, toate din partea elevilor care finalizează acum clasa a IX-a. Înscrierile se fac pînă pe 31 mai.

La nivelul județului Neamț, în liceele cu profil tehnologic, oferta de locuri este foarte bogată. Sînt disponibile 644 de locuri, în 12 unități de învățămînt, pentru 15 calificări, pregătirea practică urmînd să fie asigurată la 36 de angajatori. În Roman, elevii pot opta pentru Colegiul Tehnic „Danubiana”, unde sînt disponibile 28 de locuri pentru brutar – patiser – preparator produse făinoase, cu practică la SC Codrin&Alex SRL și la SC Morărit și Panificație, și 28 de locuri pentru cei care optează pentru lăcătuș mecanic prestări servicii, angajatori fiind SC Agrana SA, SC Pagi SRL și SC Ratis Serv SRL. Colegiul Tehnic „Miron Costin” are 28 de locuri pentru meseria de electromecanic utilaje și instalații industriale, în parteneriat cu Umaro SA, și 56 de locuri pentru mecanici auto, care vor putea face practica la CADT Interservice și AutoMoldova. La Colegiul Tehnic „Petru Poni”, elevii pot opta pentru meseria de frezor – rabotor – mortezor, cu pregătirea practică la Umaro SA (14 locuri) sau mecanic utilaje și instalații industriale, (14 locuri), deasemeni cu pregătirea practică la Umaro SA.

Și două licee din mediul rural din zona Romanului vor oferi pregătire profesională: Liceul Tehnologic Adjudeni, 28 de locuri pentru lăcătuș mecanic prestări servicii, în parteneriat cu SC Umaro SA, și Liceul Tehnologic Valea Ursului, 28 de locuri de confecționer produse textile, cu pregătirea practică asigurată la SC Caremil.

Marele beneficiu al elevilor va fi, pe lîngă faptul că vor învăța o meserie căutată pe piața muncii, că vor face și practică la diverse societăți comerciale și companii, cu care unitățile de învățămînt au semnat parteneriate. Cei mai buni dintre ei vor avea posibilitatea să își găsească un loc de muncă chiar acolo unde s-au instruit. Clasele profesionale se vor forma în cadrul programului „Alege-ți drumul”, care le oferă elevilor o pregătire profesională cu durata de doi ani pentru dobîndirea unei calificări.

Potrivit metodologiei, pregătirea prin învățămîntul profesional este parte integrantă a profilului tehnologic, fiind organizată după clasa a IX-a. Pe parcursul celor doi ani de studiu, elevii au posibilitatea să parcurgă, pe lîngă disciplinele pentru învățămîntul obligatoriu, și modulele de pregătire de specialitate pentru calificare profesională. Unul dintre avantajele acestui program este acela că elevii vor beneficia de susținere financiară, respectiv o bursă de studiu lunară, în cuantum de 200 lei. Pe parcursul vacanțelor, după încheierea stagiului de practică, elevii vor putea continua să lucreze, pe o perioadă determinată.

COMENTARII

WORDPRESS: 0