HomeEducatie

Liceenii romaşcani au comemorat Holocaustul

Elevi de două licee romaşcane au participat la simpozionul „Să învăţăm din Holocaust”, organizat în amintirea eroinei Viorica Agarici.

simpozion 2Un grup de elevi de la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec” din Roman a participat vineri, 9 octombrie, la simpozionul „Să învăţăm din Holocaust”, organizat în amintirea eroinei Viorica Agarici.

Evenimentul a debutat cu oficierea unei slujbe de pomenire de către preot doctor Ionuţ Alexandru Amărinii, în Gara Roman, unde se află bustul eroinei Viorica Agarici. „Am săvârşit o slujbă de pomenire pentru Viorica Agarici, eroina recunoscută de către autoritatea statului Israel, prin acordarea titlului «Drept între Neamuri», deoarece am considerat de datoria noastră să comemorăm o personalitate ce s-a conformat cuvântului Mântuitorului: «Străin am fost şi m-aţi primit»”, a spus părintele Amărinii.

simpozion 3După oficierea slujbei, participanţii la eveniment s-au reunit în sala de festivităţi a Colegiului Tehnic „Miron Costin”, unde au fost prezentate comunicări pe tema „Holocaustului în România”, susţinute de elevii celor două licee romaşcane participante. Profesoara Mariana Cristea a subliniat, în cuvântul său, importanţa convieţuirii umane în spiritul toleranţei, dar şi necesitatea asumării istoriei. „Scopul întâlnirii a fost educarea tinerilor în spiritul toleranţei şi al solidarităţii cu semenii, precum şi cunoaşterea evenimentelor petrecute în timpul celui de-al doilea război mondial privind Holocaustul. Pe 9 octombrie 1941 au avut loc primele deportări ale evreilor în Transnistria”, a spus profesoara Cristea.

simpozion 4La eveniment a participat şi preşedintele Comunităţii Evreilor din Roman, profesor Iancu Wexler, care a vorbit celor prezenţi despre drama poporului evreu.

Comentarii

WORDPRESS: 0