Prima paginăRoman

Liceenii au „predat” implicarea civică copiilor de grădiniță

Dimensiune text

Membrii Clubului „Impact” de la Colegiul Tehnic „Danubiana” au amenajat un spațiu de joacă pentru copiii de grădiniță.

 

Cei 50 de copii care frecventează grădinița Colegiului Tehnic „Danubiana” au în colegii lor mai mari, liceenii, prieteni de nădejde. Cîteva zeci de liceeni, membri ai Clubului „Impact”, au amenajat în apropierea grădiniței un spațiu de joacă, în care să se poată desfășura și activitățile din ora de educație fizică și în care copiii să aibă posibilitatea de a învăța să relaționeze corect cu mediul înconjurător.
„În zona în care se află grădinița nu existau spații de joacă amenajate, care să-i ajute să fie sănătoși și să aibă o relație armonioasă cu mediul. Le-am propus ideea copiilor care sînt membri ai Clubului «Impact» și toți au fost de acord că ei pot găsi o soluție la acest impas. Și cei mari și cei mici au lucrat împreună, au săpat, au vopsit, au lăcuit, au fixat băncile în ciment, au plantat flori, pentru ca, în final, să aibă un loc de joacă. Considerăm că beneficiari ai acestui proiect nu sînt doar copiii de grădiniță, ci și întreaga comunitate„, a spus profesoara Maricica Buzdugan, coordonator al Clubului „Impact” alături de colegele sale Cornelia Vrabie și Claudia Ștefănescu.

Implicarea liceenilor nu a însemnat, însă, doar amenajarea parcului. Împreună cu liderii lor, liceenii s-au întors la grădiniță. Cu cei de la grupa mică au pictat și au personalizat sacoșe din material textil, pentru a sensibiliza comunitatea față de degradarea mediului și acumularea deșeurilor din material plastic, cei din grupa mijlocie au adoptat o păpușă din rumeguș, ciorap și semințe de gazon, învățînd să fie responsabili și să îngrijească plantele, iar cei mai mari au participat la un concurs de recunoaștere a animalelor și plantelor, în final toți participanții fiind premiați. Toate aceste activități au fost reunite în programul „Sîntem parte din natură”, inițiat de Clubul „Impact” al Colegiului Tehnic „Danubiana”, proiect declarat cîștigător în competiția națională de proiecte antreprenoriale inițiată de Fundația Noi Orizonturi și Romanian American Foundation, care a și finanțat activitățile din proiect.

Proiectul și-a propus implicarea tinerilor, prin activități de antreprenoriat social, în rezolvarea problemelor care le afectează viața, cum ar fi degradarea continuă a mediului. Astfel, elevii au realizat din materiale refolosibile invitațiile pentru banchetul claselor a XII-a, au confecționat sacoșe din material textil pe care, apoi, le-au vîndut, au făcut și au vîndut produse de patiserie și s-au implicat în reamenajarea spațiului de joacă al grădiniței și într-o campanie stradală de informare a cetățenilor față de problemele legate de degradarea mediului„, a spus Maricica Buzdugan.

Clubul Impact „Step by step” Danubiana face parte dintr-o rețea de cluburi de tineri din întreaga țară. Impact este un program de educație nonformală ce cuprinde și o rețea internațională de Cluburi de Inițiativă Comunitară pentru Tineri (Honduras, SUA, Republica Moldova etc.), include  serviciul în folosul comunității și educația prin aventură. Prin intermediul Impact, elevii sînt învățați și motivați să se dezvolte pe patru componente cheie: cetățenie activă, angajabilitate, antreprenoriat social și leadership.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0