Prima paginăSanatate

Leptospiroza face victime

Dimensiune text

Miercuri, un bărbat a murit la Iași din cauza acestei boli. În județul Neamț, din 17 suspiciuni au fost confirmate două cazuri.

 

 

Medicii epidemiologi atrag atenția cu privire la riscul îmbolnăvirii cu leptospiroză, după ce un bărbat a decedat la Iași din cauza acestei boli. Anul trecut, în județul Neamț s-au înregistrat zece cazuri de leptospiroză. Potrivit medicului epidemiolog Roxana Pipirigeanu, șeful Serviciului epidemiologic din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț, de la începutul anului și pînă acum s-au înregistrat 17 suspiciuni, din care au fost confirmate doar două.

„Este vorba de un băiat de 16 ani, care s-a îmbolnăvit după ce s-a scăldat într-un iaz, și de o persoană adultă care lucra în pădure. Din fericire, atît îmbolnăvirile de anul trecut, cît și cele din acest an fost forme ușoare. Dar, netratată la timp și în asociere cu alte boli, leptospiroza poate duce la deces”, a declarat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu.

Leptospiroza este o boală infecțioasă acută care se manifestă prin febră, intoxicație, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului. Agenții patogeni sînt leptospirele – microorganisme sub formă de spirală (spirochete Leptospira interrogans). Acestea sînt rezistente la temperaturi joase și sensibile la temperaturi înalte. Sursa de infecție o constituie șobolanii și alte rozătoare, vitele, porcii. Leptospirele se elimină prin urină, infectînd solul, bazinele de apă și produsele alimentare. Oamenii se îmbolnăvesc în timpul scăldatului în iazuri infectate, în timpul lucrărilor agricole pe terenuri umede. Microbul pătrunde în organism prin piele, prin mucoasele nazale sau oculare. Ajunși în organism, microbii pătrund în sînge, unde se înmulțesc și, apoi, trec în diverse organe – rinichi, ficat, inimă. Perioada de incubație este de 2-20 zile. Boala începe brusc, cu frisoane, febră, cefalee puternică, dureri în articulații, insomnie și slăbiciune generală. Apar tulburări hemoragice sub formă de hemoragii nazale, gastrointestinale. Forma icterică se manifestă prin apariția icterului, pielea și mucoasele devin galbene. Icterul apare în a doua sau a treia zi de boală, apoi dispare peste două-trei săptămîni. Forma renală se manifestă prin apariția anuriei (lipsa urinei). Dacă în asemenea cazuri bolnavul nu se adresează medicului, survine decesul.

Boala poate evolua în forme ușoare sau grave cu o durată de trei- patru săptămîni, iar convalescența este de lungă durată și se manifestă printr-o astenie pronunțată. Uneori, poate da complicații oculare ca iridociclita, sau cardiace – miocardita (inflamația mușchilor inimii). Tratamentul se efectuează numai în condiții spitalicești obligatorii. Cu cît spitalizarea e mai precoce, cu atît rezultatele tratamentului sînt mai încurajatoare. Pentru evitarea îmbolnăvirii, medicii recomandă evitarea scăldatului și evitarea contactului prelungit cu apa. Pentru cei care muncesc la refacerea caselor, în construcții, în ferme sau în pădure, este recomandat să poarte cizme și mănuși de cauciuc.

COMENTARII

WORDPRESS: 0