Lemne fără documente legale de peste 200.000 de lei, depistate de polițiști

HomeActualitate

Lemne fără documente legale de peste 200.000 de lei, depistate de polițiști

Ieri, polițiștii au efectuat verificări la o societate cu profil silvic și au confiscat valoric 225.073,90 de lei, în cadrul acțiunii desfășurate pentru protejarea fondului forestier, informează IPJ Neamț.

Miercuri, 9 decembrie, polițiștii din cadrul Poliției orașului Bicaz au acționat pentru verificarea provenienței, prelucrării, depozitării şi valorificării lemnului, precum și pentru verificarea legalității transportului materialului lemnos.

Astfel, la o societate comercială din Bicaz, cu obiect de activitate în domeniul forestier, au fost efectuate verificări privind existența concordanţelor dintre stocurile faptice şi cele scriptice ale societăţii, precum şi legalitatea modului de întocmire şi eliberare a documentelor cu regim special din domeniul silvic.

„În urma verificărilor de specialitate efectuate în colaborare cu polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice s-a constatat că agentul economic a expediat un volum de 717,26 metri cubi de materiale lemnoase de diferite esenţe şi sortimente, în valoare de 225.073,90 de lei, prin intermediul a 31 de avize de însoțire secundare din care nu rezultă provenienţa legală certă a materialelor lemnoase expediate. De asemenea, polițiștii au stabilit faptul că, la recepţionarea materialelor lemnoase în depozit, agentul economic nu verifică veridicitatea codurilor unice înscrise pe avizele de însoţire a materialelor lemnoase însoţitoare”, au precizat reprezentanții IPJ Neamț.

Pentru încălcarea dispozițiilor legale în domeniul silvic, societatea comercială a fost sancționată conform prevederilor Legii 171/2010 R. privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, cu amendă de 10.000 de lei. Polițiștii au aplicat și măsura complementară de confiscare valorică a 225.073,90 de lei reprezentând contravaloarea materialelor lemnoase expediate cu avize de însoţire din care nu rezultă provenienţa legală certă.

 

Comentarii

WORDPRESS: 4
 • Mișu 2 ani ago

  Important și asta… dar paguba de neoprit se vede la trenurile nesfârșite cu bușteni spre vest… asta ne doare!

  • Leo 2 ani ago

   Gresit! Paguba, se vede în viloantele politicienilor.

 • Mihai 2 ani ago

  Toate confiscarile si sancțiunile astea sunt vrajeli. Taierile ilegale se pot diminua drastic printr-o singura metoda: interzicerea exportului de bustean si cherestea brută. Avantaje: export românesc de produse cu valoare adăugată mare (mobila, plăci, lemn prelucrat), scăderea cererii de lemn si reducerea taierilor, eliminarea unor structuri ce mănâncă bani (garda forestiere etc.). Pentru asta e nevoie de vointa politica si nu este, in ciuda declaratiilor de bune intentii. Apoi raman 2 probleme mari de solutionat: 1 replantare si ingrijirea plantatiilor (de ce nu folosim detinuti, beneficiari de ajutor social etc.) si 2 coruptia endemica in Romsilva la toate nivelele .

  • Vasile 2 ani ago

   Să se introduca fosta lege 18,cu justificarea averilor.