Legi (ne)bune pentru aleşii noştri

HomeActualitate

Legi (ne)bune pentru aleşii noştri

 

ANI Agentia nationala de Integritate logo siglaAleşii noştri se joacă de-a legile în favoarea lor, fără a mai lua în calcul nimic din starea de normalitate a unui stat ce se vrea democratic. Ultima „chichiţă” este modificarea legii prin care cei găsiţi incompatibili să poată ocupa orice altă funcţie decât cea în care, de exemplu, au fost găsiţi cu afaceri cu statul sau au avut averi nejustificate. Până acum, legea prevedea că cei găsiţi incompatibili să nu mai poată accede pe o funcţie publică măcar timp de trei ani de la momentul în care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) emitea decizia de incompatibilitate.

Astfel, marţi, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din cadrul Senatului a adoptat propunerea legislativă de modificare a art. 25 din Legea nr. 176/2010, prin care se stabileşte că persoanele care s-au aflat în stare de incompatibilitate, conflict de interese sau cu averi nejustificate vor putea ocupa orice altă funcţie, cu excepţia celei care a generat incidentul de integritate.

„Prin această modificare legislativă se viciază considerabil activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate prin eliminarea sancţiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor. Mai mult, modificările la Legea nr. 176/2010 vor institui posibilitatea rotirii în funcţiile publice a sute de persoane care intră sub incidenţa interdicţiei de a ocupa o funcţie eligibilă pe o perioadă de trei ani, ca urmare a stării de incompatibilitate sau de conflict de interese”, se arată în comunicatul de presă al ANI.

Cu alte cuvine, dacă un primar a fost declarat incompatibil, poate candida pentru funcţia de senat. Și un consilier local care a făcut afaceri cu statul sau are o avere ce nu poate fi justificată poate candida pentru Parlament sau Consiliul Judeţean.

„Agenţia Naţională de Integritate subliniază faptul că legislaţia privind regimul incompatibilităţilor are menirea de a sancţiona orice abatere în procesul decizional administrativ a cărei principală menire este de a asigura protejarea interesului public, însăşi raţiunea legiuitorului a fost aceea de a sancţiona orice atitudini potrivnice legislaţiei în vigoare, în ideea în care cei care aduc atingere interesului public, să fie privaţi de a mai ocupa funcţii publice, tocmai pentru a preveni recidiva şi situaţiile în care interesul public continuă să nu fie respectat de către cel care a fost declarat în stare de incompatibilitate”, se mai arată în comunicatul ANI.

Practic, această propunere legislativă desfiinţează în totalitate scopul existenţei ANI, o agenţie contestată pentru faptul că a emis decizii de incompatibilitate pentru mii de demnitari şi puţine au fost cele pierdute în instanţă.

Numai în Consiliul Local Roman din ultima legislatură, ANI a găsit trei incompatibili: Petru Gândulescu şi Petrică Căpraru – pentru că şi-au votat alocarea de bani din bugetul local pentru firmele proprii sau Maricel Benchea, care a deţinut simultan cu funcţia de ales local şi pe cea de preşedinte al clubului de fotbal, club subvenţionat de bugetul local.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0