HomeRoman

Legenda Meșterului Manole s-a mutat la „Roman-Vodă”

Consiliul Local a aprobat 50.000 de lei pentru lucrări de reabilitare la Colegiul Național „Roman-Vodă”. Începerea lucrărilor este condiționată de finalizarea unui proiect început în 2008 de Ministerul Educației și abandonat, din lipsă de finanțare, în 2011.

 

 

La ultima ședință a Consiliului Local Roman s-a votat alocarea a 50.000 de lei, din bugetul local, pentru lucrări de reabilitare la clădirea Corpului B al Colegiului Național „Roman-Vodă”. Începerea lucrărilor, care vizează înlocuirea acoperișului și a tâmplăriei, este condiționată, însă, de finalizarea lucrărilor de consolidare finanțate de Ministerul Educației, începute în 2008 și abandonate în 2011 din lipsă de bani. Problema este una care ține, în primul rând, de hârtii și de imposibilitatea de a se suprapune două proiecte diferite, cu doi ordonatori de credite diferiți: Ministerul Educației și Primăria Roman.

Mihaela Tanovici, directorul Colegiului Național "Roman-Vodă"

Mihaela Tanovici, directorul Colegiului Național „Roman-Vodă”

Despre consolidarea și reabilitarea corpului B al Colegiului Național „Roman-Vodă” – cunoscut ca Liceul Sturza Cantacuzino, după numele celor două prințese care s-au luptat pentru înființarea școlii – se vorbește de cel puțin 20 de ani. 2008 părea să fie anul în care celebra școală urma să-și recapete locul în rândul clădirilor monumentale ale orașului. Ministerul Educației aprobase proiectul de consolidare a clădirii, suma alocată lucrării fiind de 10 miliarde de lei vechi, fără TVA. Din lucrările de amploare – care implicau realizarea unei structuri spațiale în interiorul clădirii, care să se lege de structura veche – s-au realizat aproximativ 70%. De plătit s-au plătit doar 50% dintre acestea, după care, în 2011, s-au oprit definitiv și lucrările, și finanțarea.

Între timp, investițiile din domeniul Educației au trecut de la Ministerul Educației la Ministerul Dezvoltării. Situația corpului B a fost prezentată, în 2012, ministrului de atunci al Educației, Ecaterina Andronescu, aflată în vizită la Roman. Între timp, pe la Educație au mai trecut trei miniștri, soarta proiectului nu s-a schimbat cu nimic, iar clădirea se degradează pe zi ce trece. „Este mare păcat pentru că, pe măsură ce trece timpul, clădirea se degradează tot mai mult, atât partea la care nu s-a intervenit, cât și lucrările noi pe care le-am efectuat. La demersurile pe care le-am făcut de atunci, singurul răspuns pe care l-am primit a fost că nu sunt bani”, a spus inginerul Eugen Borș, managerul firmei care a depus proiectul de reabilitare din 2008.

În acest moment, corpul B de la Colegiul Național „Roman-Vodă” este folosit în proporție de 30%. „Reabilitarea corpului B ar rezolva problemele de spațiu cu care ne confruntăm. Corpul A ar fi rezervat claselor de la profilele reale, în corpul B ar urma să învețe clasele de la filologie și științe sociale, iar corpul D ar fi destinat claselor de gimnaziu și din învățământul primar”, a spus profesoara Mihaela Tanovici, director al Colegiului Național „Roman-Vodă”.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

[sam_ad id=”130″ codes=”true”]