Lăcrămioara Vlăduț (foto), profesor de informatică la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, a avut șansa de a petrece o săptămînă în Malta, îmbinînd pregătirea profesională cu explorarea unei lumi inedite.
Cursurile au fost finanțate prin Programul de învățare pe tot parcursul vieții, subprogramul Grundtvig, la curs participînd 14 profesori din Norvegia, Polonia, Croația, România, Germania, Spania, Elveția, Suedia și Olanda.
„Programele propuse de organizatori au fost diverse și interesante. Activitățile de curs au vizat, în primul rînd, învățarea de programe diverse, cum ar fi Photo Story3, Movie Maker (pentru realizare și procesare de filme), Power Point Quiz (pentru realizarea de teste de evaluare) care pot fi folosite cu mare succes la clasă„, a spus profesoara Lăcrămioara Vlăduț.
Aflată la a treia participare la un curs de formare în Europa, Lăcrămioara Vlăduț recunoaște că toate aceste participări i-au influențat modul de a preda.
„Am realizat că am la îndemînă mult mai multe metode de a lucra cu elevii la clasă și am îndrăznit să le folosesc, chiar dacă ele pot părea, la început, puțin ciudate. De exemplu, am făcut cu elevii jocuri de rol la orele de rețele de calculatoare. Am discutat deja cu elevii mei de clasa a XII-a și le-am propus să facem alt fel de prezentare a proiectelor pe care ei le prezintă la examenul de competențe profesionale. Informația nu se schimbă foarte mult de la an la an, dar poate fi pusă în valoare și cred că ei pot fi motivați să învețe să folosească aceste programe de prezentare. Elevii de astăzi sînt pragmatici. Pot învăța cu ușurință dacă există o finalitate practică„, a spus Lăcrămioara Vlăduț.
Oameni bogați care muncesc
Săptămîna petrecută în Malta i-a dat posibilitatea Lăcrămioarei Vlăduț să descopere o țară cît un județ din România, care respiră istorie și în care oamenii au o mentalitate diferită de cea din România.
„Primul lucru care m-a uimit în Malta a fost să descopăr că în Malta nu poți deosebi oamenii foarte bogați de oamenii obișnuiți, să spunem. Dincolo de aspectul exterior, de faptul că toată lumea umblă în șlapi, în pantaloni scurți și în tricou, toată lumea muncește, are un job, chiar dacă are venituri consistente. De exemplu, am cunoscut un vînzător de telefoane mobile, despre care am aflat apoi din discuții că deține trei apartamente în una din cele mai scumpe zone, pe care le închiriază, cîștigînd mai mult decît suficient. La întrebarea: «De ce mai ai, atunci, nevoie de serviciu?», omul s-a arătat contrariat. «Și eu ce să fac?». Așa cum am cunoscut patronul unui lanț de restaurante, care muncea de dimineața pînă seara împreună cu familia. Ne-a dus să ne prezinte mașinile pe care le avea în garaj, Ferrari, Porsche, mașini de sute de mii de euro. Am rămas mută cînd ne-a spus că nu are timp să le conducă decît foarte rar, în weekend, pentru că în restul timpului trebuie să muncească„, a spus Lăcrămioara Vlăduț.
Perioada petrecută în Malta nu a fost dedicată doar cursurilor.
„Malta este o țară foarte frumoasă, o îmbinare perfectă a unor peisaje naturale care îți taie răsuflarea, cum sînt cele de la Laguna albastră, cu cele construite de oameni. Am vizitat templele neolitice de la Hagar Qim, vechi de 7.000 de ani, Medina, vechea capitală a Maltei, un oraș medieval locuit, catedrala St. John’s din La Valetta, împodobită de picturile lui Caravaggio, toate acestea te fac să te simți mai bogat sufletește„, a spus Lăcrămioara Vlăduț.
Comentarii