HomeSanatate

Lecții de sex în cabinetele medicale de la țară

* bolile cu transmitere sexuală continuă să facă victime la țară * medicii de familie țin adevărate lecții de educație sexuală în cabinete *
Statisticile Direcției de Sănătate Publică Neamț relevă faptul că bolile cu transmitere sexuală continuă să facă victime.

 

 

Numai în ceea ce privește incindența sifilisului, din cele 53 de cazuri noi înregistrate în primele opt luni ale acestui an, 17 provin din  zona Romanului. De asemenea, cadrele medicale de la maternitatea din Roman spun că, în ultimii ani, media de vîrstă a femeilor care devin mame a scăzut foarte mult, astfel că acum, adolescente care devin mame la 16 sau 15 ani reprezintă cazuri obișnuite.

În mediul rural, medicii de familie se luptă, în special în comunitățile mai sărace, să le explice adolescenților care sînt pericolele care pot apărea în urma actului sexual – de la infectarea cu boli grave, pînă la sarcini nedorite. Așa se face că multe din cabinetele medicale au devenit adevărate birouri de planning familial.  Îmbucurător este faptul că lumea vine la cabinet și se interesează pe tema unor aspecte ce țin de viața sexuală. Noi oferim consiliere atît familiștilor, cît și nefamiliștilor. Cînd cei care lucrează în străinătate se întorc acasă și se prezintă la medicul de familie, noi le atragem atenția că în România cazurile de hepatită B și C sînt foarte răspîndite și trebuie să fie atenți cu cine întrețin relații sexuale. De asemenea, sînt înregistrate multe cazuri de infecții cu HIV/SIDA. Au fost tineri, chiar elevi de liceu, care s-au infectat și au murit din cauza bolilor asociate infecției. Adolescenților le explicăm că nu e bine să înceapă viața sexuală devreme și că prezervativul nu e o metodă sigură de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală„, spune medicul Filip Panait, medic de familie în comuna Bîra.

Spre deosebire de anii trecuți, cînd educația sexuală lipsea aproape cu desăvîrșire, lucrurile au evoluat. Există programe speciale prin care femeile pot beneficia gratuit de contraceptive și sfaturi, chiar dacă nu plătesc asigurare de sănătate. De asemenea, în cabinetele medicale discutăm deschis cu tinerii sau cu femeile însărcinate despre cum să se protejeze împotriva bolilor. Chiar dacă tot mai multe adolescente devin mămici, ele demonstrează că sînt responsabile și acest lucru se reflectă în numărul tot mai mic de copii abandonați„, explică și medicul Angela Bica, medic de familie în comuna Ion Creangă.

Comentarii

WORDPRESS: 0