Laurențiu Leoreanu, „uns” cetățean de onoare al orașului

HomePolitica

Laurențiu Leoreanu, „uns” cetățean de onoare al orașului

 

Luni, 31 iulie, a fost cea mai lungă ședință de Consiliu Local (CL), cu nu mai puțin de 32 de proiecte de hotărâre, printre care și cel privind conferirea titlului de cetățean de onoare al municipiului Roman pentru Haralambie Mihăescu, cercetător științific, și pentru Laurențiu Dan Leoreanu, nimeni altul decât fostul primar.

Cele două partide din CL – PSD și PNL, ultimul majoritar – au purtat câteva bătălii. Una a fost câștigată de PSD, proiectul privind vânzarea unor terenuri sau imobile către diverși concesionari nu a trecut, neîntrunindu-se numărul necesar de voturi. Cealaltă bătălie, pe oportunitatea acordării celor două titluri de cetățean de onoare, a fost câștigată de PNL, proiectul primind 13 voturi pentru și șase împotrivă (voturi aparținând consilierilor PSD).

După ședința de Consiliu, deputatul Laurențiu Leoreanu a transmis mulțumiri, pe pagina sa de socializare, celor care au susținut conferirea titlului de cetățean de onoare. Pentru că, în ultimele zile, au ieșit discuții cu privire la faptul că acesta va beneficia, conform unei hotărâri de CL de pe vremea când era încă de primar, de anumite privilegii, cum ar fi scutirea de taxe pentru sine și soție pentru imobile, terenuri și locurile de veci, Laurențiu Leoreanu a declarat că va primi doar titlul, nu și scutirile de dări:

„Titlul de cetăţean de onoare al unei comunităţi reprezintă forma simbolică de apreciere pe care acea comunitate o poate manifesta faţă de o persoană, dincolo de recunoaşterea directă a unor merite. Mulţumesc tuturor celor care au apreciat munca depusă de mine în dezvoltarea Romanului şi în transformarea acestuia, iar acest titlu este acordat nu doar mie, ci unei întregi echipe care a muncit pentru acest municipiu. (…) Titlul de cetăţean de onoare vine, într-adevăr, cu o serie de beneficii financiare, gândite pentru romaşcanii cu o activitate prodigioasă, dar care nu sunt financiar mereu foarte stabili, iar comunitatea este obligată să vină în sprijinul acestora! Eu sunt în putere, muncesc şi voi munci în continuare pentru Roman, condiţii în care renunţ la orice fel de privilegiu financiar asociat acestui titlu de cetăţean de onoare, care pe lângă recunoaşterea muncii depuse în beneficiul romașcanilor este un semn de obligaţie în a munci cu toată puterea pentru oraşul meu!”.

La acest moment, titlul de „cetățean de onoare” a fost conferit pentru 29 de personalități al căror nume este legat de urbea mușatină.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 8
 • PROPUN si
  O STATUIE DE 10m inaltime in centrul orasului !

 • Implicarea numelui tatalui meu, Haralambie Miharescu, profesor al Universitatii din Iasi, iar mai tarziu, cercetator stiintific principal al Institutului de Lingvistica si al Institutului de Studii Sud-Est Europene din Bucuresti si membru al Academiei Romane, in dispute politice mi se pare penibila si inacceptabila. Si in acelasi timp, total nepotrivita, iar asta cu atat mai mult cu cat el insusi a ramas mereu in afara politicii, lucru pentru care nu a avut de suferit in mod deosebit in Romania antebelica, dar nu si in cea comunista, cand refuzul sau de a adera, in ciuda originii „sanatoase”(fiu de tarani saraci), la partidul comunist, i-a adus inlaturarea din Universitatea ieseana, ramanerea pe drumuri timp de cinci ani de zile si apoi reprimirea la nivelul unui stagiar, proaspat absolvent de facultate, fara recunoasterea, timp de mai multi ani, a doctoratului obtinut in Romania „burghezo-mosiereasca”, pe baza lucrarii elaborate la Accademia di Romania din Roma, al carei bursier a fost intre 1932 si 1935. Iar pe de alta parte, mi s-ar fi parut normal ca, inainte de a se discuta acordarea titlului de cetatean de onoare, sa fie pusa in aplicare o alta decizie, tot a Consiliului Local Roman, veche de peste doua decenii, privitoare la schimbarea denumirii Strazii Victoriei din Roman, unde a locuit si lucrat timp de patruzeci de ani, in Str. acad. Haralambie Mihaescu. Mai ales ca in Roman exista, din cate stiu, si Strada Biruintei…

 • oMUL,a garbovit pe sarmanii romascani cu cel mai mare pret la apa din tara. Totttttttt ce s-a facut in oras este pe baza suferintei milioanelor de bugetari din toata tara.

 • oMUL,a garbovit pe sarmanii romascani cu cel mai mare pret la apa din tara. Totttttttt ce s-a facut in oras este pe baza suferintei milioanelor de bugetari din toata tara.Locul lui este langa UDREA , CUCOS, PINALTIIIIIIIIIIIII

 • HEROUL RROMASCANILOR TIMPURILOR NOI CAPITALISTHE ! BAHTALO

 • Orasul arata cu mult mai bine decat inainte si destule lucruri bune s-au facut, cele mai importante cu fonduri europene si nu cu suferinta cuiva din tara asta, ci cu harnicia, priceperea si sudoarea altora, dinafara. Daca nu vedem si nu recunoastem asta, orbiti de cine stie ce pasiuni marunte, inseamna ca ne meritam soarta de periferie a Europei, iar aici, de cea mai saraca, nefericita, singura rupta in bucati si in cea mai mare parte instrainata dintre provinciile Romaniei, Moldova lui Stefan cel Mare, a carui cetate de langa Roman am furat-o piatra cu piatra, pana ce nu a mai ramas din ea decat o movila, invadata de tufisuri si buruieni.

 • E adevărat că fondurile au venit din afara țării (apropo, România contribuie la aceste fonduri), dar nimic nu s-ar fi putut face fără o echipă dornică să acceseze aceste fonduri pentru a schimba ”fața” orașului. Din acest punct de vedere, trebuie să recunoaștem că a existat un interes pentru o schimbare în bine a orașului, lucru ușor de remarcat. Deși mai sunt lucruri de făcut, Romanul a devenit un oraș atrăgător pentru investiții, proiecte culturale etc.
  P.S. Și, da, cetatea lui Ștefan este o ruină…

 • In cei zece ani de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania a primit fonduri europene nerambursabila de 39,8 miliarde euro si a contribuit la bugetul comunitar cu 13,7 miliarde euro(1% din PIB in fiecare an). Rezulta un total net de peste 26 miliarde euro, ceea ce nu este chiar putin… Bineinteles ca, si la Roman, ca si in alte parti, au contat in mod deosebit si eforturile, organizarea si competenta celor implicati in accesarea acestor fonduri. Iar rezultatele sunt evidente si binevenite pentru toti, atat pentru cei care le vad, cat si pentru cei care nu le vad. Cat despre cetatea de pe malul Siretului, pe care Stefan cel Mare a numit-o Cetatea Noua(a Romanului), pentru a o deosebi de Cetatea Veche(a Romanului), a lui Roman I, in urma impartiriii administrativ-teritoriale comuniste din anul 1968, care a omis de la reinfiintare judetul Roman, dupa o existenta de peste cinci secole, aceasta a ajuns sa faca parte din teritoriul comunei Gadinti. Mai mare absurditate nici ca se putea ! Si cu toate acestea, ea dainuie in continuare…