Laurențiu Leoreanu – pe listă la deputați, George Lazăr – la senatori

HomePolitica

Laurențiu Leoreanu – pe listă la deputați, George Lazăr – la senatori

 

laurentiu-leoreanu-george-lazarCinci romașcani și un candidat importat de la București se regăsesc pe listele PNL Neamț pentru alegerile parlamentare de pe 11 decembrie. Liberalii nemțeni au votat în unanimitate, la finele acestei săptămâni, în cadrul şedinţei Colegiului Director Judeţean (CDJ) al PNL, propunerile pentru lista de candidați, pe care se află și numele actualului primar – Laurențiu Leoreanu.

Candidată promovată de la Iași la Neamț

Conform comunicatului de presă remis redacției, candidații propuși pentru Camera Deputaților sunt: Mugur Cozmanciuc, Laurențiu Leoreanu, Cătălin Drăgușanu, Gabriela Antipa, Monica Anton, Alexandru Drăgan, Bogdan Țifui, Andrei Aciocârlănoaie, Liviu Cicioc, Mihai Obreja și Leonard Achiriloaiei; iar pentru Senat: Eugen Țapu-Nazare, Gabriela Banu, George Lazăr, Vlad Marcoci și Constantin Ghica.

Aceasta nu este neapărat și ordinea de pe lista pe care nemțenii o vor vota. E de remarcat faptul că pe listă se află cinci romașcani: Laurențiu Leoreanu, actualul primar al Romanului, Leonard Achiriloaei – directorul economic al Spitalului Roman, Eugen Țapu – senator, George Lazăr – fost prefect de Neamț și Constantin Ghica – fost viceprimar al Romanului.

gabriela-antipa

Gabriela Antipa

Nu toată lumea de pe listă este din Roman sau din Neamț. Gabriela Antipa vine de la Iași, fiind şefa cabinetului parlamentar al copreşedintelui PNL Alina Gorghiu. Până în aprilie anul acesta, Gabriela Antipa a fost consilier local al PNL Iași. „Demisia vine în contextul în care, recent, şeful organizaţiei municipale a PNL Iaşi, Marius Bodea, a retras sprijinul politic pentru un nou mandat în cazul a cinci consilieri PNL care s-au abţinut sau au absentat de la votul pe proiectul de buget pe 2016 al Iaşului în luna februarie. Anghel (n.r. – Ficu Anghel) şi Antipa s-au numărat printre consilierii cărora li s-a retras susţinerea politică”, scria Ziarul de Iași pe 1 aprilie anul acesta.

Și Mugur Cozmanciuc este tot deputat de Iași, dar pentru un nou mandat candidează în Neamț, aici unde conduce organizația partidului de mai bine de trei ani, candidând în vară și pentru șefia Consiliului Județean Neamț, însă PNL nu a obținut majoritatea necesară și pentru validarea sa pe funcție.

Un alt lucru de remarcat este faptul că Laurențiu Leoreanu, în august, când a recunoscut că este interesat de o funcție în Parlament, a precizat că și-ar dori să lucreze în Senat, dar, cum șansele reale și sigure, arată că PNL poate lua un singur mandat de senator, pe care și l-a trecut în portofoliu în mod sigur Eugen Țapu, soluția de criză a fost ca primarul Romanului să primească un loc eligibil pe listele pentru Camera Deputaților. „Lucrurile sunt la jumătate, şi vă explic de ce. Partea de Senat are atribuţii care se leagă de a reprezenta siguranţa naţională, apărare, politică externă, iar partea de Camera Deputaţilor ţine de instituţii publice, administraţie, dezvoltare regională. Dacă m-aş lega de atributul meu şi implicarea mea aş fi aproape de Camera Deputaţilor, dar dacă mă leg de unele dezvoltări profesionale şi lucruri pe care îmi place să le fac, atunci ar fi Senatul”, declara, pe 19 septembrie, Laurențiu Leoreanu referitor la o opțiune pentru una dintre cele două camere ale Parlamentului.

Lista finală, pe 20-22 octombrie

„Lista candidaților pentru alegerile parlamentare urmează să fie transmisă spre analiză, ierarhizare și definitivare Comitetului Județean Executiv al PNL Neamț și ulterior Biroului Politic Național al PNL. Lista candidaților poate suferi modificări conform mandatului dat de CDJ, iar forma finală va fi anunțată oficial în perioada 20-22 octombrie”, se arată în comunicatul de presă al PNL Neamț. Liberalii au mai aprobat și primirea în organizația județeană PNL a fostului viceprimar al Municipiului Piatra Neamț – Aurelia Simionică, venită de la PSD, cum și Cătălin Drăgușanu a venit în aceste zile de la ALDE, de unde a fost exclus. Conducerea PNL Neamț vrea să câștige în județ cinci mandate de deputați și două de senatori.

Romașcani și la PSD

La finele săptămânii, și conducerea PSD Neamț a organizat o conferință de presă pe tema alegerilor parlamentare. Conform declarațiilor făcute de președintele Ionel Arsene și citate de presa județeană, și pe lista PSD s-ar regăsi câțiva romașcani. Conform celor de la ZCH, în conferința de presă „s-a lăsat să se înțeleagă că oferta PSD Neamț pentru alegători îi include pe Ioan Munteanu, Ciprian Șerban, Dan Manoliu, Dan Andrușcă și Oana Bulai (aceștia trei fiind, acum, consilieri județeni), pe Vlad Angheluță (fost prefect, actualmente county-manager), pe inspectorul școlar general Viorel Stan și, desigur, la Senat, pe Emilia Arcan (ca șefă peste doamnele din PSD)”. Măcar pe această listă, fie ea și incompletă, se numără trei romașcani: Dan Manoliu, șeful social democraților romașcani, Oana Bulai și Viorel Stan, pentru acesta din urmă intrarea în campania electorală fiind una complicată, deoarece, până la rezultatele alegerilor, ar trebui să se suspende din funcția de șef peste învățământul nemțean. Asta și pentru că nu poate face campanie electorală din funcția deținută, dar și pentru că pe toată perioada campaniei se desfășoară concursurile pentru ocuparea funcțiilor de directori în școlile nemțene, iar Guvernul tehnocrat a cerut aceste concursuri tocmai pentru depolitizarea sistemului.

Cel mai probabil, tot în jurul datei de 20-22 octombrie se vor ști și listele complete și ordinea candidaților la PSD, ultima zi de depunere a lor la Autoritatea Electorală Permanentă fiind 27 octombrie, după care începe campania, urmată de votul din 11 decembrie.

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Mafiotii care vor TOT- nu se mai satura de putere – timpurile dulailor si parvenitilor – demagogie de faţadă in real caractere mizerabile – SUCCESURI

  • Sa te crucesti , nu alceva , de cat tupeism este la infingaretii/le la pomeni ! Pai au vazut oamenii ca un agramat ca Pinalti a adunat banet , nu gluma , si se vor si ei/ele la masa copioasa de-a moaca platita de amarasteanul roman!