Școala „Vasile Alecsandri” a fost vineri, 3 februarie, gazda unui eveniment editorial: lansarea volumului de teatru „Rătăciţi printre tradiţii”, semnat de profesoara de limba română Liliana Moldoveanu.
Evenimentul a beneficiat şi de o lansare în stilul consacrat de Caragiale, făcută de profesoara Georgeta Diaconu, director al Școlii Cordun: „Făurar, 3, 2012, urbea R. Amica noastră, stimabila şi gentila doamnă Liliana Moldoveanu, profesoară emerită la şcoala de fete&băieţi nr. 1, a cauzat o nobilă trezire a spiritului literar provincial, mînuind cu curaj şi devoţiune promiţătoare pana talentului şi a emoţiunii pe paginile proaspetei cărţi tipărite, denumite adînc «Rătăciţi printre tradiţii». La ceasurile 12 trecute fix, un auditoriu format din respectabile directoare, graţioase doamne, din domni cu onoare de familist, şcoleri entuziaşti şi colaboratori iscoditori ai presei curat imparţiale, s-a hrănit cu talentul doamnei profesoare ca dintr-o pîine proaspătă şi dodoloaţă„.
La eveniment, aşa cum a remarcat şi profesoara Roxana Ciuştea, director al şcolii gazdă, au fost prezenţi nu numai elevi şi profesori ai şcolii, ci şi actuali părinţi, foşti elevi ai şcolii, fapt ce evidenţiază tradiţia celor 132 de ani de învăţămînt de calitate al Școlii „Vasile Alecsandri”. „Rătăciţi printre tradiţii”, volum de teatru pentru şcolari şi nu numai, este cea de-a treia apariţie editorială a profesoarei Liliana Moldoveanu, după „Aspecte folclorice în Sagna – Neamţ”, apărută la editura Sapientia, Iaşi, în 2003, şi „O altfel de scenă politică”, în anul 2010, la Editura Muşatinia, Roman, volum care a marcat şi debutul său ca autor dramatic. „Cartea de faţă, «Rătăciţi printre tradiţii. Teatru şcolar şi… nu numai» poartă un titlu care te poate ispiti, dacă nu la o lectură aprofundată, la o consultare, cel puţin. Cartea se doreşte a fi o invitaţie la respectarea tradiţiilor româneşti, dar nu în sensul respingerii totale a tradiţiilor de import„, a spus la prezentarea volumului autoarea Liliana Moldoveanu.
Lansarea de carte a fost continuată de un dialog artistic susţinut de două trupe de teatru: una formată din elevi de la Școala Cordun, condusă de profesoara Georgeta Diaconu – care a prezentat în faţa publicului o transcriere modernă, cu pasaje hip-hop, a „Domnului Goe” -, iar cea de-a doua un spectacol susţinut de elevi ai clasei a V-a A, de la Școala „Vasile Alecsandri”, îndrumaţi de Liliana Moldoveanu – care au pus în scenă „Vizita” lui I. L. Caragiale.
Absolventă a Facultăţii de Filologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în 1983, Liliana Moldoveanu s-a dedicat, deopotrivă, carierei didactice şi artei dramatice. A regizat şi a pus în scenă, cu ajutorul elevilor, peste 50 de schiţe şi piese de teatru, în special din Caragiale, obţinînd numeroase premii
Comentarii