Lansare de carte: Elena Foghel – „Poeme trăite”

HomeCultural

Lansare de carte: Elena Foghel – „Poeme trăite”

 

Vineri, 28 iulie, la ora 17, la Muzeul de Artă din Roman va avea loc lansarea volumului de poezii „Poeme trăite”, semnat de Elena Foghel.

 

Aflată la debutul său literar, Elena (Zaharia) Foghel s-a născut la Roman, în 1949, într-o familie modestă, tatăl fiind subofițer sanitar, iar mama casnică. A urmat școala la Cordun, unde s-au stabilit părinții. Suflet sensibil, s-a remarcat încă din anii în care a fost elevă – prima sa poezie apare în Gazeta Școlii, la care colabora și cu caricaturizarea întâmplărilor școlare. Vacanțele petrecute la bunicii dinspre tată, la Almaș, i-au trezit dragostea pentru natură, frumos și viața la țară. În adolescență continuă să scrie poezii, afirmând, cu modestie, „așa cum toți scriu la această vărstă”. Poeziile din această perioadă poartă amprenta unei situații dificile prin care poeta și familia trece, moartea singurei sale surori, încă elevă.

A urmat Liceul Teoretic „Roman-Vodă” din Roman, unde profesori deosebiți, cu har și de înaltă ținută intelectuală, i-au cultivat dragostea pentru copii și pentru transmiterea valorilor morale. S-a îndreptat spre învățământ, considerând că munca alături de copii este cea mai nobilă dintre meserii. A transmis valorile primite generațiilor de copii de la grădinițele din Cordun, Pildești și Horia.

După o viață dedicată familiei și învățământului, doamna Elena Foghel a rămas fidelă dragostei sale pentru scris și, la îndemnul prietenilor și apropiaților, talentul său se materializează acum, prin acest prim volum de „Poeme trăite”, poeme de amintiri și trăiri, de sentimente și vise, de realități și speranțe. Poezii încărcate de sensibilitatea, de simboluri și filosofie, poezii vibrante, de suflet și pentru suflet. Se regăsesc în aceste poeme dragostea poetei pentru viață, natură, om și pentru frumosul ce ne-nconjoară. O poezie meditativă, romantică și realistă, în același timp, o poezie ce ne poartă pe aripi de vis, dar care ne readuce mereu la un teluric zbuciumat al umanului prin treceri de anotimpuri, prin acele firești începuturi și sfârșituri, dureri și bucurii, tristeți și fericiri. Profesor Izabela Tănasă, care a realizat prefața volumului, descoperă în Elena Foghel „o poetă polivalentă, care trece ușor de la poezia filosofică la simbolism”.

Elena Foghel colaborează și cu reviste importante: „Contraste Culturale”, din Giurgiu și „Expresia ideii”, din Onești, „Traista fermecată – povești și povestiri pentru copii”,  din Focșani. Acest volum se dorește a fi primul dintr-o serie pe care scriitoarea Elena Foghel le pregătește pe viitor, alături de poeme dorind să ne surprindă și cu volume de proză.

Vă așteptăm cu drag, vineri, 28 iulie, ora 17 la Muzeul de Artă din Roman.

Muzeograf Mihaela Ciobanu,
Muzeul de Artă din Roman

 

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0