Laborator mobil pentru depistarea TBC în comunele din zona Roman

HomeSanatate

Laborator mobil pentru depistarea TBC în comunele din zona Roman

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț, prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății, în parteneriat cu Centrul pentru Politici Sociale și Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București, derulează, începând cu data de 15 martie, proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv tuberculozei latente” (proiect realizat în cadrul Programului Operațional Capital Uman – POCU/225/4/9/117426).

Testarea se va realiza în următoarele localități din mediul rural, alese în baza indicatorilor demografici și de morbiditate privind tuberculoza: Săbăoani, Trifești, Botești, Cordun, Icușești, Văleni (Roman), Pâncești, Podoleni, Borlești, Răucești, Dumbrava Roșie și Pipirig. Primele activități din cadrul proiectului încep în comuna Podoleni, în zilele de 15, 16, 17, 18 martie, și Borlești, în zilele de 19, 22, 23, 24 martie.

Activitatea de screening se desfășoară, în mod activ, prin deplasarea caravanelor în zonele stabilite. Caravana este un cabinet medical mobil dotat cu aparatură modernă de radiologie, instrumente de analiză și depistare precoce a microbului tuberculozei, iar asistența este asigurată de un echipaj format din trei profesioniști: un asistent medical de radiologie, un registrator medical și un responsabil logistică. În activități vor fi implicați medicii de familie și asistenții medicali comunitari din localitățile selectate.

„Facem apel la populația din comunele selectate să se prezinte la cabinetul medical mobil – caravană pentru a efectua radiografia pulmonară în vederea depistări precoce a eventualelor leziuni tuberculoase. Menționăm  că activitatea de screening se va desfășura cu respectarea normelor legale în vigoare impuse de starea de alertă generate de pandemia COVID-19”, au transmis reprezentanții DSP Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0