Prima paginăSanatate

La Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae”: Buget mai mare, angajați din ce în ce mai puțini

Dimensiune text

Anul acesta, bugetul spitalului a fost majorat cu aproape 30%, în vreme ce deficitul de personal a ajuns la aproape 40%.

 

 

La începutul acestei săptămâni, Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” din Roman (foto) a primit bugetul de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț. Vestea bună este că, în acest an, pentru tratamentul bolnavilor internați aici s-au alocat fonduri mult mai mari față de anul trecut, chiar dacă spitalul a pierdut două paturi. Vestea proastă este că deficitul de personal continuă să se adâncească, în contextul în care crește numărul pacienților care se internează și nu se pot îngriji singuri.

Pentru acest an, CAS Neamț a alocat Spitalului de Psihiatrie 4,3 milioane de lei și va finanța 128 de paturi ale instituției, față de 130, cum era până acum. Conform calculelor, dacă, anul trecut, pentru un bolnav internat se alocau 110 lei pe zi – bani reprezentând cheltuielile cu medicamentele, materialele sanitare și cazarea -, anul acesta se vor aloca 163 de lei pe zi pentru un bolnav.
„Lunar, spitalul nostru va avea la dispoziție un buget de 488.000 de lei. Considerăm că finanțarea din acest an este una foarte bună, mai ales că banii alocați pentru bolnavii cu suferințe psihice cronice au crescut cu până la 30%. Dacă mai adăugăm și finanțarea pe care o primim de la Consiliul Județean, pentru investiții, bugetul total al instituției noastre se ridică la 5,5 milioane de lei”, a declarat medicul psihiatru Anca Hâncu, managerul spitalului de psihiatrie.

Potrivit acesteia, dacă finanțarea e mai mult decât avantajoasă, cea mai gravă problemă cu care se confruntă spitalul, și anume lipsa de personal, nu și-a găsit nici până acum rezolvare. Fiind vorba de posturi unice, pentru care se pot face angajări, conducerea spitalului a început demersurile pentru scoaterea la concurs a unui post de medic psihiatru, dar cea mai mare problemă o reprezintă personalul de îngrijire.

„Degeaba avem o finanțare bună, dacă nu avem personal suficient. Dacă și această problemă s-ar rezolva, atunci ne-am putea desfășura activitatea la capacitate maximă. Acum, deficitul de personal se duce undeva spre 40%, în special la personalul de îngrijire. Am ridicat această problemă la fiecare ședință a Consiliului de Administrație, am prezentat situația Consiliului Județean și Ministerului Sănătății, dar, pentru că posturile de îngrijitori nu sunt posturi unice, nu putem face angajări decât dacă pleacă cineva de la noi. Am avea nevoie de cel puțin trei îngrijitori, pentru că a crescut numărul persoanelor care suferă de demență și al celor care nu se mai pot îngriji singure. Pe lângă îngrijirile medicale pe care le acordă, angajații trebuie să completeze și zeci de rapoarte de activitate și hârtii, așa cum cer noile condiții pentru acreditare”, a mai afirmat medicul psihiatru Anca Hâncu.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • mama omida 8 ani

    bine ca au farmacist…si ce farmacist!