Prima paginăPolitica

La Roman se votează până iese, ca să nu fie rău

La Roman se votează până iese, ca să nu fie rău

Dimensiune text

consilieri24081-680x365

Aşa se face că, la aproape fiecare proiect de hotărâre, primarul Laurenţiu Leoreanu a venit cu precizări, iar în unele cazuri s-au cerut direct lămuriri de la subordonaţii din Primărie, deşi niciun consilier nu ar fi părut că avea ceva de lămurit. Aşa cum toţi ne-au declarat de-a lungul timpului, în şedinţele de Consiliu se vorbeşte puţin spre deloc, pentru că toate problemele sunt discutate în comisii. Iar dacă sunt nelămuriri în rândul aleşilor, în cele mai multe cazuri vorbeşte edilul şi foarte rar vreun funcţionar din respectiva specialitate.

Uite cifra, nu e virgula

Dar, cum spuneam, şedinţa de miercuri a fost una atipică. Prima problemă a apărut la mijlocul şedinţei, la proiectul privind aprobarea bugetului Clubului Sportiv Municipal (CSM) Roman, bugetului Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) a Municipiului Roman, modificarea bugetului Spitalului Municipal de Urgenţă Roman şi a listei de investiţii aferentă. Pe scurt, CSM – entitate ce înglobează toate sporturile din oraş şi DAS – ce se ocupă de asistenţa socială au, de anul acesta, personalitate juridică. Astfel, din bugetul oraşului aprobat pe 2016 trebuiau retraşi banii din capitolele sport şi social şi date celor două entităţi.

Prima problemă apărută a venit de la comisia de buget, preşedintele acesteia, Leonard Achiriloaei, atrăgând atenţia că a intervenit o eroare şi în loc de suma de 44 mii lei trebuia să fie 444.000 de lei, lucru care l-a făcut să ia foc pe edilul Romanului, ce şi-a certat angajaţii public, cerându-le ca, pe viitor, să nu mai piardă cifre.

Incompatibilii aleşi ai noştrii

La solicitarea acestuia, directorul economic Ciprian Alexandru a explicat consilierilor: „În decembrie, aţi aprobat ca cele două entităţi să aibă personalitate juridică, aşadar şi propriul buget, prin defalcare din bugetul consolidat (n.r. tot bugetul), fără să fie aplicate modificări de sume faţă de ce aţi aprobat deja”. Practic, era doar o formalitate.

Înainte de vot, fiind membri în adunările generale sau consiliile de administraţie la cele două entităţi sau la Spital, consilierii locali au anunţat că nu participă la vot, pentru a nu fi declaraţi incompatibili şi a risca să-şi piardă mandatul. Din 17 consilieri prezenţi, patru nu puteau participa la vot: Bogdan Andrieş, Ilie Boloca, Gabriel Andrici şi Leonard Achirloaei. Vă spunem în continuare cine şi ce nu putea vota din cele trei subproiecte.

Primul vot, eşec total

Când s-a trecut la vot, dintre cei 13 consilieri locali care au participat la vot, trei s-au abţinut, toţi de la PSD – Iulia Havrici, Nuşa Chiriac şi Constantin Holban, ei abţinându-se, în fapt, inclusiv la aprobarea bugetului consolidat, dând astfel dovadă măcar de consecvenţă.

Degeaba a încercat preşedintele de şedinţă – Mihai Armanu – să spună că au ieşit 11 voturi (minimul necesar), că matematica a dat doar 10 voturi, iar primarul Leoreanu s-a arătat supărat, deoarece DAS şi CSM nu pot funcţiona fără buget.

A sărit în sprijin şi consilierul Vasile Mocanu, economist de meserie, care a ţinut un scurt discurs despre nedreptatea produsă, chiar susţinând că, în opinia sa, nici nu trebuia să fie supus la vot bugetul pe fiecare instituţie în parte, că s-a aprobat global bugetul: „Nu e vorba de rectificare de buget. Oricum dădeam bani la aceste capitole. Nici nu aş mai fi supus la vot proiectul, pentru că am aprobat o dată bugetul”.

Evident că vorba nu bate matematica, iar soluţia s-a propus tot de la PSD-işti, deşi ei s-au abţinut şi au stricat practic rânduiala casei. Iulia Havrici le-a indicat colegilor să propună un amendament, în principiu să se voteze fiecare buget în parte, pentru a fi eliminaţi cei patru care nu au participat la vot.

Încă un vot, să iasă cum trebuie, fără număr

Juriştii Primăriei Roman au fost de acord, primarul la fel, consilierii la fel. Și s-a trecut iar la vot, deşi, orice proiect, odată votat, nu poate fi revotat. La Roman s-a mai practicat şi se mai practică, chiar şi înainte de alegeri, important este să iasă bine, să nu fie rău.

Ilegal sau nu, aşa s-a făcut. La bugetul CSM, Ilie Boloca (PSD) nu a participat la vot, 13 au votat pentru şi PSD-iştii Iulia Havrici, Nuşa Chiriac şi Constantin Holban s-au abţinut. La bugetul DAS – toată lumea a votat pentru. La bugetul Spitalului, a fost unanimitate, cu două neparticipări – Leonard Achiriloaei şi Gabriel Andrici, din motive de incompatibilitate. Practic, reprezentanţii PSD ar fi nemulţumiţi de Club Sportiv Municipal Roman, dacă ne luăm după votul de abţinere, dar nu l-au motivat public.

La proiectul 7, era cât pe ce să se reia şi aici votul. Din neatenţia unora, proiectul prevedea refuzul acordării unor facilităţi, toată lumea a fost de acord, iar la vot au fost pentru. Cei care nu au citit că refuzau acordarea facilităţilor au crezut că au aprobat acordarea lor, dar, până la urmă, toţi s-au lămurit că au votat cum trebuie şi, chiar dacă nu era aşa, puteau relua votul. Cum să nu se poată? Orice se poate dacă se vrea.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Nastase Iuliana 6 ani

    Asa se va intampla si de acum incolo daca cetatenii se vor arata indiferenti fata de importanta votarii consilierilor si daca partidele vor desemna coonsilieri care sunt incompatibili sau nu au drept de vot de cele mai multe ori.De multe ori am auzit explicatia unora ca primarul nu ne lasa sa vorbim sau este dictatorial si nu sunt de acord cu aceste afirmatii.Daca iti asumi responsabilitatea trebuie sa dai dovada de putere de decizie si sigur ca daca ar fi mai multi asa si primarul ar avea alta atitudine.

  • Pai se poate domnule Leoreanu? In consiliul local e nevoie de dezbatere, nu se poate sa fiti dictator si sa faca toata lumea cum vreti dumneavoastra. Rusinica!!