Prima paginăSocialEducatie

La catedră la 75 de ani

Dimensiune text

Floarea Bejan, profesor la Școala postliceală a Liceului Agricol „Ion Ionescu de la Brad”, are 75 de ani. Timp de 51 de ani, a predat într-o singură şcoală. În 1980 a primit o diplomă de excelenţă semnată de Ceauşescu, pentru modul în care îşi pregăteşte elevii. Pasionată de călătorii, a vizitat aproape toate ţările Europei şi de şapte ori Statele Unite ale Americii.

La 75 de ani, de foarte curând împliniţi, Foarea Bejan este un om activ, cum nu sunt mulţi care numără ani mai puţini. Merge în continuare la serviciu, în ficare zi, deşi locul ei de muncă este la aproape cinci kilometri de casă. Când este vreme bună, merge pe jos. Toamna târziu şi iarna face autostopul, aşteptând lângă podul de peste Moldova o maşină care să o ducă la şcoală. Floarea Bejan este o legendă vie pentru toţi cei care au trecut, în ultimii 51 de ani, pe la Liceul Agricol „Ion Ionescu de la Brad”.

floarea-bejan

De formaţie medic veterinar, a intrat în liceu în 1962, îndată ce a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti, şi încă mai predă. Colegi de catedră, cu care împarte acum disciplinele de specialitate, îi sunt doi foşti elevi, de asemenea medici veterinari. Elevii, ca şi colegii veniţi mult după ea în liceu, nu îi ghicesc vârsta, pentru că cei 75 de ani sunt bine ascunşi sub o voce puternică şi hotărâtă şi într-un corp care nu a fost învins de timp. „Atunci când faci un lucru cu pasiune, nu oboseşti şi toate merg de la sine. Când lucrezi cu tineretul, nu ai cum să îmbătrâneşti, pentru că te hrăneşti mereu din energia, din tinereţea şi din frumuseţea lor”, şi-a mărturisit secretul tinereţii Floarea Bejan. Acum mai are ore doar la şcoala postliceală şi spune că nu va renunţa atât timp cât va mai fi solicitată de conducerea şcolii.

Felicitată de Ceauşescu

Probabil cea mai vârstnică membră a corpului profesoral din Neamţ, a călcat prima dată la Horia într-o perioadă în care liceul – intrat, astăzi, într-un con de umbră – îşi trăia anii de glorie. „Concurenţa era de 5-6 elevi pe loc la clasele de medicină veterinară, iar în cancelarie era o emulaţie care astăzi nu cred că mai există. Toţi profesorii erau interesaţi să progreseze, să înveţe, aveau cărţi scrise, era o atmosferă academică. Și aceşti oameni m-au primit acolo ca pe copilul lor”, îşi aminteşte Floarea Bejan.

Absolvenţii liceului erau printre primii admişi la facultăţile de profil, iar o contribuţie importantă în pregătirea lor o avea Floarea Bejan. „În  1980, am primit medalie şi brevet de profesor evidenţiat pe ţară, semnat de Ceauşescu. Nu era puţin lucru. De nenumărate ori am primit scrisori de la reprezentanţii facultăţilor, în care eram felicitată pentru modul în care erau pregătiţi elevii mei, iar la reuniunile din facultate toţi foştii profesori ţineau să precizeze că le-am trimis mereu elevi foarte buni”, îşi aminteşte decana de vârstă a corpului didactic din Neamţ.

Aproape că nu există judeţ din ţară care să nu aibă în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare elevi care să fi ieşit din mâna ei, iar unul dintre foştii elevi lucrează la Institutul Pasteur. „Eu sunt mulţumită că mi-am împărţit viaţa cu ei şi că am reuşit să obţin rezultate bune. Mi-a plăcut totdeauna să-i ajut pe copiii buni, veniţi din familii sărace, care aveau nevoie de un imbold pentru a avea curaj să meargă mai departe”, spune profesoara.

Și, pentru că performanţa nu se obţine bătând din palme, Floarea Bejan recunoaşte că a fost considerată întotdeauna o profesoară severă. „Le spuneam mereu că o să-şi amintească mereu că au avut probleme cu mine, dar mai important decât atât era să-şi aducă aminte şi de ce au avut probleme. Nu exista să spună un elev că nu se poate. Mereu le spuneam că pot mai mult, doar că nu au muncit destul”, a spus Floarea Bejan.

Și-a apărat liceul în faţa unui ministru

Mai mult de jumătate din viaţa profesoarei se identifică cu cea a liceului din Horia. De aceea, a considerat necesar să lupte pentru ca această şcoală să trăiască, chiar dacă, la un moment dat, liceul a fost la un pas de desfiinţare. „Cu câţiva ani în urmă, s-a discutat foarte mult despre desfiinţarea liceului, pentru că nu mai prezintă atractivitate. Erau făcute deja planuri pentru ce ar fi trebuit să ia naştere pe locul liceului. Eu eram deja la pensie, ar fi trebuit să nu mă implic, erau alţii mai în drept ca mine să ia atitudine, dar nu am putut sta deoparte. Cu ajutorul foştilor elevi, aflaţi acum în diverse funcţii, am ajuns în faţa Ancăi Boagiu, aflată în vizită la Roman, ca ministru al transporturilor. I-am aspus că un asemenea liceu nu poate să piară printr-o semnătură. M-a ascultat, m-a înţeles şi m-a sprijinit. Oricâtă tehnologie ar exista, agricultura şi zootehnia vor avea nevoie de specialişti. Am propus un plan de redresare a liceului. Nu se poate ca o primărie rurală să nu poată susţine la şcoală patru sau cinci copii buni din comunitate, care să devină specialişti şi să se întoarcă, apoi, în comunitate, să ajute la progres”, a spus Floarea Bejan.

Pasionată de călătorii

Două pasiuni are în viaţă Floarea Bejan: lucrul cu elevii şi călătoriile. Și la 75 de ani, e mulţumită că a reuşit să le împlinească pe amândouă. Dacă munca la catedră i-a adus satisfacţii, acelaşi lucru îl poate spune şi despre excursii. „Mi-a plăcut mult să călătoresc, şi în ţară, şi în străinătate. Am început pe timpul comuniştilor cu fostele ţări comuniste, Rusia, Cehoslovacia, Germania de Est şi de Vest. Apoi, după ce nepoata mea s-a stabilit în Statele Unite, am vizitat America de şapte ori. Pot spune că am avut o viaţă împlinită şi că nu am regrete”, spune Floarea Bejan.

COMENTARII

WORDPRESS: 15
 • Silvia 7 ani

  Un profesor adevarat cum astazi poate rar mai gasesti , un om energic ,pasionat ,dedicat misiei sale ! Am fost eleva dansei si din articol am aflat ca preda in liceu chiar dinainte de a ma naste. Nu am facut cariera in medicina veterinara , Dumnezeu a avut alte planuri cu mine ,dar figura domnisoarei profesoare Floarea Bejan mi-a marcat existenta.Dumnezeu sa o tina sanatoasa ,delicata si energica cat mai mult timp !

 • ferenz 7 ani

  Nu pot sa-mi dau seama cum de nu s-a inchis acest liceu de nimic din 89 pana acum 2013,chiar este de mirare.

  • gogu de la cazane 7 ani

   stii de ce nu s-a inchis ? ca sa se mire unul ca tine!!!!

   Admin: Va rog Fara invective si injurii la adresa celorlalti utilizatori.

   • Marin 7 ani

    Aoleu gogule,de-asta-mi esti,mai bine taceai si filosof ramaneai ,asa ca te-ai facut iarasi de ras cum te-aimai facut cand te-au gasit rupt de beat si scapat pe tine in pantaloni langa cazan.

 • pinca luminita - nascuta barbu 7 ani

  Foarte frumos articolul ! Intr-adevar , a fost si este o foarte buna profesoara, am fost eleva dumneaiei si imi aduc aminte cu mare bucurie de orele frumoase de medicina veterinara. Au trecut 25 de ani de atunci,au fost vremuri minunate, mare pacat ca nu pot sa dau timpul inapoi ! Ii urez multa sanatate si viata lunga , va ramine vesnic in inima mea, ma gandesc cu mare drag la dansa !

 • van kiparos 7 ani

  Habar nu am cine este d-ra profesoara , dar sunt convins ca cele scrise despre domnia sa sunt reale. Despre liceu insa eu ma intreb cum de mai exista! In ultimii ani il vedem pe lista unitatilor scolare cu reusiti la bacalaureat zero sau aproape de zero.

  • ALINA 7 ani

   CORECT SI LA SUBIECT,BRAVO ESTI UNUL DIN ACEI OAMENI CARE SPUI ADEVARUL.

  • dan 7 ani

   Se explică foarte bine dezastrul de la bacalaureat dacă ne gândim cine predă limba română (obiect de examen) in acest liceu!!! Dacă nu cunoașteți persoana, interesați-vă: veți rămâne uimit, iar intrebarea dumneavoastră va deveni retorică!

   • ciprian 7 ani

    Nu as lua apararea nimanui, dar parerea mea de fost elev al profesorului de limba si literatura romana este ca isi face bine ora. problema este ca are niste scapari necontrolate,iar elevii devin neseriosi la ora; si mai presus de altele, liceul primeste copii cu medii pe care orice alt liceu din oras le refuza(de ce sa nu le dam o sansa si lor de a invata?). acum sa fim seriosi. tu poti sa pui un melc sa iti traga la jug, domnule dan? Nu, dar poti incerca. Domnisoara Bejan este un om cu un caracter puternic ce iti inspira incredere din primele minute de dialog si un profesor de exceptie. respectul meu pentru acest minunat om ! (sper ca mi-ati descifrat scrisul)

   • em 7 ani

    Ce profesor de romana este? Tot Timofte a ramas? Daca da..atunci nu mai are rost nici o explicatie. Pe de alta parte chiar daca in acel liceul ar veni profesori de top tot nu ar avea cu cine sa lucreze atata timp cat copii de acolo sunt sub mediocrii.

    • dan 7 ani

     Copiii sunt mediocri, dar acest lucru nu inseamnă că merită să fie ,,pedepsiți” cu un prof. ca Timofte. Credeți că ii poate ajuta in vre-un fel atât timp cât el este cel care are mare nevoie de ajutor? Să fim serioși… cine il cunoaște cât de cât iși pune intrebarea cum au dat avizul ,,apt pentru a lucra in invățământ” cei care l-au testat psihologic. Știm foarte bine că la fiecare inceput de an școlar cadrele didactice trec printr-o testare psihologică.

 • Iuliana Novac 7 ani

  Felicitari, Doamna Profesoara ! Aveti aceeasi energie in privire pe care am vazut-o 4 ani ( sept 1985- iunie 1990) in timpul orelor de anatomie la liceul Ion Ionescu de la Brad.
  Un profesor adevarat, cu sensibilitate sufleteasca, cu dragoste si toleranta potrivita fata de copii, de o constiinciozitate si un tact pedagogic cum nu am mai vazut. Cu adevarat este o legenda a acelui loc unde a fost si este profesor.

 • Bradu 7 ani

  Cum se face ca aceasta profesoara mai lucreaza ,inca,chiar si 18 ani dupa ce a iesit la pensie!?Chiar nimeni nu a mai fost interesat de catedra respectiva sau de liceul „Ion Ionescu de la Brad?”Nu contest calitaile pedagogice ale doamnei,dar nu pot ca sa nu ma intreb cum de s-a ajuns atat de departe,avand in vedere lipsa locurilor de munca pentru tineri…ori acestia nu sunt capabili de asa o profesie…Ceva nu e in regula ,ca daca te duci pe la tara nu gasesti niciun tehnician veterinar ,macar, sa vina sa-ti rezolve problema cu animalul bolnav…

 • Dumnezeu sa o ierte !