Jurnalistă originară din Roman, onorată de Vatican cu distincţia „Pro Ecclesia et Pontifice”

HomeReligie

Jurnalistă originară din Roman, onorată de Vatican cu distincţia „Pro Ecclesia et Pontifice”

 

La Roma, la sediul Radio Vatican, au fost acordate săptămâna trecută, marți, 1 octombrie, în Sala Marconi, distincţiile „Pro Ecclesia et Pontifice”. Una dintre acestea a fost acordată jurnalistei Anca Mărtinaş, născută la Roman, pentru aportul la promovarea Bisericii Catolice şi a activităţilor Suveranului Pontif, în cadrul redacţiei în limba română de la Radio Vatican, informează Episcopia Romano-Catolică de Iași.

„Oferirea acestei înalte distincţii a fost introdusă de către papa Leon al XIII-lea, în anul 1888 şi, poate fi atribuită membrilor clerului, dar şi laicilor. Doamna Anca Mărtinaş s-a născut la Roman, în anul 1970, este autoarea mai multor cărţi şi traduceri din limba italiană. De mai mulţi ani locuieşte la Roma, unde lucrează la Radio Vatican, redacţia în limba română”, precizează comunicatul Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

„ Decorația i-a fost înmânată de Paolo Ruffini, prefectul Dicasterului pentru Comunicații din cadrul Curiei Romane, în cadrul tradiţionalei întâlniri a angajaţilor dicasterului vatican, cu ocazia comemorării Sfântului Arhanghel Gabriel, patronul telecomunicaţiilor. Distincţia exprimă recunoştinţa Sfântului Scaun pentru serviciul adus Bisericii şi Sfântului Părinte. În cuvântul adresat celor prezenţi cu această ocazie, Ruffini a subliniat «spiritul de adevărată slujire cu care Anca Mărtinaş îşi desfăşoară activitatea» în structurile de comunicare ale Sfântului Scaun – redacția română a Radio Vatican și Vatican News – şi a făcut referire la recenta călătorie a Sfântului Părinte în România. Prefectul Dicasterului pentru comunicaţii a amintit, totodată, că Anca Mărtinaş este şi «o apreciată scriitoare de cărţi»”, menționează site-ul Angelus Communicationis, Centrul de comunicații sociale al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București.

Conform aceleiași surse, Anca Mărtinaş, născută în 1970 în municipiul Roman, a studiat teologie romano-catolică la Universitatea din București și ştiinţele comunicării la Universitatea Gregoriană din Roma, şi a lucrat la revista „Actualitatea creștină” a Arhidiecezei Romano-Catolice de București, unde a rămas şi astăzi o colaboratoare fidelă şi preţioasă. Din 2004 s-a stabilit în Italia, la Roma, şi face parte din echipa redacției în limba română a Radio Vatican. Este autoare a mai multor cărți, apărute în Italia, una dintre lucrările sale, dedicată Monseniorului Vladimir Ghika, fiind tradusă şi în limba română de Editura ARCB, „Vladimir Ghika. Principele cerşetor de iubire pentru Cristos”. Anca Mărtinaş este al doilea jurnalist român care primeşte această distincţie din partea Sfântului Scaun, după Mons. Anton Lucaci, decorat în 2010, pentru cei 20 de ani de activitate la redacţia română a Radio Vatican.

Pe Anca Mărtinaș o puteți asculta în serviciile redacției române a Radio Vatican și o puteți citi pe site-ul Vatican News (www.vaticannews.va/ro), precum și în revista Arhidiecezei Romano-Catolice Bucureşti, „Actualitatea creștină”  (http://www.actualitatea-crestina.ro/).

 

Anca Mărtinaş, la Vatican, oferindu-i Papei Francisc ediţia în italiană a volumul „Vladimir Ghika. Principele cerşetor de iubire pentru Cristos”

Anca Mărtinaş, la Vatican, oferindu-i Papei Francisc ediţia în italiană a volumul „Vladimir Ghika. Principele cerşetor de iubire pentru Cristos”

 

Foto: Angelus Communicationis, Centrul de comunicații sociale al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0