HomeNeamt

Județul Neamț va avea sistem de management integrat al deșeurilor

Obiectivul proiectului este implementarea unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor în județul Neamț, care să îmbunătățească atît calitatea vieții, cît și pe cea a mediului. Construirea noilor stații de transfer și sortare a deșeurilor va duce la închiderea depozitelor neconforme de deșeuri din Roman, Tîrgu Neamț și Bicaz, precum și la închiderea și reabilitarea spațiilor de depozitare din zonele rurale.

 

Primul pas pentru realizarea sistemului de management integrat al deșeurilor din județ a fost făcut joi. Președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, Culiță Tărâță, a semnat contractul de lucrări „Proiectarea și execuția Stației de transfer Tîrgu Neamț, a Stației de transfer Tașca, a Stațiilor de transfer și sortare Cordun și a platformelor de colectare a deșeurilor, Județul Neamț, România” (foto).
Acesta este primul contract major de lucrări din cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Neamț”, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Sectorial Mediu.

Contractul a fost atribuit, prin licitație deschisă, asocierii formată din Moldocor SA, TLSIT SA, Strong Montaj SA, AG San Invest SRL și Intelproiect SRL. Această asociere de firme a oferit cel mai mic preț dintre cei cinci ofertanți care au fost interesați de proiect. „Licitația a pornit de la 34 de milioane de lei, iar Moldocor a oferit 23 de milioane. Nu a fost singurul criteriu prin care a fost atribuit contractul celor de la Moldocor și asociaților, dar a fost un criteriu important„, a afirmat inginer Mihaela Popa, managerul de proiect.

Obiectul contractului este realizarea proiectării la nivel de proiect tehnic și detalii de execuție, precum și execuția, dotarea cu echipamente, inclusiv montare, punere în funcțiune și rodaj pentru următoarele obiective: stația de transfer cu compactare, cu o capacitate de 45.000 tone pe an, și stația de sortare, cu o capacitate de 17.000 tone pe an, pe amplasamentul de la Cordun; stația de transfer de la Tîrgu Neamț, cu o capacitate de 17.000 tone pe an; stația de transfer de la Tașca, cu o capacitate de 9.000 tone pe an și platforme de colectare a deșeurilor.

Valoarea totală a contractului este de 23.002.312 lei fără TVA și are o durată totală de 24 de luni. Acest contract reprezintă doar o parte a proiectului de realizare a sistemului de management integrat al deșeurilor. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 129.798.341 lei fără TVA, din care 80% reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, 18% reprezintă finanțarea nerambursabilă din bugetul de stat, iar 2% reprezintă contribuția din bugetul local.

Înainte, dar și după ce a semnatul contractul de lucrări, președintele Consiliului Județean Neamț a cerut angajaților instituției să fie corecți și să lucreze cu responsabilitate. „Fiecare proiect trebuie realizat respectînd legea, nu interesele unora sau ale altora. De altfel, singurul interes al meu este acela de a crea locuri de muncă în județ, de aceea prefer ca firmele care cîșigă proiecte să fie din județ. Dar acest lucru nu înseamnă că voi oferi contracte unor firme care au sediul într-un portbagaj și dau, apoi, lucrările în subantrepriză. Membrii Consiliului Județean trebuie să respecte cu sfințenie legea„, a afirmat Culiță Tărâță.

Președintele CJ Neamț a mai spus că valoarea proiectului nu va fi ajustată, adică nu se vor putea cere sume suplimentare, dar și că nerespectarea graficului de execuție a lucrării de către constructor va  atrage sancțiuni.

Obiectivul general al proiectului este implementarea unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor în județul Neamț, care să îmbunătățească atît calitatea vieții, cît și pe cea a mediului, să corespundă din punct de vedere al protecției mediului cu cerințele legislației române și europene, să fie eficient economic și suportabil de către populație.

Construirea noilor stații va duce la închiderea depozitelor neconforme de deșeuri din Roman, Tîrgu Neamț și Bicaz, precum și la închiderea și reabilitarea spațiilor de depozitare din zonele rurale. În plus, se va pune accent pe colectarea selectivă a deșeurilor.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Mosu Lica 12 ani ago

    Accentul l-ati pus …la urma! Selectarea in pubele speciale si educarea populatiei! (Poate ca pentru inceput ar trebui ca punctele de colectare sa fie supravegheate de persoane fara ocupatie, dar care primesc ajutoare sociale sau de cei amendati cu ,,munca in folosul comunitatii”! PS Legea respectiva mai este in vigoare?!

  • un cetatean 12 ani ago

    Acestea sunt cerinte impuse de UE, privind gestionarea deseurilor, care trebuiau sa fie o prioritate nationala de mai de mult, nu proiecte de bazine, patinoare si sali de sport in sate imbatranite,parcuri in mijlocul padurilor si alte proiecte inutile, cum am vazut in mass media…Educatia populatiei privind colectarea selectiva trebuie intensificata, caci altfel cuvinte de genul ,, sistem de management integrat al deseurilor,, nu prea vor avea impact in randul populatiei , parera mea…