HomeActualitateNeamt

Județul Neamț are peste 18.700 de persoane cu dizabilități

Numai pe parcursul lunii iulie, 572 de persoane s-au adresat Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Neamţ, în vederea încadrării în grad de handicap.

De la începutul acestui an şi până la data de 31 iulie, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ au fost înregistrate 3.639 de dosare de încadrare în grad de handicap (cu peste 600 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului anterior), cele mai multe solicitări fiind înregistrate în lunile martie – 598, iunie – 554 şi iulie – 572. Dintre persoanele evaluate, 1.963 aveau afecţiuni somatice, 500 aveau suferinţe oftalmologice, iar 883 aveau afecţiuni psihice.

În luna iulie, dintre cele 572 de solicitări primite, au fost evaluate 453 de persoane, dintre care 390 la sediu, iar 63 la domiciliu. Pe parcursul lunii trecute, Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Neamţ a emis 524 de certificate de încadrare în grad de handicap (surplusul provenind din analizarea dosarelor aferente lunii iunie), dintre care 239 au fost certificate revizuibile (care necesită evaluare anuală), iar 285 au fost cazuri noi.

Creşterea constantă a numărului de solicitări pentru încadrarea în grad de handicap se explică şi prin modificarea legislativă referitoare la schimbarea criteriilor de încadrare în grad de handicap, intrată în vigoare în 2014.

„Modificarea criteriilor a reprezentat o adaptare a legislaţiei noastre la cerinţele internaţionale şi un răspuns la nevoile societăţii. Nimic nu este mai dramatic decât suferinţa cauzată de sănătatea precară, de vârstă sau de dificultăţile materiale, motiv pentru care instituţia noastră, una dedicată asistenţei sociale, este permanent alături de cei în suferinţă, indiferent de natura acesteia”, a precizat Cristina Păvăluţă, director general al DGASPC Neamţ.

La finele lunii iulie, în evidenţele DGASPC Neamţ figurau peste 18.700 de persoane cu dizabilităţi.

Comentarii

WORDPRESS: 0