Prima paginăActualitateNeamt

Județul este pregătit să facă față catastrofelor

Dimensiune text

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a pus la cale un plan pentru a acţiona cât mai eficient în cazul apariţiei unor evenimente care pot pune în pericol vieţile oamenilor.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit miercuri, sub conducerea prefectului judeţului, Ioan Vlad Angheluţă, pentru prezentarea şi aprobarea Registrului de riscuri şi capabilităţi existente la nivelul judeţului, în vederea gestionării situaţiilor de urgenţă şi a altor situaţii speciale. Ministerul Afacerilor Interne a solicitat realizarea cartării judeţului, pe zone şi tipuri de risc generatoare de situaţii de urgenţă, urmată de elaborarea Registrului de capabilităţi, detaliat pe municipii reşedinţă de judeţ, municipii, oraşe, comune şi sate. Registrul cuprinde resursele (forţele şi mijloacele) de care se dispune, timpii de reacţie în raport de tipul de risc şi zona de intervenţie.

„Cartarea judeţului are în vedere istoricul evenimentelor pe ultimii 25 de ani (de exemplu: inundaţii, avalanşe, căderi de pietre, alunecări de teren, incendii de pădure, explozii, intervenţii majore pentru căutare-salvare persoane etc.), principalii agenţi economici potenţiali generatori de riscuri, pe domenii de activitate, şi alte riscuri generatoare de situaţii de urgenţă (nuclear, chimic, accidente aviatice, turişti aflaţi în pericol, accidente cu consecinţe deosebit de grave)”, a precizat prefectul Ioan Vlad Angheluţă.

Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ, Ioan Niţică, a afirmat că la baza Registrului de riscuri şi capabilităţi au stat Planul de analiză şi acoperire a riscurilor, Registrul de capabilităţi întocmit în luna decembrie a anului trecut, cu sprijinul instituţiilor reprezentate în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi Concepţia unică de acţiune în situaţii speciale.

„Sunt paşi importanţi pe care i-am realizat astăzi. Tehnica actuală ne permite accesul la hărţile de risc şi avem, astfel, instrumente importante care îmbunătăţesc capacitatea de reacţie. Vă solicit să acţionăm uniţi, ca şi până acum şi, printr-o bună colaborare, să protejăm populaţia şi bunurile acesteia, în situaţii de urgenţă”, a spus prefectul judeţului.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0