Jucăriile donate de romașcani au ajuns la copiii din Pipirig

HomeSocial

Jucăriile donate de romașcani au ajuns la copiii din Pipirig

 

Copiii din comuna Pipirig au fost fericiții beneficiari ai jucăriilor donate cu generozitate de romașcani, în cadrul unui proiect frumos și sensibil inițiat de Muzeul de Istorie din Roman. Pe parcursul lunii mai, instituția a găzduit o expoziție inedită intitulată „Jucării de altădată“, organizată ca un preambul al Zilei Copilului. Totodată, atunci a luat startul și proiectul „Voluntari în muzeu“, în cadrul căruia oameni inimoși au colectat de la prieteni și colegi jucării pentru a le dona copiilor mai puțini norocoși de 1 iunie.

Printre cei care s-au bucurat de aceste daruri au fost copiii din cadrul centrelor „Familia Mea” și „Romanița” din Roman, din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC)Neamț, precum și mulți alți copii din Roman.

De asemenea, inițiatorii proiectului și-au dorit ca darurile lor să ajungă și la alți copii din județ, astfel încât, prin intermediul DGASPC, jucăriile au ajuns la Pipirig, informează un comunicat al instituției. Ele au fost donate în special copiilor implicați în proiectul „Centrul zonal de mobilizare a resurselor locale pentru servicii integrate destinate copilului în dificultate”, implementat de DGASPC din 2015. Jucăriile au fost împărțite copiilor, iar o parte dintre jocurile și rechizitele donate a rămas în clasele în care învață, astfel încât acestea să fie folosite cât mai mult timp și într-un mod educativ. Distribuirea jucăriilor a fost făcută miercuri, 7 iunie, cu sprijinul Primăriei Pipirig, care s-a implicat pentru ca darurile să ajungă la copiii mai puțin norocoși din comunitate. Urși, păpuși, mașinuțe, tractorașe, joculețe de tot felul, toate au adus un zâmbet și o sclipire în ochii copilașilor.

Proiectul „Centrul zonal de mobilizare a resurselor locale pentru servicii integrate destinate copilului în dificultate” este implementat de DGASPC din 2015, cu fonduri europene. Beneficiari sunt 150 de copii şi 180 de părinţi, pentru primii asigurându-se, zilnic, activităţi tip „şcoala după şcoală”, „educaţie pentru sănătate”, o masă caldă, activităţi de recreere şi petrecere a timpului liber, iar adulţilor, consiliere şi îndrumare. Toate aceste servicii au scopul prevenirii abandonului şcolar sau familial, al îmbunătăţirii frecvenţei şcolare şi diversificării formelor de protecţie socială pentru copil şi familie.

„Orice copil își dorește o jucărie, însă nu toți se pot bucura de acest lucru, din cauza posibilităților financiare reduse ale părinților. Din fericire, însă, iată că generozitatea unor copii care au renunțat la jucăriile lor a adus zâmbete de bucurie altora. Zâmbetele lor ne oferă prilejul de a le mulțumi tuturor celor care au dovedit empatie și care, prin acțiunile lor, au contribuit la educarea armonioasă a copiilor și la conștientizarea comunității prin voluntariat. Totodată, ne oferă și nouă motivația de a ne implica total pentru a face cât mai mulți copii fericiți“, a declarat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.