Prima paginăActualitate

Jandarmi nemțeni decorați de armata Statelor Unite ale Americii și de Ministerul Afacerilor Interne

Jandarmi nemțeni decorați de armata Statelor Unite ale Americii și de Ministerul Afacerilor Interne

Dimensiune text

Plutonierii adjutanți Ionel Savin și Nicolae Răzvan Condurache au fost decorați cu „Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru misiuni internaționale” și „The Army Achievement Medal”, conferită de armata americană. Festivitatea a avut loc marți, 25 mai, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, informează Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț.

În semn de înaltă apreciere a activității desfășurate ca membri ai echipei de securitate în cadrul misiunii internaționale NATO Resolute Support – Afganistan, în perioada 22 august 2018 – 1 martie 2019, plutonierii adjutanți Ionel Savin și Nicolae Răzvan Condurache au fost decorați de către Armata Statelor Unite ale Americii cu medalia „The Army Achievement Medal”.

În același context, pentru contribuția deosebită la susținerea și promovarea intereselor naționale în cadrul NATO, în Afganistan, le-a fost acordată „Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru misiuni internaționale”, înmânată de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

„Participarea la această misiune a fost o provocare, dar și o dovadă a pregătirii profesionale, a dăruirii și a spiritului de sacrificiu, testându-ne astfel rezistența psihică dar și fizică”, a declarat plutonier adjutant Nicolae Răzvan Condurache când s-a întors acasă, în luna martie 2019, după prima misiune internațională. Nu i-a fost teamă pentru că știa unde se duce, dar nu i-a fost nici ușor. Timp de șase luni, aflat într-un mediu ostil, cu gândul la familie, fetița lui având doar 1 an și 5 luni la plecarea lui în misiune, întreaga misiunea a fost o continuă provocare date fiind condițiile dure de lucru și starea de alertă permanentă.

Cei doi jandarmi nemțeni au fost selectați în urma unor filtre de selecții extrem de riguroase și au făcut parte din contingentul zece de jandarmi români care au participat în perioada 22 august 2018 – 1 martie 2019, la misiunea NATO Resolute Support. Pe parcursul întregii misiuni NATO ei au fost „Guardian Angel”, echipa de securitate pentru adviserii români. Practic s-au ocupat de tot ceea ce înseamnă pază și protecție pentru jandarmii români, de la plecarea din bază până la instituția unde se făcea consilierea și înapoi. Adviserii se ocupau de instruirea directă a polițiștilor afgani, activități de mentorat pentru instructorii și ofițerii afgani din comandamentele centrelor de pregătire.

Pentru modul exemplar de executare a serviciului și pentru rezultatele obținute, ambii s-au întors acasă cu medalia „Non – Article 5 NATO Medal” iar ulterior au fost decorați cu distincțiile de serviciu „Participarea la misiuni în afara teritoriului statului român” și „Îndeplinirea în condiții deosebite a misiunilor încredințate” în anul 2019, „Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne cu însemne de război” în anul 2020.

Plutonier adjutant Ionel Savin a mai participat în perioada mai – noiembrie 2012, la Misiunea NATO de Instruire din Afganistan (NTM-A), în calitate de instructor al Forțelor de Poliție Afgane. Totodată, a fost decorat cu distincțiile de serviciu „Participarea la misiuni în afara teritoriului statului român” în anul 2012 și medalia „Bărbăție și credință, cls. III” în anul 2015.

Ambii subofițeri au fost încadrați din sursă externă, în anul 2007 în cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil, au mai precizat reprezentanții Jandarmeriei Neamț.

 

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0