Prima paginăCulturalTimp liber

Iubitorii de poezie se întâlnesc la Roman

Dimensiune text

poezieManifestarea este organizată de Societatea Culturală „Clepsidra” din Roman şi îi are ca invitaţi pe poeţii Horia Zilieru şi Emilian Marcu, alături de actorul Dionisie Vitcu.

Sala Amfiteatru a Restaurantului „Parc Multiplex” din Roman va găzdui joi, 4 iulie, începând cu orele 17.00, o manifestare culturală organizată de Societatea Culturală „Clepsidra” din Roman. Intitulată „Poezia – între întâmplare şi destin”, manifestarea se va bucura de prezenţa a trei invitaţi de la Iaşi – Horia Zilieru, Dionisie Vitcu şi Emilian Marcu – care vor împărtăşi publicului romaşcan din experienţa lor întinsă şi plurivalentă în domeniul artei şi poeziei şi vor prezenta un recital de poezie.

Horia Zilieru este poet şi filolog ieşean. A desfăşurat o activitate intensă la revista „Iaşul literar” şi a publicat în jur de 30 de volume de poeme de-a lungul vremii. Emilian Marcu a debutat în presă în 1974, la revista „Familia”. Prima plachetă de versuri semnată de Emilian Marcu a apărut în 1975. Dintre cărţile publicate amintim: „Lecţie pe ostrov” (Iaşi, 1995) şi „Muzeu de sate” (Iaşi, 2001).

Actorul Dionisie Vitcu a scris poezie încă din anii de liceu, dar a debutat după 1990, în revista „Timpul”. Romaşcanii şi-l amintesc pe Dionisie Vitcu din filmul „Cucoana Chiriţa” (1986), în regia lui Mircea Drăgan, unde actorul l-a interpretat pe Guliţă. Dintre cărţile publicate amintim: „Cartea lui Guliţă” şi „Actorul”, apărute în anul 2000, respectiv 2002, la Editura Junimea (Iaşi), şi „Actorul cu mârţoaga – memorialistică” (Editura Princeps Edit, Iaşi, 2006).

Moderatorii manifestării vor fi Tiberiu Roşu şi preotul Cornel Paiu, preşedintele Societăţii Culturale „Clepsidra, care îşi va lansa cartea „Tabor – liturghisire”, apărută la Iaşi, la Editura „Zona Publishers”, 2013. Ilustraţia cărţii a fost făcută de pictorul romaşcan Cristinel-Ionel Prisacaru şi de Dumitru Mititelu. „Cornel Paiu e şi poet şi slujitor al bisericii, ceea ce nu e deloc puţin. Cartea se arată a fi una deosebit de interesantă. Iar în vreme de cumpănă, nimic nu pare a se arăta mai profitabil spiritual, pentru omul modernităţii târzii, decât această posibilitate de a găsi semnele eterne ale umanităţii creştine echivalate în versuri de secol XXI, pentru liniştea şi smerenia alcătuitorului, pentru bucuria, lumina şi pacea cititorului, atât unul şi celălalt prinşi pentru totdeauna, după cum o ştim de ceva vreme, de când literatura e aproape de oameni, în canonul miraculos al creaţiei şi al revelaţiei”, notează Constantin Dram în prefaţa cărţii. Lucrarea cuprinde 400 de poeme scrise de Cornel Paiu în perioada 2005 – 2013.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0