IT-iști ai Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani, cu tricolorul prin lume

HomeSocial

IT-iști ai Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani, cu tricolorul prin lume

 

 

În perioada 2 – 22 septembrie, 16 elevi de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani, din clasa a X-a, specializarea Matematică – informatică, însoțiți de profesorii Lilioara Cojan și Ioana Ciobanu, s-au aflat în orașul Barcelos, din Portugalia, în cadrul Proiectului Erasmus+: „Început de carieră IT”/ „IT career start-up”, finanțat cu sprijinul Comisiei Europene.

Proiectul și-a propus să dezvolte cooperarea instituțională, la nivel regional și internațional, în vederea sprijinirii orientării elevilor, către o carieră IT, conform pregătirii lor inițiale, prin creșterea calității și modernizarea serviciilor oferite de unitatea școlară.

Pregătirea mobilității a presupus un proces riguros de selecție și ore de pregătire pedagogică, culturală și lingvistică, atât de limbă engleză, cât și portugheză.

În timpul mobilității, elevii au participat la 90 ore de pregătire practică în companii IT din orașul Barcelos, timp în care și-au îmbunătățit competențele profesionale, familiarizându-se atât cu metode, tehnici și instrumente inovative, în web design, cât și cu modul de lucru și comunicare într-o firmă europeană.

Proiectul a deschis noi orizonturi elevilor și prin participarea la programul cultural, organizat în marile orașe ale Portugaliei, precum Guimarães, Braga, Porto, Ponte de Lima și Viana do Castelo, sau prin relațiile stabilite cu elevii din Lituania, Cehia, Polonia, de aceeași vârstă, cu aceleași interese, aflați alături de ei în campusul studențesc timp de trei săptămâni.

„Mobilitatea din Portugalia m-a făcut să-mi dau seama că informatica reprezintă viitorul. Am urmat un program de practică bine structurat, în care mi-am dezvoltat atât creativitatea în web design, cât și abilitățile de lucru în echipă. În timpul stagiului am descoperit cultura, valorile și modul de viață al portughezilor. Această țară mi-a creat o stare care te face să vrei să trăiești, nu numai să exiști. Natura e de-a dreptul minunată, iar obiectivele turistice – însemnând edificii arhitecturale mari, create de mâini mici, cum ar fi mărețul pod Dom Luis I, din Porto, catedrala Santa Luzia, din Viana do Castelo, biserica Bom Jesus și Castelul din Guimarães, orașul în care această țară a luat naștere – te fac să simți dincolo de pereții acestor construcții. Totul te proiectează înapoi, în istorie. Oceanul Atlantic, de asemenea, m-a purtat împreună cu valurile spre infinit, acolo unde orice este posibil”, a afirmat Andreea Robu, elevă în clasa a X-a A.

„Noua experiență Erasmus+, alături de elevii mei, mă ajută în predarea orelor de Informatică și TIC, în relaționarea cu elevii – în urma cunoașterii lor într-un context non-formal – și în promovarea unității atât la nivel local, cât și european”, a precizat profesor Lilioara Cojan.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0