Familia Vacaru (foto), din Roman, deține în arhiva personală harta județului Roman din anul 1928. Harta este un veritabil document istoric care vorbește despre istoria județului Roman, abuziv desființat de comuniști.
Istoria unui oraș nu poate fi cercetată numai în arhive, biblioteci și muzee, ci și în casele oamenilor. Soții Vacaru, din Roman, oameni cu vîrste de 80 ani cu plus, trecuți prin suferința războiului și foametei, dețin în casa lor un document care vorbește de la sine despre istoria ținutului Roman. Harta fostului județ Roman, pe care familia Vacaru o păstrează printre atîtea amintiri, este o reprezentare cartografică desenată manual, ce ar putea provoca invidie în rîndul instituțiilor menite să păstreze și să conserve trecutul unei oraș.
Ștefan Petru Vacaru (foto dreapta) are 88 ani și s-a născut în satul Poienari. Tatăl, plutonier, a murit pe front, în sudul Basarabiei. Poliomielita de care a suferit Petru la vîrsta copilăriei l-a orientat spre învățătură. „În anul 1939, am urmat, timp de patru ani, școala de cîntăreți bisericești construită de Melchisedec Ștefănescu. Fratele mamei, plutonierul Gheorghe Grigoriu, locuia în Roman, pe strada Ghika Vodă, acum strada Gloriei. În beciul casei, acesta își păstra arhiva și cărțile, de teama comuniștilor. Am luat de acolo cîteva cărți, harta județului Roman și un binoclu. Harta, care data din 1928, m-a fascinat pentru că aveam pobilitatea să cunosc toate localitățile din județ„, spune Petru Vacaru. De atunci, harta județului Roman a intrat în patrimoniul lui Petru Vacaru, fără a urmări un scop anume cu ea.
Județul Roman în perioada postbelică
Viața orașului și a județului Roman a fost trăită de familia Vacaru la intensitatea unor evenimente care au marcat istoria neamului nostru. „Oamenii erau necăjiți în vremea copilăriei și tinereței mele, dar uniți. Statul nu dădea pomene, oamenii se ajutau între ei. Cînd sînt săraci, între oameni nu răsar invidia sau răutatea. Aveau timp și de muncă, și de distracție. Mi-aduc aminte că, venind la școală în Roman, parcul mi se părea raiul pe pămînt. Se făceau reprezentații artistice, cu fanfară militară, și ne duceam și noi, elevii, pentru că făceam muzică în școală și ne distram pe seama interpretării muzicanților. Nu existau proiecte pentru drumuri, ca în timpurile de azi. De întreținerea lor se ocupa cantonierul, care aranja drumurile cu oamenii prin voluntariat. Încărcau prundiș în căruțe, pe care îl aruncau pe străzi. Cînd ploua, se amesteca cu noroiul, dar nu era loc de mai mult la acea vreme„, a spus bătrînul.
Anul 1946 găsește familia Vacaru în satul Poienari. Petru Vacaru era șef de serviciu comercial în sat. „Venise foametea. Acordam acte de împrumuturi la oameni. Se punea gaj pe animale, case și pămînt. Inflația era atît de mare, oamenii, foarte necăjiți. De la radio am aflat că americanii trimiseseră trei vapoare cu alimente către armata germană, dar le-au deturnat către România, pentru a ajuta populația„, povestește bătrînul.
Martoră a scenelor din vremea foametei a fost și soția lui Petru Vacaru. „Am lucrat în cooperație. Se puneau cote de lapte, grîu, orz. Oamenii nu puteau să rupă de la gura copiilor și, atunci, treceam în acte că au predat cota. Mi-aduc aminte că făceau un caș, îl scobeau și umpleau golul cu mămăligă, ca să le rămînă brînză și lor, în casă. Pentru că am închis ochii la necazul oamenilor, am fost condamnată la trei luni de închisoare, pe care le-am făcut la Tîrgșor„, spun soția bătrînului.
Harta județului desființat
Harta pe care o deține Petru Vacaru datează din 1928. A fost întocmită de Petru Tebeică, desenator în cadrul serviciului tehnic al județului Roman. Harta cuprinde o legendă și precizări în legătură cu localitățile care au fost adăugate județului Roman prin reforma administrativă din 1926: comunele Bîrgăoani, Bozieni-Balș, Budești-Ghica și Talpa, precum și cîteva localități din județul Vaslui. Conform reprezentării grafice, suprafața județului Roman era, în anul 1928, de 2010 kilometri pătrați. Autorul hărții a lăsat să se vadă că drepturile de autor existau și la acea vreme, folosind ca element de identificare semnătura autorului și numerotarea hărților.
Desființarea județului Roman s-a produs prin reforma administrativă din 6 septembrie 1950, cînd vechile județe au fost înlocuite de regiuni, după modelul sovietic. În perioada 1950 – 1952, Romanul a făcut parte din regiunea Iași, iar în perioada 1952 – 1968, a aparținut de regiunea Bacău. După reorganizarea teritorială din 1968, unele dintre teritoriile fostului județ au fost cuprinse în județul Neamț, iar altele în componența județelor Iași și Bacău.
Începînd din 1990, au existat eforturi pentru reînființarea județului Roman.
Comentarii
Publicati imaginea cu o rezolutie mai mare va rog 🙂
Stimati Domni,
Detin in original harta ROMAN la 1890 desenata de Maior N. Boerescu din REGIMENTUL 14 DOROBANTI ROMAN, participant la Razboiul de Independenta de la 1877, autor si a altor numeroase lucrari de tactica si teorie militara aflate astazi in posesia Academiei Romane.
Gasiti acest document scanat in profilul facebook pe care il detin sub numele Sorin Dascalu.
Cu respect,
Sorin Vlasie