Prima paginăSocial

Își caută identitatea de 26 de ani

Dimensiune text

Un tînăr de 26 de ani are nevoie de ajutor pentru a obține documente care să-i ateste identitatea. Acesta a fost abandonat în spital de mama lui, chiar după naștere. El a supraviețuit lucrînd cu ziua. De un an, acesta locuiește la o familie din Cotu-Vameș, care îi asigură și cazarea, dar și masa. Dorința lui Daniel este de a avea acte, pentru a-și putea întemeia o familie.

 

 

Se recomandă ca fiind Daniel Tofan, „om bun la toate”. Are 26 de ani și locuiește în Cotu-Vameș, la o casă de oameni gospodari, care l-au primit alături de ei cu brațele deschise, deși era doar un străin pribeag.

Povestea lui Daniel pare desprinsă din filme: a fost abandonat de mamă la naștere, a fost trimis de la un centru social la altul, apoi a fost lăsat al nimănui, să se descurce singur. Și, pînă acum, a reușit acest lucru mai bine decît alții. Chiar dacă trăiește la limita sărăciei, Daniel e mulțumit că are unde să doarmă, ce să mănînce și cu ce să-și cumpere strictul necesar.

M-am născut pe data de 17 ianuarie 1986, la maternitatea Cuza Vodă din Iași. Mama mea m-a lăsat în spital imediat după ce m-a născut, iar eu am crescut pe unde am putut. Ceea ce știu despre mine este de la soțul mamei mele, care mi-a spus ceea ce nu a vrut să-mi spună mama. De cînd mă știu, lucrez pe la oameni ca să-mi cîștig existența. Am încercat să am o relație bună cu mama, dar nu am reușit, fiindcă ea nu m-a vrut niciodată„, începe Daniel să povestească despre el.

E îmbrăcat gros, iar hainele de pe el îi trădează ocupația. Este încălțat cu cizme din cauciuc și tocmai a terminat de făcut curățenie în curte. Își frămîntă în mînă căciula groasă, în încercarea de a da cît mai multe detalii cu privire la viața lui: „Cît am fost copil, am stat la școala specială, chiar dacă nu am nici o problemă de sănătate. După aceea, mulți ani am stat pe lîngă spital și m-au ajutat oamenii de acolo: medicii, laborantele și asistentele„.
Îmi spune cîteva nume de rezonanță din Spitalul Municipal de Urgență Roman și se amărăște că nu-i poate enumera pe toți oamenii care l-au ajutat de-a lungul timpului.

După ce am plecat de la spital, m-am dus și am muncit la Gîdinți, la un colonel. Apoi, am venit la cineva la Cotu-Vameș, care avea o fermă de vite. Am muncit un timp, dar nu eram mulțumit și am intrat la domnul Baciu. De aproape un an de zile lucrez la el și îmi dă casă, masă și bani. Sînt foarte mulțumit, nu am suficiente cuvinte de mulțumire pentru tot ceea ce mi se oferă„, spune Daniel.

Cu toate acestea, mai are nevoie de ceva, pentru a intra în rîndul lumii: de acte. „Nu am nici buletin, nici certificat de naștere. Am înțeles de la soțul mamei mele că ea ar fi ars niște documente odată, dar nu știu dacă erau și documente de-ale mele. Cert este că eu nu țin minte să fi avut vreodată acte de identitate„, spune Daniel.

 

Vrea să se însoare, dar nu are acte

 

Cel care a tras semnalul de alarmă a fost Dumitru Călărășanu, din Roman. Convins de campaniile de succes ale Ziarului de Roman, bărbatul a solicitat sprijinul nostru pentru a-i oferi lui Daniel o identitate oficială.
Băiatul este muncitor și harnic, a venit la mine și m-a ajutat la treabă ori de cîte ori l-am solicitat. Soția mea îl cunoaște de cînd lucra la spital. Am încercat să-i fac eu acte. Am mers la Poliție și am vorbit cu cineva, dar mi s-a spus că, fără un certificat de naștere, e imposibil. E păcat de el, fiindcă e băiat bun„, a zis Dumitru Călărășanu.

Motivul pentru care dorința de a avea documente a devenit mai mare este acela că Daniel ar vrea să se căsătorească. Are o relație de doi ani cu o tînără din Brănișteni și nu poate să își formeze o familie din cauza lipsei unui certificat de naștere și a unei cărți de identitate.
Cînd vine vorba despre dragostea lui, Daniel devine sfios. Pune capul în pămînt și aruncă cu piciorul într-o piatră imaginară, după care oftează: „Chiar trebuie să vorbesc despre asta? Mi-a zis că nu vine la mine pînă nu-mi fac acte. Și are dreptate, dar eu singur nu pot să-mi fac acte, n-am cum, nu știu unde să mă duc„. Tristețea din vocea spune mai multe decît ce a reușit să exprime în cuvinte. Dar ridică privirea cu speranța că cineva îl va ajuta să intre în rîndul lumii. Nu exclude nici ca, apoi, să urmeze o școală, măcar cît să știe să scrie și să citească, fiindcă lipsa unei identități i-a interzis și accesul la educație.

 

Autoritățile, impresionate de povestea lui Daniel Tofan

 

Dovada că Daniel s-a născut la Iași trebuie să vină de la Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iași. Motiv pentru care am solicitat ajutorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț.
Este o situație deosebită. Vom încerca să-l ajutăm pe acest tînăr, chiar dacă nu va fi ușor. Este primul caz de acest fel pe care l-am întîlnit„, a afirmat Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț.

Și primarul comunei Icușești a rămas impresionat de povestea lui Daniel Tofan. Mama lui Daniel, care acum se numește Fieraru, locuiește în satul Rocna, din comuna Icușești.
Vă promit că voi vorbi cu mama lui Daniel, pentru a afla ce s-a întîmplat în urmă cu 26 de ani, astfel ca demersul Ziarului de Roman să meargă pe piste corecte, întrucît bănuiesc că tînărul știe doar ceea ce i-au spus alții. Nu cunosc familia, dar mă alătur demersului Ziarului de Roman pentru a-l ajuta pe Daniel să obțină acte de identitate„, a promis Leonard Oprea, primarul comunei Icușești.

Aceeași atitudine și disponibilitate de a soluționa acest caz au dovedit și Vasile Baciu, primarul comunei Horia, și secretarul comunei Horia, Silvia Agape.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0