Prima paginăReligie

IPS Ioachim, mesaj de compasiune după incendiul de la Catedrala Notre-Dame

IPS Ioachim, mesaj de compasiune după incendiul de la Catedrala Notre-Dame

Dimensiune text

 

 

IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a transmis un mesaj de solidaritate cu poporul francez, după incendiul care a afectat luni seară, 15 aprilie, Catedrala Notre-Dame din Paris, celebru monument, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Franţei și simbol cultural și religios:

Tristesse et deuil! (Tristeșțe și doliu – n.r.)

Ne exprimăm durerea pentru încercarea prin care trece poporul francez în aceste clipe în care, Catedrala Notre-Dame, unul dintre simbolurile Parisului se prăbușește în flăcări sub ochii îndurerați ai lumii întregi. Istorie și credință, tristețe și doliu marchează începutul Săptămânii Patimilor pentru toți credincioșii catolici din Franța!

Rugăm pe Bunul Dumnezeu să rânduiască astfel încât neputința omenească să nu împiedice salvarea unui patrimoniu cultural și creștin inestimabil pentru întreaga lume!

Vazând cum catedrala Notre-Dame, așezată de veacuri în inima Parisului, una dintre cele mai frumoase capitale ale lumii, part en flammes, tristețea și durerea mi-au inundat sufletul.

În seara aceasta de 15 aprilie, indictionul 2019, unul dintre cele mai importante simboluri ale creștinismului mondial trece prin catarsis.

Faptul că de sute de ori am intrat în această citadelă a spiritualității, culturii și civilizației franceze sau am trecut prin preajmă, în sejurul meu parizian, face ca acest incendiu devastator să mă cutremure și să mă pună pe gânduri. Inima mea nu poate să accepte faptul că vor dispărea pentru totdeauna numeroasele capodopere care formau patrimoniu acestei catedrale. De pildă, rațiunea nu-mi dă voie să accept că a fost mistuită de flăcări coroana de spini a Mântuitorului, la care am avut șansa să mă închin de mai multe ori (dar Dumnezeu poate face minuni, așa cum a făcut de-a lungul istoriei creștinismului cu atâtea relicve).

O, Doamne, facă-se voia Ta!”

 

Conform Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, care preia un mesaj al presei franceze, citându-l pe rectorul Catedralei Notre Dame, cununa de spini a Mântuitorului a fost salvată.

IPS Ioachim a activat, la începutul anilor ’90, în Franța. Din 1991, cu binecuvântarea PF Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Ioachim a primit o bursă de studii postuniversitare la Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint Serge” din Paris, iar în 1994 a primit titlul de doctor în teologie la acest institut. În Franţa, s-a preocupat şi de comunitatea ortodoxă din Paris, înfiinţând Mănăstirea „Buna Vestire” la Rosiers, unde a activat ca duhovnic şi îndrumător pentru creştinii din Occident şi, mai ales, pentru tinerii sosiţi la studiu în capitala Franţei.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0