Prima paginăReligie

ÎPS Ioachim împlinește vineri 65 de ani

ÎPS Ioachim împlinește vineri 65 de ani

Dimensiune text

 

 

ÎPS Ioachim, arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, împlineşte vineri, 29 martie, 65 de ani. Ierarhul s-a născut în comuna Stăniţa şi este al treilea copil din cei opt ai familiei Giosanu şi a primit la botez numele Ilie. A urmat cursurile primare în localitatea natală, după care a intrat ca frate la Mănăstirea Sihăstria. Acolo s-a format la „şcoala” marilor duhovnici Paisie Olaru şi Ilie Cleopa. A absolvit cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, în 1975, iar cinci ani mai târziu a fost tuns în monahism. Tot în 1980, a absolvit cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian”, din Bucureşti.

În anul 1985, a fost transferat la Centrul Eparhial Iaşi, unde a îndeplinit mai multe funcţii: arhidiacon al Catedralei Mitropolitane, secretar al ÎPS Mitropolit Teoctist, corector al revistei „Mitropolia Moldovei şi Sucevei”, dar şi iconom mitropolitan. În anul 1990, a fost hirotonit ieromonah la Catedrala Mitropolitană şi, apoi, hirotesit arhimandrit.

Din 1991, cu binecuvântarea PF Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a primit o bursă de studii postuniversitare la Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint Serge” din Paris, iar în 1994 a primit titlul de doctor în teologie la acest institut. În Franţa, s-a preocupat şi de comunitatea ortodoxă din Paris, înfiinţând Mănăstirea „Buna Vestire” la Rosiers, unde a activat ca duhovnic şi îndrumător pentru creştinii din Occident şi, mai ales, pentru tinerii sosiţi la studiu în capitala Franţei.

De la data investirii ca arhiereu (2000) al Episcopiei Romanului şi până în prezent, IPS Ioachim a desfăşurat o bogată activitate pastoral-misionară şi filantropică. În anul 2009, PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, l-a ridicat la rang de episcop-vicar, într-o ceremonie religioasă care a avut loc la Catedrala Episcopală din Roman, moment în care Episcopia Romanului a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie. În 2012 a primit, din partea Consiliului Local, titlul de cetățean de onoare al municipiului Roman.

În 2015, PS Ioachim Băcăuanul a fost ridicat la rang de arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, pe 4 ianuarie, în Catedrala Arhiepiscopală din Roman, după moartea arhiepiscopului Eftimie Luca. Mai multe date despre activitatea IPS Ioachim, pe site-ul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la acest link.

 

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0