IPS Ioachim a participat la ședința Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

IPS Ioachim a participat la ședința Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Dimensiune text

 

Joi, 15 iunie, la Reşedința Mitropolitană din Iaşi s-au desfăşurat lucrările ședinţei Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. La Sinodul Mitropolitan al Moldovei și Bucovinei au participat IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ca președinte, IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, PS Corneliu, episcopul Huşilor, şi PS Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

 

În cadrul şedinței s-au analizat diferite aspecte ale vieții bisericeşti din Moldova ce țin de competența Sinodului mitropolitan, între care: propunerea de canonizare a Mitropolitului Iosif Naniescu, sub denumirea de Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, cu data de prăznuire 26 ianuarie, propunerea de canonizare a Nevoitorului Gheorghe Lazăr, sub denumirea de Sfântul Gheorghe Pelerinul, cu data de prăznuire 17 august, și propunerea de înscriere în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul din Cipru, cu data de prăznuire 28 septembrie.

Au mai fost avizate propunerile înaintate de către IPS Arhiepiscop Pimen, în vederea alegerii de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, fiind propuși următorii candidați: PC Arhim. Damaschin (Ioan Daniel) Luchian de la Mănăstirea Sihăstria Putnei și PC Arhim. Grichentie (Gheorghe) Natu de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.

De asemenea, s-a mai discutat organizarea Sinaxei monahale mitropolitane cu stareţii şi stareţele din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în perioada 20 – 21 septembrie, la Mănăstirea Putna, având ca temă „Mărturisitorii din închisorile comuniste. Modele de mărturie creştină pentru monahii de astăzi”, precum și propuneri de îmbunătățire a Metodologiei pentru obținerea gradelor profesionale în preoție, informează un comunicat al Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Iașilor.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0