IPS Ioachim a împlinit 62 de ani

HomeSocial

IPS Ioachim a împlinit 62 de ani

 

ioachim  2IPS Ioachim, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a împlinit marţi, 29 martie, 62 de ani.

S-a născut în comuna Stăniţa şi este al treilea copil din cei opt ai familiei Giosanu. A urmat cursurile primare în localitatea natală, după care a intrat ca frate la Mănăstirea Sihăstria. Acolo s-a format la „şcoala” marilor duhovnici Paisie Olaru şi Ilie Cleopa. A absolvit cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, în 1975, iar cinci ani mai târziu a fost tuns în monahism. Tot în 1980 a absolvit cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian”, din Bucureşti.

În anul 1985 a fost transferat la Centrul Eparhial Iaşi, unde a îndeplinit mai multe funcţii: arhidiacon al Catedralei Mitropolitane, secretar al ÎPS Mitropolit Teoctist, corector al revistei „Mitropolia Moldovei şi Sucevei”, dar şi econom mitropolitan. În anul 1990 a fost hirotonit ieromonah la Catedrala Mitropolitană şi, apoi, hirotesit arhimandrit. Din 1991, cu binecuvântarea PF Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a primit o bursă de studii postuniversitare la Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint Serge” din Paris, iar în 1994 a primit titlul de doctor în teologie la acest institut. În Franţa s-a preocupat de comunitatea ortodoxă din Paris şi a înfiinţat Mănăstirea „Buna Vestire” la Rosiers, unde a activat ca duhovnic şi îndrumător pentru creştinii din Occident şi, mai ales, pentru tinerii sosiţi la studiu în capitala Franţei.

IPS Ioachim a desfăşurat o bogată activitate pastoral-misionară şi filantropică. În anul 2009, PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, l-a ridicat la rang de episcop-vicar, într-o ceremonie religioasă care a avut loc la Catedrala Episcopală din Roman, moment în care Episcopia Romanului a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie. În 2015, PS Ioachim Băcăuanul a fost ridicat la rang de arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, pe 4 ianuarie, în Catedrala Arhiepiscopală din Roman, după moartea arhiepiscopului Eftimie Luca.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0