Primul care a anunţat că va candida pentru preşedenţia CJ a fost social-democratul Ionel Arsene. Acesta are sprijinul declarat al colegilor de partid. Preşedintele PDL Neamţ spune că e sprijinit de Vasile Blaga, copreședinte PNL, la alegerile pentru șefia CJ. „Nu au existat discuţii oficiale pe tema desemnării candidatului PNL la Consiliul Judeţean Neamţ”, comunică organizația PNL Neamţ. Liberalii fac mai întâi sondaj de opinie pentru a aprecia calitățile candidatului.
Deputatul Ionel Arsene, preşedintele PSD Neamţ, a anunțat primul că va candida la șefia Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ. Alexandru Drăgan, preşedintele PDL Neamţ, anunță că va candida la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ. El susţine că are sprijinul preşedintelui PDL Vasile Blaga, dar şi al unora dintre liberalii nemţeni. „Voi candida din partea PDL, pentru că nu a venit încă grefa de la Tribunal şi, prin urmare, suntem două partide separate: PDL şi PNL. Am vorbit şi la Bucureşti, am sprijinul domnul preşedinte Vasile Blaga, iar colegii mei din Neamţ mă susţin. Eu nu mă voi baza pe trendul dat de alegerile prezidenţiale, mă bazez pe faptul că eu fac un alt fel de politică, o politică a cetăţenilor, nu a baronilor. Mă bucur că discuţia despre candidatura mea a fost agreată şi de colegi din PNL, chiar dacă nu a fost un vot la nivelul organizaţiei PNL. De altfel, după alegerile din noiembrie, nu m-am mai văzut cu domnul Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ, el are o bogată activitate la Iaşi. În schimb, liberalii care sunt nemţeni au agreat ideea”, a afirmat Alexandru Drăgan, preşedinte PDL Neamţ şi primar al comunei Taşca.
Democrat-liberalul mai aşteaptă, acum, doar ca Guvernul să stabilească data alegerilor pentru funcţia de preşedinte al CJ Neamţ. „Conform legii, interimatul nu poate depăşi 90 de zile. Prin urmare, va trebui stabilită o dată a alegerilor cât de curând”, a precizat Alexandru Drăgan.
Poziţia oficială a PNL Neamţ este, însă, cu totul alta. „Baza legală pentru desemnarea candidatului la alegeri o constituie cercetarea sociologică, conform deciziei PNL nr. 7, adoptată de către conducerea naţională prin semnătura celor doi copreşedinţi. Astfel, important este ca persoana care îşi doreşte să candideze la orice funcţie publică să înţeleagă faptul că cea mai importantă susţinere de care poate beneficia este intenţia de vot şi cota de încredere rezultată din analize sociologice. Nu au existat discuţii oficiale pe tema desemnării candidatului PNL la Consiliul Judeţean Neamţ. Toate deciziile politice se vor lua în forurile statutare ale PNL prin semnătura celor doi copreşedinţi şi vor fi comunicate public ulterior. Pe această cale vă informăm că pe data de 31 ianuarie este convocată Convenţia Naţională a PNL”, se arată într-un comunicat de presă al PNL Neamţ.
Spre deosebire de mesajele aparent contradictorii din partea liberalilor, social-democraţii nemţeni şi-au declarat susţinerea pentru deputatul Ionel Arsene, preşedintele PSD Neamţ, imediat ce a acesta şi-a anunţat intenţia de a candida.
CJ și-a schimbat componența ca actorii măștile
După alegerile pentru funcţia de preşedinte al CJ Neamţ, cel care va câştiga bătălia electorală va veni într-un legislativ mult schimbat faţă de cel din iunie 2012. În acest interval de timp, 12 aleşi au plecat din CJ Neamţ, din diferite motive.
Primii vicepreşedinţi ai CJ Neamţ au fost Gabriel Farcaş şi Mihai Fărcăşanu. Primul consilier care a părăsit legislativul a fost Viorel Stan: acesta a demisionat din funcţia de consilier judeţean pentru a rămâne inspector general la Inspectoratul Școlar Judeţean Neamţ. Locul său a fost luat de social-democratul Vasile Nica. Pe 25 octombrie 2012, Mihai Fărcăşanu pierdea funcţia de vicepreşedinte al CJ Neamţ. În locul său a fost votată Emilia Arcan.
În prima şedinţă a Consiliului Judeţean din 2013, structura legislativului judeţean s-a schimbat din nou. Consilierii judeţeni Ionel Arsene şi Dorinel Ursărescu au demisiont, după ce, în decembrie 2012, au fost aleşi deputaţi în Parlamentul României: Ionel Arsene în Colegiul nr.7, iar Dorinel Ursărescu în Colegiul nr.6. În locul celor doi au venit Mihai Alexandru şi Radu Tudorel.
Pe 1 februarie 2013, Gabriel Farcaş a fost eliberat din funcţia de vicepreşedinte al CJ Neamţ, în urma adoptării unui proiect iniţiat de 16 consilieri judeţeni. În locul său a fost numit Gabriel Vişan.
În luna martie 2013, Decebal Arnăutu a fost exclus din CJ ca urmare a pierderii sprijinului politic din partea PDL. În aceeaşi şedinţă a fost înregistrată şi demisia lui Mihai Fărcăşanu din legislativul judeţean (fostul consilier PP-DD a fost condamnat, în 2014, la închisoare cu executare pentru evaziune fiscală). În locul celor doi au intrat în CJ Neamţ romaşcanul Alin Antochi şi Adrian Asmarandei.
La două luni de la numire, Gabriel Vişan nu a mai fost dorit vicepreşedinte al CJ Neamţ şi a fost înlocuit cu Andrei Ignat. Doar că Ignat a rămas pe funcţie şi mai puţin decât predecesorul său, demisionând după 48 de zile. Următorul vicepreşedinte ales a fost Dan Manoliu.
În luna august 2013, pierde calitatea de consilier judeţean şi Nadina Simion, ca urmare a pierderii calităţii de membru PP-DD. În fapt, Nadina Simion nu a participat la şedinţele legislativului judeţean cu mult înainte de a fi demisă, din cauza unor probleme cu legea. În locul ei a ajuns consilier judeţean Neculai Iftode.
În februarie 2014, Consiliul Judeţean a rămas şi fără consilierul UNPR Ioan Spriridonescu, răpus de cancer. La sfârşitul lunii aprilie 2014, Alin Antochi demisionează din CJ Neamţ, pentru a fi secretar de stat în Ministerul Justiţiei. În locul său a fost validat un alt romaşcan, Lucian Pascariu. În luna august 2014, consilierul liberal Neculai Andoni a demisionat, astfel că locul său din CJ a rămas vacant.
Locul său, ca şi cel al lui Ioan Spridonescu, au rămas neocupate până în noiembrie 2014. În şedinţa ordinară din acea lună, a fost vacantat locul lui Gheorghe Vasiloiu, apoi au fost validate mandatele consilierilor Costache Lupu, Vasile Șendrea şi Ioan Păcală.
În luna decembrie 2014 s-a produs o altă schimbare în legislativul judeţean. De data aceasta a fost vorba despre schimbări la nivelul conducerii CJ Neamţ, după ce preşedintele instituţiei, Culiţă Tărăţă, a decedat cu câteva zile înainte de a împlini 62 de ani. Consilierii judeţeni i-au făcut culoar lui Constantin Iacoban către preşedenţia CJ Neamţ. Pentru aceasta, Emilia Arcan a demisionat din funcţia de vicepreşedinte, iar locul său a fost ocupat, pentru câteva minute, de Constantin Iacoban. După ce Iacoban a fost desemnat să preia atribuţiile preşedintelui, Emilia Arcan a revenit pe funcţia de vicepreşedinte. Totul s-a întâmplat în cadrul aceleiaşi şedinţe.
În ultima şedinţă din 2014 a părăsit legislativul nemţean şi Vasile Pruteanu. Acesta a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI), iar consilierii judeţeni au fost amendaţi de ANI, în luna august, pentru că nu au respectat legea şi l-au păstrat pe Pruteanu în CJ.
Comentarii