Asfaltarea a 6,11 kilometri de drum și consolidarea școlii vor fi realizate în acest an. Baza sportivă mai are nevoie de 213.000 lei pentru a fi finalizată.
În satul Secuieni vor începe lucrările de amenajare a unui parc, în valoare de 1,3 milioane de lei. Conform proiectului, parcul va avea 1.800 de arbori, alei din piatră și un iaz de agrement. Proiectul este realizat din fonduri guvernamentale și prevede și amenajarea a două rezervoare a cîte 400 de metri cubi de apă, pe drumul Roman – Buhuși, care vor aproviziona mașinile pompierilor, ce ar putea fi folosite în cazul unor intervenții. „Proiectul a fost întocmit în anul 2010. Investiția se face prin Ministerul Mediului și va fi unicat în comună. Cum prima tranșă de finanțare am primit-o, în acest an vom începe lucrările de execuție la parc”, a declarat Vasile Ivancea, primarul comunei Secuieni. Autoritățile locale vor cofinanța acest proiect cu peste 100.000 lei. Lucrările de execuție vor fi amînate peste termenul propus de administrația publică, deoarece asupra unor suprafețe de teren din cea pe care se va construi parcul, de 45.000 metri pătrați, există suspiciunea că ar aparține unor proprietari de teren.
[sam id=”3″ codes=”true”]
Infrastructura rutieră și școlară, în atenția autorităților
Un alt proiect, întocmit prin măsura 3.2.2, va consta în construirea unui sistem centralizat de alimentare cu apă, canalizare și stație de epurare în satul Secuieni. În ceea ce privește infrastructura drumurilor, autoritățile locale au realizat și depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului un proiect de asfaltare a 6,11 kilometri din drumurile Butnărești – Giulești și Bașta pînă la drumul național, care se va realiza prin programul „Reabilitare și modernizare – 10.000 kilometri de drumuri de interes județean și drumuri de interes local”.
Un alt proiect al autorităților locale din acest an va fi și consolidarea Școlii Secuieni, pentru care administrația locală va cheltui 1.600.000 lei. „Lucrările de modernizare vor include și introducerea apei curente în unitatea școlară, precum și montarea unei centrale termice”, a precizat primarul comunei Secuieni.
Baza sportivă, situată lîngă sediul admnistrativ, mai are nevoie de 213.000 lei pentru a fi finalizată. Investiția a fost realizată din fonduri guvernamentale, în baza OG nr. 7/2006, avînd o valoare totală de 640.000 lei. Baza sportivă cuprinde un teren multifuncțional pe care se va putea juca minifotbal, handbal și tenis, acoperit cu teren sintetic. Aceasta este dotată cu vestiare, dușuri și nocturnă. „În acest an vom finaliza lucrările de introducere a apei curente și montarea unei centrale termice”, a spus primarul Vasile Ivancea.
Plantarea perdelelor forestiere, îngreunată de localnici
În comuna Secuieni vor începe lucrările de plantare a perdelelor protectoare. Circa 20.000 de puieți de salcîmi vor fi plantați în satele Giulești, Bogzești și Prăjești. Cum plantarea puieților ar trebui făcută pe terenurile unor proprietari de terenuri din comună, situația a încins spiritele. „Nu am găsit înțelegere la proprietarii de terenuri din zonele unde se vor planta puieții. Oamenii nu sînt de acord să se facă aceste plantări pe terenurile lor, pentru că pe aceste porțiuni nu vor putea face lucrări de ierbicidare cîțiva ani. Aceste parcele mănîncă din terenul oamenilor, mai ales că pe acestea trebuie făcute și niște căi de acces cu o lățime de opt metri”, a Vasile Ivancea. Aceste perdele forestiere sînt plantate pentru a preîntîmpina efectele viscolului.
Comentarii
Plantare de copaci?
Dar cand ati taiat atatia salcami?
Cu ei ce s-a facut..asta nu o mai ziceti!
Dar cu islazul, cu el ce s-a facut?