HomeActualitateRural

Investiţii de milioane de euro şi sute de locuri de muncă – secretul dezvoltării comunei Cordun

În ultimii ani, datorită investitorilor şi a implicării administraţiei locale, comuna Cordun şi-a schimbat înfăţişarea, devenind un model nu doar pentru alte comune, dar, ca ritm de dezvoltare şi atragere de investiţii şi de investitori, şi pentru oraşe cu pretenţii.

Fabrica de polistiren Adeplast

Fabrica de polistiren Adeplast

Societatea Darcons şi-a ridicat un modern sediu în comună şi, pentru a evita traficul greu prin comună, a construit o rută ocolitoare de 1,8 kilometri. Societatea Adeplast a inaugurat două fabrici, de mortare uscate şi de polistiren, investiţii care au creat zeci de locuri de muncă, au atras fonduri la bugetul local şi au însemnat peste 16 milioane de euro alocaţi lucrărilor. Societatea Pro Invest a construit o staţie de betoane, iar societatea Soceram, care îşi va deschide porţile anul viitor, va oferi 150 de locuri de muncă, după o investiţie de 20 de milioane de euro.

Localnicilor şi oamenilor de afaceri care vin să investească în comuna Cordun li se oferă condiţii de trai la standarde europene. Lucrările şi proiectele propuse de Primăria Cordun sunt ambiţioase. Cel mai important proiect este realizarea reţelei de canalizare, care va costa 5,5 milioane de euro. Aceasta va cuprinde 11 staţii de pompare, 44 de kilometri de reţea şi va fi cel mai important proiect de acest gen din mediul rural din Moldova.

inves 04 - centru Pildesti

Podul peste pârâul Ciurlic

Primarului comunei Cordun, Adrian Diaconu, este mândru că s-a reuşit reabilitarea mai multor drumuri şi podeţe, amenajarea unor parcuri de agrement, reabilitarea termică a şcolilor şi a altor instituţii, reabilitarea drumului Simioneşti – Pildeşti, pe o distanţă de 4,4 kilometri, amenajarea centrului civic din Pildeşti, cu podul peste pârâul Ciurlic, dar şi asfaltarea drumului care leagă Pildeştiul de Gherăeşti, lucrare care a costat 400.000 de lei.

Planuri de dezvoltare ale comunei Cordun sunt creionate de primarul Diaconu prin creşterea încasărilor la buget, şi nu prin creşterea valorii taxelor, ci prin crearea de facilităţi şi oportunităţi pentru investitori din toate domeniile. Administraţia locală negociază cu două societăţi pentru o investiţie majoră în comună. „Sunt două firme care vor să construiască două parcuri fotovoltaice, pe patru-cinci hectare de teren. Investiţia totală ar ajunge la aproximativ cinci milioane de euro. Suntem în faza de negociere a preţului terenului, pentru că la noi nu e ca în alte părţi, unde nu există utilităţi sau deschidere la un drum european, deci nu putem da terenul pe un preţ de nimic”, a mai spus primarul Adrian Diaconu.

În comuna Cordun au apărut sute de clădiri noi

În comuna Cordun au apărut sute de clădiri noi

Edilul comunei Cordun este bucuros că mai multe societăţi din Roman au solicitat teren pentru a-şi muta sediul social pe teritoriul comunei. „Avem mai multe solicitări din partea reprezentanţilor unor societăţi comerciale din Roman care vor să-şi mute sediul social la noi în comună. Ei sunt atraşi de faptul că noi percepem cele mai mici impozite din zonă”, a declarat primarul Adrian Diaconu. Ca o dovadă că impozitele mici din comuna Cordun reprezintă un paradis fiscal, au apărut sute de clădiri noi. „Este vorba, practic, de înfiinţarea unui cartier nou în comună, pe o suprafaţă de 14 hectare. De aceea, ne gândim la un proiect de extindere a reţelei de energie electrică, pe o lungime de 2,8 kilometri, şi la extinderea reţelei de apă”, a completat primarul Adrian Diaconu. Acelaşi fenomen este vizibil în Pildeşti, unde se conturează un nou cartier, pentru care au fost eliberate 80 de autorizaţii de construcţie, urmând ca administraţia locală să realizeze partea de infrastructură rutieră pentru tinerii care investesc în zestrea edilitară a satului.

Proiectul Centrului Cultural şi de Afaceri din Cordun

Proiectul Centrului Cultural şi de Afaceri din Cordun

Anul 2013 a fost unul pozitiv, din punct de vedere economic, şi în comuna Cordun, centre comerciale, mici producători, dar şi complexul de creştere a păsărilor din Simioneşti aducând noi fonduri la bugetul local. „Ca orice familie de oameni gospodari, care gândesc la viitorul copiilor, la construcţii şi condiţii din ce în ce mai frumoase, mai performante, moderne şi la consolidarea surselor financiare, şi noi, împreună cu funcţionarii din Primăria Cordun, consilierii locali, reprezentanţii mediului de afaceri, ai bisericii şi şcolii, dar, mai ales, prin consultări cu membrii comunităţii, facem planuri şi stabilim priorităţi care să se vadă imediat în confortul, în viaţa de zi cu zi a oamenilor. Poate cel mai bun şi recent exemplu este asfaltarea porţiunii de drum dintre Cordun şi Roman, lucrare pe care ar fi trebuit să o facă vecinii noştri, dar pe care ne-am asumat-o, deoarece era sursă de nervi şi distrugere de maşini. Poate nu sunt un exemplu de calm şi nici un model de diplomaţie, dar, în mod cert, nu am fi putut face atât de multe, bune şi frumoase lucruri dacă am fi stat la discuţii interminabile. Cred că este şi o caracteristică a cordunenilor: iuţi, mândri, ambiţioşi şi puşi pe fapte mari. Rezultatele se văd şi sunt apreciate de fiecare membru al comunei, fie că locuieşte aici sau vine o dată pe an, iar oamenii de afaceri care caută o oportunitate sau au investit în comuna Cordun apreciază atitudinea şi valoarea oamenilor şi condiţiile unei aşezări europene”, mărturiseşte Adrian Diaconu, primarul comunei Cordun.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • asfaltarea drumului care leagă Pildeştiul de Gherăeşti, lucrare care a costat 400.000 de lei. 10 ani ago

    ziarist varza, invita primarul sa iti prezinte acel drum asfaltat si va astept impreuna la celalalt capat de drum sa udam impreuna asfaltul cel de 400.000 de lei. ori astept o viata intreaga acolo pana veniti sau veniti si facem pipi impreuna acolo sa nu se ridice praful cand trece urmatoarea masina. va bagati???