HomeRural

Investiția în utilități face atractivă comuna Horia

Comuna Horia este interesantă pentru investitori deoarece ei au la dispoziție apă, canalizare și gaz. O noutate atractivă este amenajarea bazei sportive moderne.

 

 

Administrația publică de la Horia amenajează în satul Cotu-Vameș o bază sportivă modernă.
Proiectul a fost depus la Guvern în anul 2009 și a primit finanțare în 2011. Baza sportivă va dispune de un teren de sport multifuncțional, pe care se pot desfășura diverse sporturi de echipă, dotat cu instalație de nocturnă și o clădire care va adăposti vestiarele, dușurile și grupurile sanitare, dotată cu toate utilitățile necesare„, a declarat Vasile Baciu, primarul comunei Horia (foto).

Finanțat prin OG nr. 7/2006, proiectul de amenajare a bazei sportive, a cărui valoare totală se ridică la 400.000 lei, este construit pe un teren proprietate a primăriei, în suprafață de 7.000 de metri pătrați. Conform proiectului, baza sportivă va include și o tribună de peste 100 de locuri. Societatea care efectuează lucrările de execuție este Dariscom SRL din Bacău.
Pe lîngă amenajarea terenului și a clădirii, societatea a amenajat în fața bazei sportive și o parcare auto. Pe terenul din fața bazei sportive, administrația locală a amenajat un parc de agrement.
Construcția bazei sportive din satul Cotu-Vameș se face prin Programul de dezvoltare a infrastructurii și a unor baze sportive din spațiul rural.

 

Apa, asfaltarea și școala, proiecte prioritare ale comunității

 

Proiectul de extindere a rețelei de apă și canal, în valoare de 4.935.289 lei, în cele două sate componente – Horia și Cotu-Vameș – a fost declarat eligibil.
Rețeaua de apă și canalizare va fi realizată pe o distanță de zece kilometri, atît pe drumul județean care duce spre Ion Creangă, cît și pe drumul european”, a declarat Vasile Baciu, primarul comunei Horia. Proiectul de asfaltare a șapte kilometri de drum, în cele două sate ale comunei, se află în faza de autorizație de construcție. „Proiectul va avea o valoare de 3.400.000 lei și va însemna asfaltarea unor străzi din satele Horia și Cotu-Vameș, cîte 3,5 kilometri în fiecare sat„, a spus primarul comunei Horia.

Un alt obiectiv aflat în atenția autorităților locale este Școala Horia.
În acest an, ne-am propus să reabilităm termic corpul vechi al Școlii Horia. Aceste lucrări vor fi realizate din fonduri proprii. Tot anul acesta vor fi finalizate și lucrările la noul corp de școală, care este realizat din fonduri guvernamentale„, a spus primarul Vasile Baciu.

Administrația locală și-a adus contribuția anual la un alt obiectiv al comunei, noul lăcaș de cult din satul Cotu-Vameș. Sprijinul financiar al primăriei pentru realizarea lucrărilor bisericii a fost de peste 200.000 lei.

 

Utilitățile din comuna Horia modifică piața imobiliară

 

Interesul pentru terenurile din comuna Horia a crescut. Primii care s-au arătat interesați de zonă au fost familiile tinere, încurajate de Legea 15/2003, prin care li s-au atribuit, la cerere, terenuri pentru construirea de case.
Pe baza prevederilor acestei legi, 50 de familii tinere din Horia au primit loturi de teren de 500, respectiv, 300 de metri pătrați. Interes pentru terenurile comunei au arătat și familii din Roman, care și-au construit vile frumoase în comună. Peste 200 de vile s-au construit în satele Cotu-Vameș și Horia din anul 2000 și pînă în prezent. Zona a devenit atractivă odată cu implementarea unor proiecte care vizează introducerea utilităților – apă, canal și gaz. Anul trecut a fost pusă în funcțiune stația de reglare, iar următorul pas va fi extinderea rețelei de gaz în comună„, a declarat primarul comunei Horia.

O altă investiție care va face mai atractivă comuna Horia pentru cei care vor să dezvolte afaceri în zonă o reprezintă autostrada Nord – Sud, care va traversa o porțiune de teren arabil aflat în extravilanul comunei Horia. Dezvoltarea comunei va fi impulsionată și de colaborarea dintre administrația locală și Primăria Roman, în urma căreia se va construi microhidrocentrala de pe rîul Moldova.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Constantin G. 10 ani ago

    E superb. Vand tot si ma mut la Horia. E cea mai tare comuna. Are canalizare wireles: doar canale fara tevi intre ele. S-a castigat si un premiu cu asta, parca dom’ primare l-a adjudecat… Ce frumos suna toate planurile, ca asta are dom’ primare, planuri! Mai ales ca vine si treaba asta deranjanta cu alegerile, sa-i mai prosteasca o data pe concetateni… Pe jumatate din ei macar, ca in Horia o strada are apa iar urmatoarea are nu.

    PS: cat sa scot de la bugetul local sa scrie frumos si despre mine?

    • mihai 10 ani ago

      subscriu la comentariu dl Constantin : eu sunt locuitor in Horia si cred ca tot ce s-a facut in comuna noastra se apropie vertiginos de 10 % din investitiile facute in alte comune. Ar trebui ca primarul nostru sa ia lectii de la alti primari cum se atrag fonduri europene si cum se fac investitiile . lasa-ne dle primar, lasa pe altul indiferent de apartenenta politica, lasa pe altul( alta) sa faca treaba