HomeEconomie

Întreprinzător la 23 ani

Mihai Alexa (foto) are numai 23 de ani și este unul dintre tinerii curajoși care au făcut pariu cu agricultura. El a inițiat un proiect pentru amenajarea unor sere de legume.

 

În 2009, Mihai a accesat fonduri europene pe măsura 121 – instalarea tinerilor fermieri – pentru achiziția a două module de sere legumicole. Experiența muncii la sere a căpătat-o din familie, dar și din studiu. Familia Alexa cultivă de cîțiva ani legume în solariile din gospodăria proprie situată în Roman pe strada Victoriei. Mihai, alături de fratele și sora sa, a deprins tainele acestei îndeletniciri după ce părinții și-au pierdut locurile de muncă.

 

Continuă tradiția familiei

 

Cele două sere (foto dreapta) au fost amenajate pe un teren, proprietate a familiei, în suprafață de 1.000 de metri pătrați, situat la marginea orașului. „Proiectul are o valoare de 25.000 de euro și se află în anul al doilea de derulare. Pînă acum am primit 60% din valoarea proiectului. În primăvară ar fi trebuit să primesc și restul de bani, dar, cum finanțările au fost stopate, am fost nevoit să mă descurc prin propriile forțe„, a spus Mihai Alexa. Anul trecut, cîștigurile obținute din cele două sere nu au fost mari, deoarece a fost un an bun pentru agricultură, recoltele au fost bogate, iar prețurile mici. „Anul trecut, am recoltat 10 tone de castraveți din cele două sere, dar prețul de vînzare a fost mic. Am obținut totuși un profit de 2-3.000 lei. Anul acesta, am schimbat cultura. Sper ca și cîștigurile din vînzarea roșiilor să fie altele, adică mult mai mari, și să-mi acopere cheltuielile„, a spus tînărul întreprinzător.

Pentru a asigura umiditatea necesară în sere, Mihai a forat un puț cu ajutorul căruia asigură apa necesară funcționării sistemului de irigare prin picurare. Tînărul este mulțumit de calitatea și cantitatea de legume pe care le-a cultivat în cele două sere și pe care le vinde de cîteva luni la piață. Mihai cultivă pe un teren alăturat cîteva soiuri de morcovi și pătrunjel, fără a fi parte din proiect.

 

Studentă la Academia de Poliție, sora vinde legume pe piață

 

Practica făcută în familie nu a fost suficientă, în cazul lui Mihai. Pentru proiectul pe care l-a implementat, tînărul a fost nevoit să urmeze cursuri de specialitate, dar o pregătire aprofundată face în cadrul Facultății de Horticultură de la Iași, unde este student. Dacă Mihai este ocupat cu acest proiect, sora lui, Alexandra, este cea care ajută familia. Legumele pe care familia Alexa le produce în gospodărie sînt aduse la piață și vîndute chiar de Alexandra. „De mici am fost obișnuiți cu munca. Eu muncesc de la 14 ani. Sora mea a terminat în acest an liceul și este studentă la Academia de Poliție„, spune Mihai Alexa. Pînă să acceseze fonduri europene pentru implementarea acestui proiect, Mihai și-a deschis și o afacere specializată pe amenajarea de spații verzi, pe care încearcă să o țină departe de criză, timp în care și-a continuat munca de șofer la Primăria Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 11
 • Alexandra. 10 ani ago

  Felicitari, Mihai!

  • alexandru 10 ani ago

   stim ce ai facut asta vara: campanie pentru pdl. asa ca las-o mai moale cu laudele

 • gigi duru 10 ani ago

  Asta nu e soferul primarului? Si nu este cumva seful tinerilor PDL? Nu e cel care circula cu o masina furata din Anglia si politia il saluta?

 • Un tanar deosebit, un MODEL de urmat, m-a surprins în modul cel mai plăcut !
  Pentru cititori, cu îngăduința ADMINului, iată discuția cu Mihai, aici: http://youtu.be/DyhuIXBYsCc

 • Gaspar 10 ani ago

  gigi duru , ai dreptate. Intreaga sa familie este alipita primarului. In 2004 , a facut campanie electorala cu propria sa masina , dupa care drept recunostina eterna , primarul i-a asigurat un loc de munca in primarie.Recent si-a deschis o firma numita si ”almiland” care a castigat un contract de intretinerea spatiilor verzi , contract incheiat … ghiciti cu cine ; cu Primaria Roman , fireste.

 • un admirator
  nu te lasa ,la multi bani

  • george 10 ani ago

   d-le admirator alexa vasile si tu esti sofer in primarie si faci afaceri cu primaria? sau esti ruda din piata mare?

 • george 10 ani ago

  intradevar , nu te lasa MIHAI. Atata timp cat poti ,rupe tot , ca dupa ce se duce de tot pdl-ul o sa treci din nou la taraba in piata acolo unde erai inainte de a fi pdl. asa ca fa de toate: fii sofer pe 600 ron, fa afaceri cu primaria pe 15000 euro, fa sera pe 25000 euro . . am vazut articolul pe televiziunea topp all care stim a cui este: se vede esti un adevarat profesionist : stii sa iei si banii de la primarie ( 600 ron lunar) si banii pe contracte. apropo: eu as dona salariul la un necajit de profesor pensionar .

 • romascanul 10 ani ago

  Foarte curios cum unora le iese

 • even 10 ani ago

  schimbati si tractorul ala vechi cu care umbli prin oras cu fonduri europene :))))

 • gica 10 ani ago

  articol cu dedicatie si nedocumentat, este vorba de masura 112 si a doua transa o primeste peste trei ani daca indeplineste planul de afaceri daca nu da banii inapoi. norocul a venit dupa ce a facut campanie electorala imbracat în leu cu primarul orasului si asa a ajuns sofer în primarie si patron de firma.
  sunt mii de tineri care au accesat fonduri fara sa fie în pdl