Intervenție chirurgicală în premieră la Spitalul Municipal de Urgență Roman

HomeSanatate

Intervenție chirurgicală în premieră la Spitalul Municipal de Urgență Roman

 

În Compartimentul de Urologie al secției de Chirurgie generală a Spitalului Municipal de Urgență Roman a avut loc, la începutul acestei luni, o intervenție în premieră pentru medicina romașcană. Intervenția, ce a avut loc în data de 9 iulie, se numește nefroureterectomie radicală laparoscopică și a fost realizată pentru un pacient de 62 de ani, diagnosticat cu cancer ureter pelvin și cancer vezical. S-a intervenit endoscopic, iar pentru cancerul vezical s-a preferat operația radicală, astfel că s-au scos rinichiul și cancerul ureter, informează un comunicat al Spitalului Municipal de Urgență Roman.

În Spitalul Municipal de Urgență Roman este a 16 operație de rinichi, de ureter, dar este prima laparoscopică. Este o operație minim invazivă, prin care se scoate un cancer, din zona ureterului. Teoretic, laparoscopic s-a reușit deconectarea rinichiului de artere și vene, astfel încât să poată fi scos printr-o incizie de zece centimetri.

Intervenția a fost realizată de o echipă mixtă condusă de doctorul Edvin Șova, medic specialist urologie, alături de doctor Emanuel Molodoi, medic primar chirurgie generală, doctor Daniel Gavril, medic rezident chirurgie, și doctor Cristina Hotăranu, medic primar ATI. Fiind o operație complexă, implicând atât rinichii, cât și vezica, necesită o perioadă de spitalizare de aproximativ două săptămâni și, apoi, pentru o urmărire a cancerului vezical o dată la trei luni.

Procedura medicală a fost realizată printr-o intervenție chirurgicală asemănătoare cu cea aplicată pentru cancerul de rinichi, singura diferență fiind că a necesitat scoaterea ureterului în întregime și o parte din vezică. Este o operație practicată în centrele universitare, iar în zona Moldovei această intervenție se mai face doar la Iași, au mai precizat reprezentanții unității medicale romașcane.

„Faptul că putem trata curativ și minim invaziv cancerul la Roman este o reușită și o mulțumire. Încercăm să intervenim laparoscopic în cât mai multe cazuri”, a afirmat doctorul Edvin Șova, medic specialist urolog.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0