Intervenția echipelor Apelor Române în zonele afectate de inundații

HomeSocial

Intervenția echipelor Apelor Române în zonele afectate de inundații

 

 

În perioada 27 iunie – 1 iulie, în bazinul Siret s-au înregistrat precipitații torențiale în intervale scurte de timp, care au depășit pragurile critice în județele Suceava, Neamț, Bacău, Harghita și Vrancea. Precipitațiile înregistrate au generat scurgeri însemnate de pe versanți și pâraie, torenți cu transport masiv de aluviuni și material lemnos, precum și creșteri importante de debite și formarea de viituri  pe cursurile de apă. S-au înregistrat depășiri ale cotelor de atenție, inundație și pericol pe majoritatea râurilor din bazinul Siret, viituri semnificative producându-se pe râul Trotuș și pe afluenții acestuia, arată un comunicat al Administraţiei Bazinale de Apă Siret – Bacău.

În prezent, nivelurile și debitele sunt în scădere. Toate cursurile de apă de pe teritoriul județului Neamț se situează sub cotele de apărare.

În ultimele zile, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț au fost prezenţi în zonele afectate de creşteri de niveluri şi debite ale râurilor, au monitorizat în permanenţă cursurile de apă şi au intervenit pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor, precum şi pentru punerea în siguranţă a punctelor critice semnalate. Astfel, în data de 29 iunie, pe pârâul Stejaru, comuna Borca, s-a acționat pentru decolmatarea și asigurarea secțiunii de scurgere cu: un excavator, un deservent utilaj și un cadru tehnic. Pe afluenții pârâului Bolătău, în zona localității Poiana Largului, comuna Poiana Teiului, s-a acționat în vederea decolmatării și asigurării secțiunii de scurgere cu un buldoexcavator, un deservent utilaj și un cadru tehnic.

În data de 30 iunie, în zona lucrării Regularizare pârâu Schit la Ceahlău, comuna Ceahlău, s-a acționat pentru decolmatarea și asigurarea secțiunii de scurgere cu un excavator, un deservent utilaj și un cadru tehnic. Pe pârâul Stejaru, în localitatea Farcașa, comuna Farcașa, s-a acționat pentru decolmatarea și asigurarea secțiunii de scurgere cu un excavator, un buldoexcavator, doi deservenți utilaj și un cadru tehnic. Pe pârâul Borca, comuna Borca, s-a acționat pentru decolmatarea și asigurarea secțiunii de scurgere cu două excavatoare, două autobasculante, un trailer, patru deservenți utilaj, zece muncitori și un cadru tehnic.

În data de 1 iulie, în albia pârâului Stejaru din comuna Farcașa s-a acționat cu un excavator aparținând SGA Neamț, pentru decolmatarea și asigurarea secțiunii de scurgere. Pe pârâul Schit, comuna Ceahlău, s-a acționat cu un excavator aparținând SGA Neamț, pentru decolmatarea și asigurarea secțiunii de scurgere. Pe afluenții râului Bistrița, în comuna Borca, s-a acționat cu două excavatoare pentru decolmatarea și asigurarea secțiunii de scurgere.

În cursul zilei de luni au continuat intervențiile pentru degajarea albiei și asigurarea secțiunii de scurgere a apei în albia pârâului Stejaru din comuna Farcașa, în albia pârâului Schit din comuna Ceahlău, precum și pe pârâul Borca, comuna Borca

„Menționăm că în intervalul 2 iulie, ora 15 – 3 iulie, ora 24, este în vigoare avertizarea hidrologică cu cod galben valabilă pentru râul Siret, pe tronsonul cuprins între stația hidrometrică Drăgești, județul Bacău și confluența cu fluviul Dunărea”, au precizat reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Siret – Bacău.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0