HomeSocialSanatate

„Înţelege diabetul, preia controlul!”

Sub acest slogan se va desfăşura campania de informare a populaţiei asupra importanţei adaptării unui stil de viaţă sănătos, pentru a preveni diabetul.

În fiecare an, în data de 14 noiembrie, întreaga lume celebrează „Ziua Mondială a Diabetului”. Pentru marcarea acestei zile, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, prin Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, desfăşoară multiple activităţi. Miercuri, 13 noiembrie, vor fi postate pe site-ul DSP Neamţ materiale informative referitoare la eveniment. Joi, 14 noiembrie, va avea loc o activitate de informare şi educare a populaţiei din Piatra Neamţ – determinarea glicemiei, măsurarea tensiunii arteriale şi a greutăţii corporale, consiliere nutriţională şi distribuirea de pliante şi broşuri de educaţie pentru sănătate. Tot joi, la Roman va avea loc o activitate de informare şi educare a populaţiei organizată la Farmacia „Centrum – Mina SRL”, unde se vor putea măsura greutatea şi tensiunea arterială, va putea fi determinată glicemia, şi vor fi distribuite pliante şi broşuri de educaţie pentru sănătate. De asemenea, în intervalul 11 -15 noiembrie sunt distribuite postere şi pliante de educaţie pentru sănătate, în cabinetele medicilor de familie şi în cabinetele medicale şcolare.

În judeţul Neamţ, în anul 2012, s-au înregistrat 1.539 cazuri noi de diabet zaharat, din care 11 cazuri de diabet zaharat juvenil, 212 cazuri  de diabet zaharat tip I şi 1.316 de cazuri tip II. La 31 decembrie 2012, în judeţul Neamţ erau în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică 21.284 bolnavi cu diabet zaharat. Prin comparaţie, în anul 2011, în judeţul Neamţ s-au înregistrat 1.623 cazuri noi de diabet zaharat, din care şase cazuri tip juvenil, 151 cazuri tip I şi 1.466 cazuri tip II.

În România, conform statisticilor naţionale, în anul 2012 s-au înregistrat 33.528 cazuri noi de diabet zaharat, cel mai mare număr de cazuri noi înregistrându-se în judeţul Dâmboviţa (2.425), iar cel mai mic număr, respectiv 111, în judeţul Giurgiu.

Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii estimează că la nivel mondial sunt 371 milioane de persoane care au diabet zaharat.

Tema campaniei de informare-educare a populaţiei de anul acesta este „Educaţie şi prevenţie în diabet”, iar sloganul este: „Înţelege diabetul, preia controlul!”. Scopul campaniei este de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos în prevenirea diabetului şi stoparea creşterii numărului persoanelor cu diabet şi a complicaţiilor afecţiunii. Sunt vizate mai multe obiective. În primul rând, informarea populaţiei asupra efectului benefic al adoptării unor comportamente sănătoase (mişcare zilnică, nutriţie corectă, controlul greutăţii) în prevenirea diabetului şi a complicaţiilor sale, dar şi conştientizarea populaţiei cu privire la rolul individului în promovarea propriei stări de sănătate.

Comentarii

WORDPRESS: 0