Prima paginăReligie

Întâlnire cu fiii satului la Hociungi

Dimensiune text

Locuitorii satului Hociungi, din comuna Moldoveni, au participat sâmbătă, 25 mai, la slujba de sfințire a noii clopotnițe și a așezământului social de la Biserica „Sfântul Nicolae” din cimitirul localității.

 

 

Slujba a fost oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la care au participat protopopul de Buhuși, preotul Vasile Cozma, și protopopul de Roman, preotul Florin Aurel Țuscanu, autoritățile locale, fii ai satului.

hociungi 27052Soborul de preoți care a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat l-a întâmpinat pe PS Ioachim Băcăuanul, care a binecuvantat mulțimea de credincioși prezenți oficiind slujba de târnosire a noului așezământ social, cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, și a clopotniței.

Noul așezământ social-filantropic din Parohia Hociungi II, ridicat sub coordonarea preotului paroh Cătălin-Adrian Bibiruș, ajutat de credincioși, se alătură celorlalte așezăminte deschise pe cuprinse eparhiei, în cadrul Sectorului de asistență socială și filantropie creștină.

După cuvântul de învățătură, PS Ioachim Băcăuanul a înmânat ctitorilor și donatorilor așezămintelor ridicate cu multă trudă în jurul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Hociungi, vreme de aproape cinci ani, distincții de vrednicie, iar preotului paroh, pentru frumoasa activitate depusă în slujba comunității i s-a conferit distincția de „iconom”, ca o recunoaștere a meritelor sale.

Întâlnirea s-a finalizat cu o agapă creștină la care au luat parte clericii și credincioșii prezenți, aducând împreună mulțumire bunului Dumnezeu pentru ajutorul și mila arătate de-a lungul anilor față de această mică comunitate creștină, cu frumoase tradiții istorice.

 

Întoarcerea la izvoare a preotului Florin Aurel Țuscanu

 

hociungi 27053Fiu al satului, preotul Florin Aurel Țuscanu, născut chiar în ziua în care a avut loc evenimentul religios, a mărturisit că întâlnirea cu oamenii și locurile natale a fost emoționantă. „Întoarcerea acasă înseamnă întâlnirea cu strămoșii. Numai dacă ne întoarcem la surse, la izvoare, putem deveni și noi surse dătătoare de har și de lumină. Sunt bucuros și emoționat totodată să revin aici, în Betleemul familiei mele, unde odihnesc părinții și străbunii mei, ca la un adevărat altar, unde am aprins o candelă și am rostit o rugăciune, în semn de dragoste și recunoștință. Un batrân a fost întrebat cândva ce reprezintă pentru el patria. Răspunsul a fost simplu: «Patria mea reprezintă altarul unde am fost botezat și mormintele străbunilor mei». Parafrazându-l pe acest om, aș putea rosti și eu, astăzi, că satul Hociungi este patria mea”, a spus preot doctor Florin Aurel Țuscanu.

Prima mențiune documentară a satului este cea din martie 1490. „Aici a existat o veche biserică de lemn din secolul al XVIII-lea (anul 1780), de la care se păstrează în zestrea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului două cazanii ale Mitropolitului Varlaam, primele tipărituri din Moldova. Pe paginile învechite de vreme am descifrat însemnările făcute de dascălii și preoții de odinioară, ce au deservit biserica satului, care au o valoare istorică incontestabilă”, a amai spus preotul Țuscanu.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • ionel 9 ani

    BRAVO. SUNT MANDRU CA SUNT DIN HOCIUNGI UN SAT MIC DAR CU OAMENI DEOSEBITI